nlc.hu
Európa-bajnokság
Minden idők legnagyobb futballbotrányai

Szex, gyilkosság és pénz – Minden idők legnagyobb futballbotrányai

Az Európa-bajnokság kapcsán emlékezzünk a futballtörténelem legnagyobb botrányaira, mert nincs foci balhé nélkül.

A foci a legnépszerűbb sport a világon, úgyhogy nincs mit csodálkozni azon, hogy számos botrány kísérte útját a történelem során. A játék manipulálásától kezdve egészen a gyilkosságig – hoztunk párat minden idők legnagyobb futballbotrányai közül.

Az 1994-es Andrés Escobar-gyilkosság

A foci nem csupán egy sportág, hanem szinte minden országban a kultúra része – kivéve Amerikát. Ezért is volt olyan lesújtó az 1994-es világbajnokság USA-Kolumbia mérkőzése. Normális menet szerint nem is lett volna kérdéses, hogy Kolumbia megnyeri a meccset, de a védő Andrés Escobar „véletlen” öngólja miatt a kolumbiai csapat már az első percben vesztett. A véletlen szó nem véletlenül van idézőjelben, mert számos elmélet kering arról, hogy inkább megvesztegetés állt az öngól mögött olyan bűnbandától, aminek fogadási érdekeltségei voltak a mérkőzésben. Bármi is legyen a magyarázat a saját gólja mögött, Escobar hibája nemcsak a csapatát, hanem egész Kolumbiát felzaklatta. Nem sokkal az öngól után Escobart hat lövés érte, majd meghalt.

Kolumbia szurkolói az 1994-es világbajnokság után meggyilkolt Andres Escobar transzparensét mutatják a Kolumbia-Tunézia FIFA-világbajnokság mérkőzésen 1998. június 22-én a franciaországi Montpellier-ben (Forrás: Getty Images)

Kolumbia szurkolói Andres Escobar transzparensét mutatják a Kolumbia-Tunézia mérkőzésen 1998. június 22-én (Forrás: Getty Images)

A 2006-os Calciopoli játékvezető-botrány

Egy játékvezető egyetlen rossz döntése is megváltoztathatja a mérkőzés teljes kimenetelét. Amikor 2006-ban kiderült, hogy egy maroknyi olasz csapat olyan játékvezetőket választott ki, akik az ő javukra döntöttek, ez lett a sportág történetének egyik legnagyobb futballbotránya. Bár több csapat is érintett volt a botrányban, és bűnösnek találták őket abban, hogy bizonyos játékvezetők segítségével befolyásolták a mérkőzések kimenetelét, a legjelentősebb olasz csapat a Juventus volt, amely ennek következtében a Serie A-ból a Serie B-be esett vissza. A botrány miatt megfosztották őket a korábban megszerzett bajnoki címeiktől is.

A 2008-as Ronaldo transzvesztita-botrány

2008-ban a brazil játékos Ronaldo Luís Nazário de Lima olyat követett el, amin még ő maga is meglepődött: egy szobában találta magát három transzvesztita prostituálttal. Míg egyesek erre csak vállat vontak, mert nem nagyon ügy, mások (köztük maga Ronaldo is) hatalmas szégyenfoltnak érezték az esetet. Ronaldo azt állította, hogy nem tudta, hogy a három prostituált transzvesztita, amíg a szállodai szobájukba nem értek, ahol aztán megpróbálták megzsarolni őt egy nagy összeggel a hallgatásukért cserébe. Ezzel szemben a transzvesztiták azt állították, hogy a focista próbált pénzt ajánlani nekik, és még meg is fenyegette őket. Letartóztatásra nem került sor, de az ügy óriási vihart kavart a híres játékos karrierje körül.

Ronaldo 2008-ban egy olasz mérkőzésen (Forrás: Getty Images)

Ronaldo 2008-ban egy olasz mérkőzésen (Forrás: Getty Images)

A 2009-es nigériai korhatáros csalás

Évek óta a korhatárral való csalás keveri fel az állóvizet a fociban – különösen Nigéria esetében. Nigéria minden sportágában elkövetett korhatárcsalást 1998 óta, a Bajnokok Ligája-csapatoktól az olimpiai sportolókig. Talán a legismertebb eset a 2009-es U17-es világbajnokság volt, amikor kiderült, hogy a fél focicsapat jóval idősebb volt, mint amennyinek vallotta magát. Az idősebb, tapasztaltabb játékosok nagyobb előnyt jelentenek egy csapatnak, ezért nagyon komolyan veszik a fociban a korhatárt.

A gyilkos Bruno Fernandes 2010-es letartóztatása

Ez a focibotrány olyan, mintha egyenesen egy horrorfilmből jött volna elő. Bruno Fernandes egy nagymenő brazil focista volt, aki busás jövedelme ellenére sem volt hajlandó gyerektartást fizetni barátnőjének, Eliza Samudiónak. Fernandes annyira feldühödött a gyerektartás miatt, hogy a barátait arra utasította, hogy megkínozzák, megöljék, feldarabolják és etessék meg a kutyákkal az exbarátnőjét. Fernandest ezért végül 22 év börtönre ítélték, ám pár év múlva egy fellebbezés során szabadlábra helyezték, és egy futballklub szerződést ajánlott neki.

Óriási felháborodás kísérte a focista szabadulását és új karrierlehetőségét, még a saját anyja is beperelte, hogy ne engedjék az unokája közelébe, mert veszélyt jelent a gyerekre. A gyilkossághoz annyit fűzött Fernandes, hogy „mindenki hibázik”, amivel nem lett szimpatikusabb a nép szemében, és végül a bíróság is elutasította a fellebbezést, a kegyetlen, közönyös gyilkost pedig visszaküldték a börtönbe.

A Flamengo kapusa, Bruno Fernandes feladja magát a rendőrségen 2010. július 7-én Rio de Janeiróban, Brazíliában (Forrás: Getty Images)

A Flamengo kapusa, Bruno Fernandes feladja magát a rendőrségen 2010. július 7-én Rio de Janeiróban, Brazíliában (Forrás: Getty Images)

A 2011-es Ryan Giggs-szexbotrány

A Ryan Giggs-szexbotrány gyakorlatilag a Tiger Woods-szexbotrány brit megfelelője volt 2009-ben. A focistát John Hemming, a brit parlament egyik tagja buktatta le, amiért több párhuzamos szeretőt tartott. A szerelmi ügyek nem bűncselekmények, de úgy rázzák meg a sportvilágot, mintha azok lennének, Giggs pedig különösen kivívta az emberek ellenszenvét azzal, hogy a saját testvérének a feleségével folytatott viszonyt nyolc éven keresztül. A szalagcímekben gyakran csak „patkányként” emlegetett Giggs örökre a sportág leghíresebb szexfüggőjeként tartják számon.

A 2015-ös FIFA korrupciós botrány

A korrupció és a megvesztegetés már régóta összefonódik a nemzetközi labdarúgással, annak népszerűsége és jövedelmezősége miatt. A sportág legnagyobb botránya 2015-ben történt, amikor 14 FIFA-tisztségviselőt tartóztatott le az FBI zsarolás vádjával. A labdarúgó-világszervezetet azzal vádolták, hogy több mint 100 millió dolláros kenőpénzt fogadott el a világbajnokság rendezésére pályázó nemzetektől, és az ügyletek lebonyolításához amerikai bankszámlákat használt.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top