Jó kezekben: ennyibe kerül egy bébiszitter Magyarországon

Egy bébiszitter alkalmazása nagy terhet levesz a szülők válláról – de milyen áron ? Számos tényező játszik szerepet egy bébiszitter vagy egy gyerek körüli extra segítő díjazásában 2022-ben.

Az ipari forradalom előtt a gyerek körüli extra segítők a családhoz tartoztak. A háztartásokban az otthon a munka helyszíne is volt, nemritkán a háztartásba nemcsak a család, hanem a családot segítő alkalmazottak és akár távolabbi rokonok is beletartoztak. A modernizáció folyamata során azonban a családról leváltak ezek a személyek, a család körüli segítők ma már nem a család tagjainak számítanak, sőt külön szakmává váltak, amiért természetesen fizetnünk kell.

„Amikor a legkisebbel a várandósságot a 24. héttől végig kellett feküdni, havi 300 ezer Ft-ért nem találtunk olyan segítséget, aki a gyermeket és a lakást ellátja. A már meglévő lányom 2 éves volt ekkor.  Jelenleg heti 2-szer 3 órában egy gyógypedagógiai asszisztens vigyáz a lányaimra, neki 3000 Ft/óra a díja” – mondja Lilla. Laura családjában egy héten minimum egyszer, de elfoglaltságaik függvényében volt, hogy háromszor is edzésre kellett elkísérnie a gyereket egy bébiszitternek. Ez időben 20 percet jelentett, ami egy megkezdett órának számított, ezért 2000 forintot fizettek alkalmanként, igaz, ez 2015-17 között volt.

A lakóhelyünk szerinti bébiszitter-díjaktól kezdve a díjazást meghatározó egyéb tényezőkig számos dolgot figyelembe kell vennünk, hogy meghatározzuk, mennyit fizessünk óránként annak, aki gyermekeink felügyeletét vállalja. Több gyerek például több munkát jelent a bébiszitternek, különösen, ha a gyerekek életkora eltérő. A tapasztalat mindenképpen fontos tényező a bébiszitter fizetésénél: egy tinédzser nyilván kevesebbe kerül, mint egy tapasztalt bébiszitter, főként, ha rendelkezik szakirányú végzettséggel, vagy akár elsősegélynyújtó tanúsítvánnyal. Nem mindegy az sem, mit várunk tőle: korrepetálja a gyereket, vagy csak egyszerűen tegye az ágyba? Végezzen házimunkát is vagy főzzön az egész családnak? Ünnepnapokkor is rendelkezésre álljon?

bébiszitter gyermekfelügyelet költség ez is család

Egy bébiszitter alkalmazása nagy terhet levesz a szülők válláról (Fotó: Getty Images)

A bébiszitter-óradíjak tehát nagyon különbözőek tudnak lenni, a bébiszittereket közvetítő szervezetek eszerint bébiszittereiket különböző árkategóriákba sorolják, ahol a kezdők nyilvánvalóan olcsóbbak. Munkatapasztalat is befolyásolja az árat: egy 10 éves tapasztalattal rendelkező bébiszitter akár 1000 forinttal is többe kerülhet, mint egy kezdő. A Lurkó Bébiszitter gyermekvigyázásra szakosodott szervezet például megbízható, tapasztalat és pedagógus árkategóriákat határoz meg: a megbízható, vagyis a szervezetnél még újonc, de tapasztalt bébiszitterek díjazása 2500 Ft/óra, a tapasztalt, a szervezetnél már régebb óta dolgozóké 3000 Ft, a pedagógusoké pedig 3500 Ft óránként, ők pedagógiai diplomával is rendelkeznek. Más a helyzet, ha a bébiszittertől hosszabb távú, heti többórás elkötelezettséget várunk. Ez esetben akár kedvezményeket is kaphatunk.

A több felelősség több költséget is jelent a családok számára: ugyanennél a szervezetnél több gyermek esetében gyerekenként 300 Ft/órát kell fizetni, sajátos nevelési igény esetén 500 forintot. Magas szintű idegen nyelvtudásért pedig plusz 1000 forint jár a bébiszitternek. Az árakat befolyásolhatja az is, milyen korú gyermek gondozásáról van szó, illetve mennyi extra teendőt kell még ellátnia a bébiszitternek (pl. mosás, bevásárlás, különórákra szállítás, üzemanyagköltség, tömegközlekedés stb.). A kiegészítő szolgáltatásokért (például az esti, reggeli rutin levezénylése, főzés, korrepetálás, kutyasétáltatás) 500-2.000 Ft-ot is elkérhetnek pluszban – derül ki a Qjob felméréséből. Ezekben az esetekben a 2500 forintos átlag óradíj mellé még 2-3000 ezer forint extra költséggel is számolnunk kell.

Otthonunk helyszíne is befolyásolja az árakat. Nagyvárosokban magasabbak a gyermekfelügyelet díjai: míg például Budapest és Sopron környékén átlagosan 1.800-2.500 Ft/óra körüli összeggel számolhatunk, addig Debrecen környékén 1.200-1.800 Ft/órával, Kecskeméten 1.500-2000 Ft/óra jövedelmet is hozhat a gyermekvigyázás – derül ki ugyanebből a felmérésből.

