nlc.hu
Család

Főállású édesanya, mégis hetente 105 ezer forintot keres

Hetente 105 ezer forintot keres egy nő miközben végig a saját gyerekére vigyáz

Egy édesanya megtalálta a megfelelő megoldást ahhoz, hogy hetente nagyobb összegeket keressen, miközben főállású édesanyaként dolgozik otthon. Annak ellenére, hogy borsos összegeket keres az ovi kezdetével mégis anyagi nehézségekkel küzdhetnek.

Ugyan fiatalon még sokan vágynak arra a bizonyos “amerikai álomra”, a valóságban azonban számos olyan árnyoldallal is lehet találkozni, amelyre fiatal nőként nem is gondolnánk. Ha megkérdeznénk néhány amerikai családot, javarészt a legnagyobb kiadásuk közé a gyermekgondozást sorolnák. 

Magyarországon az anyáknak minimum kéthetes szülési szabadságot kötelező kivenni és maximum 24 hét illeti meg őket. Amerikában azonban ez a szám jóval alacsonyabb. A magánszektorban dolgozó nők mintegy 12 százaléka fér hozzá bármilyen fizetett szabadsághoz, hiszen állami szinten a fizetett szabadság mondhatni nem létezik, pontosabban az államok dönthetnek róla. Ennek tudatában az Amerikában élő nők 25 százaléka kénytelen visszatérni két héttel a szülés után a munkába, hogy besegítsenek a család eltartásában. Néhány szülő teljesen kiszorul a munkaerő piacról, megint mások kénytelenek olyan munkát végezni, amit egyébként nem vállalnának el, de akadnak olyanok is, akik csak úgy tudják fenntartani családjukat, hogy több munkát is elvállalnak. 

Egy édesanya mesét olvas gyermekének

Heti 105 ezer forintot keres egy nő azzal, hogy saját gyermekére vigyáz (Fotó: Pexels)

Kénytelenek szüleivel egy fedél alatt lakni

Michelle Dewalt jelenleg egy 3, illetve egy 7 hónapos gyermek édesanyja. Elmondása alapján havi 215 dollárt, vagyis körülbelül 75 ezer forintot fizet heti három 2 és fél órás foglalkozásért egy gyermekgondozási szövetkezetnél. 

A foglalkozások ellenére Michelle főállású édesanya volt, mivel a férje kénytelen volt 10 órás műszakokban dolgozni. A nő 2020-ban esett teherbe első gyermekével. Azt mondja, miszerint már ekkor tudták férjével, hogy segítségre fognak szorulni, ezért beköltöztek a szülei házába, ahol a teljes padlást átalakították az ő kis birodalmukká. 

Az édesanya kreatív megoldást választott: heti 105 ezer forintot keres, mialatt a saját gyermekére is vigyáz

Michelle úgy döntött, hogy részmunkaidőben ő is dadaként fog tevékenykedni, így szinte mindig együtt lehet gyermekeivel, még akkor is, ha más gyerekére vigyáz. Még mielőtt édesanya lett, szintén bébiszitterként dolgozott, így kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy visszatérjen dolgozni. Elmondása szerint a legtöbb gyerekre a saját házába viszik a szülők, így kényelmes, rugalmas munkaidőt sikerült kialakítania, amivel mindenki jól jár. Amíg Michelle otthon vigyáz saját, illetve mások gyermekeire is, pénzt keres, mialatt a szülők is megbízható kezekben hagyják porontyaikat. 

„Nincs főiskolai végzettségem, így ez nagyon korlátozza azt, hogy mit kérhetek bármilyen más állásért, vagy legalábbis az emberek megítélését” – meséli a Huffpostnak. 

Hiába a kreatív megoldás, az ovi mindent megváltoztat 

Az édesanya elmondása szerint a nagyobbik gyermekét egy nappali tagozatos óvodába szeretnék beíratni, azonban vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy jogosultak-e az állami támogatásra. 

„Vannak barátaim, akik az óvodai gondozásért havi 2500-3000 dollárt fizetnek” – meséli Michelle. Ez az összeg körülbelül 1 millió forintot jelent havonta. 

Véleménye szerint az ingyenes, vagy támogatott gyermekfelügyelet rengeteg terhet venne le a válláról. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top