Mindemellett a bébiszitterek sürgősségi felárat is kérhetnek (2-3.000 ft/óra), a hétvégi felügyelet átlagosan 2-3000 ezer plusz költségbe kerülhet– derül ki internetes gyorskutatásunkból. Így például ha úgy döntünk, hogy kiruccannánk szombaton este nyolc után négy óra hosszára, akkor erre az időszakra ennyivel számolhatunk két gyerekünk vigyázásáért: 4-szer 2000 Ft éjszakai díj + 3500 Ft hétvégi felár egyenlő 13,500 Ft/alkalom, nem számolva az extrákat, például a fürdetést vagy a gyors rendelkezésre állást.

Ha megfigyelnénk a bébiszittert

Bizalom, referenciák, leellenőrizhetőség ide vagy oda, sokan azért is hajlandóak nem kevés összeget kiadni, hogy lenyomozzák vagy megfigyeljék a választott bébiszittert. A piacon már kaphatóak az éjszakai látással, speciális mozgásérzékelővel felszerelt bébiszitterkamerák; az egyszeri beruházásért úgy 40-60 ezer forint közötti összeget kell fizetnünk. Vannak, akik magánnyomozót is hajlandóak fogadni azért, hogy meggyőződjenek a bébiszitter szavahihetőségéről: az átlagos árak a nyomozásért 7–9 ezer forint között mozognak óránként, de egyesek átalánydíjat számíthatnak fel az szolgáltatásért.

Extra segítők az élet kezdetén

A szülés utáni hat hét vagy negyven nap régen nagyra értékelt, sokszor „szentnek” tekintett időszak volt, amely alatt a nők lelkileg és fizikálisan is regenerálódhattak (körülbelül ennyi időbe telik, míg a méh visszahúzódik eredeti méretére). Ebben az időszakban a fiatal anyukák nem dolgozhattak és csak kevés emberrel találkoztak, a kezdeti nehézségek áthidalásában a helybeli asszonyok segítettek, a tanyán lakó rokonok még a városba is felutaztak erre az időre az édesanyához. Ma már ez a hagyomány kikopott, rohanó életmódunkban lehetőség sincs ilyen fokú segítség igénybevételére, ezért ez a fajta támogatás is szakmává vált.

Gyermekágyas vagy postpartum dúlának hívják azt a segítőt, aki a szülést követő 6-8. hétben, hetente akár több alkalommal is ellátogat a családhoz, és támogatja fizikailag és lelkileg is az édesanyákat. Ez a támogatás jelenthet praktikus dolgokat is a kisbaba körül, tanácsadást a szoptatással vagy a babagondozással kapcsolatban, de pszichés-érzelmi segítségnyújtást, sőt testvérek felügyeletét, háztartási segítséget is. A gyermekágyi dúla díjazása nagyon változó, általában megegyezés szerinti, egyeseknél pedig a szüléskísérés árába már eleve beépített, ami 60 ezer forinttól akár 200 ezer forintig is terjedhet.

Extra segítő lehet még a szoptatási vagy laktáció tanácsadó is. Bár a laktációs szaktanácsadók nemcsak magánpraxisban, hanem kórházak szoptatás ambulanciáin is dolgoznak, de kapacitásuk véges és sokan otthonukban is igénybe veszik a szolgáltatást, amiért megállapodás szerint már fizetni kell. Internetes kutatásaink során azt találtuk, hogy egy szoptatási tanácsadó már online konzultációért is elkérhet fél óráért 4500 forintot, a személyes óradíja pedig úgy 10-13 ezer forint között mozog, de sok tanácsadó minimum kétórás konzultációt vállal, így egy látogatás akár meghaladhatja a 20 ezer forintot is, az újabb kontrollokért pedig 5000 forintot is elkérhet a szakember.

Amerikában sem sokkal drágább

Az UrbanSitter 2020-as amerikai gyermekgondozási felmérése szerint a szülők átlagosan 17,73 dollárt fizetnek a bébiszittereknek óránként, 20,30 dollárt két gyermekért és 21,49 dollárt három gyermekért (kb. 5-7000 Ft körüli összeg). Az átlagos árak azonban a földrajzi helytől függően nagymértékben változtak. Például San Franciscóban a szülők 21,17 dollár órabért fizetnek egy gyermek után, míg Las Vegasban 12,53 dollárt (4000 Ft). Általánosságban elmondható, hogy a Care.com által készített 2021-es gyermekgondozási költség-felmérés szerint a bébiszitterkedés költségei tavaly nőttek az államokban – a szülők 85 százaléka (szemben a 2020-as 72 százalékkal) azt mondta, hogy háztartásuk jövedelmének legalább 10 százalékát költik gyermekgondozásra. Mégis, mivel a Care.com felmérésében részt vevő szülők 61 százaléka arról számolt be, hogy a helyi gyermekmegőrzők továbbra is zárva maradnak a járvány miatt, sok támogatást kereső szülő számára megtérülő költség lehet egy bébiszitter alkalmazása.