Sztárok

Egyre rövidül a szülési szabadság – meddig maradhat otthon a kismama, ha celeb?

Régebben az ismert kismamák legalább egy évre visszavonultak a nyilvánosságtól, manapság azonban a szülési szabadság inkább hetekben mérhető. Mindenkinek megvan a maga indoka, miért és milyen feltételekkel vállalja el a visszatérést.

Elmondhatjuk: a sztárvilágban (is) egyre inkább az a trend, hogy a kismamák viszonylag hamar visszatérnek dolgozni. Ilyenkor többnyire a nagyszülők, de már az sem ritka, hogy a férjek vigyáznak a babákra. Peller Anna például a Nyerő Párosban mesélt erről, bevallva, hogy nagy lelki teher volt számára visszatérni a színpadra, miközben a kislánya és a férje otthon várta – és talán éppen az ehhez hasonló nyilatkozatokért lett a nézők kedvence a páros, és nyerte meg a játékot. De ahogy más hozzá hasonló ismert kismamák, ő is gyakran megkapta, hogy miért siet vissza dolgozni. Ebben a kérdésben még a szakemberek között sincs egyetértés – bár tartja magát az a bevett gyakorlat, hogy három évig javasolt otthon maradni, a legtöbben azt mondják, a gyerek igényeihez mérten kell megválasztani a munkakezdés időpontját. Ítéletet mi sem mondanánk, helyette inkább egyszerűen körbenéztünk a hírességek szülési szabadságai ügyében, hogy megtudjuk, ki hogyan oldotta meg a munkavállalást egy vagy több kisbabával.

Kiss Ramóna

A szülési szabadság időtartama: 4 hónap

Az RTL klub egyik legnépszerűbb műsorvezetője idén januárban adott életet első gyermekének. Ramóna még állapotosan vezényelte le az X-Faktor legutóbbi döntőjét, ám utána szülési szabadságra ment. Sokáig azonban nem maradt otthon: májusban az RTL Reggeli műsorába tért vissza, nyáron pedig már az X-Faktor válogatóját és mentorházas adásait forgatta. Ramit korábban több színdarabban, de mozifilmekben is láthatták a nézők, ám tavasszal azt mondta, hogy most csak a két tévés munkájába tér vissza.

„A pici miatt fontos volt, hogy csak olyasmit vállalok, ami rövid időre von el tőle. Most csak a képernyőre térek vissza, a többi munka majd csak ősszel kerül terítékre” – mondta Rami a Blikknek.

Kulcsár Edina

A szülési szabadság időtartama: 10 nap (?)

Kevés híresség vállalja fel annyira őszintén azt a fajta zsonglőrködést, ami minden kismama életében jelen van, mint Kulcsár Edina. A szépségkirálynő kisfia, Medox tavaly szeptemberben, vagyis kereken egy évvel ezelőtt született. Edina előtte két műsorban dolgozott, és saját vállalkozásaival foglalkozott, amelyekhez fokozatosan, de igen dinamikusan és viszonylag hamar tért vissza a szülés után. Ám egy mozis megjelenése alaposan felkorbácsolta az indulatokat: lapértesülések szerint a kisfiú szeptember 11-én született császármetszéssel, Edina pedig tíz nappal később egy moziból jelentkezett be, ahol a színészlegendával, Terence Hill-lel találkozott. Sok névtelen kommentelő kőkemény támadást indított a kismama ellen, aki egy órára felügyelettel otthon hagyta a gyereket, amire Edina így reagált a Borsnak:

„Megszoptattam a kisfiamat, majd a két nagymamájával hagytam otthon arra a szűk egy órára, amíg én elmentem a gyerekkori idolommal találkozni. Terence Hill filmjein nőttem fel, hatalmas megtiszteltetés, hogy találkozhattam vele személyesen. A kézfogás után pedig egyből siettem haza. A telefon végig a kezemben volt, hogy ha bármi történne otthon, öt perc alatt hazaérjek. Ezt az időt, amíg én távol voltam, Medox végigaludta, fel sem tűnt neki, hogy egy picit távol voltam tőle. Az édesanyám és Csuti anyukája vigyázott rá, le sem vették az óvó tekintetüket a kisfiamról. Teljes biztonságban volt.”

Azt persze nem jelenthetjük ki bizonyosan, hogy ez munka volt Edina részéről, bár az Instagramon úgy fogalmazott, hogy a mozi „arcaként” is kötelességének érezte, hogy megjelenjen a rendezvényen. Akárhogyan is, elég végignézni Edina közösségi oldalait, hogy rájöjjünk, Medox mennyire kiegyensúlyozott és boldog baba. Ha anyukájának a munka miatt el kell mennie, akkor az apukája vagy a nagyszülők vigyáznak a seprűmániás legénykére, de volt olyan is, hogy az egyik fesztiválra munka miatt kitelepült anyukáját meglátogatta a totyogó Medox.

Tücsi 

A szülési szabadság időtartama: 2 hónap (?)

Az influenszervilággal kicsit nehezebb a dolga az embernek, ott az állandó jelenlét az elvárt, arra jönnek a hirdetők, így nehéz megmondani, mettől meddig volt szabadságon Tücsi. Ő tavasszal hozta világra a kislányát, és két hónappal később egy olyan videót töltött fel a YouTube-ra, melyen a babával „együtt tornázik”. Hogy ezt tekinthetjük-e munkának, azt most nem kezdenénk el körbejárni, de egy 60 ezer feliratkozót számláló csatorna talán már nem tekinthető hobbiblognak. A kommentelők keményen támadták Tücsit – na nem azért, mert visszaállt a kamerák elé, és bátran megmutatta a szülés utáni alakját, hanem azért, mert a tornát a kisbabájával csinálta. „Csináld… De egyedül.. Vagy legalábbis ne egy ilyen csepp gyerekkel…” – írták a videó alá.

Szabó Zsófi

A szülési szabadság időtartama: 3 hónap

2017 decemberében adott életet gyermekének Szabó Zsófi. A színész-műsorvezető már az RTL Klubnál dolgozott, amikor várandós lett. Zsófi egészen a kilencedik hónapig dolgozott, csak november végén köszönt el a nézőktől, Mendel pedig három hónapos volt, amikor anyukája ismét feltűnt a tévében.

„Nagyon vártam már, hogy visszatérhessek másik gyerekemhez, a Story Extrához. Szerencsés vagyok, hogy olyan munkám van, amelyet főállású anyaként is végezhetek” – mondta akkor Zsófi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Story Gála 2018 😄😍❤️🙏🏼 #itthon #egyutt #anyavagyok #koszonomistenem #KisMendel

Szabo Zsofi (@szabozsofi) által megosztott bejegyzés,

A forgatások alatt kezdetben párja és édesanyja vigyázott Mendelre, majd a kisfiú néha-néha a stúdióban is megfordult, míg az anyukája dolgozott. Szabó Zsófi kisfia hamarosan kétéves lesz, anyukája pedig számos műsorban látható: köszönti a nézőket a Reggeliben, szórakoztatja az X-Faktor rajongóit a show kísérőműsorában, és háziasszony a Toplistában.

Ördög Nóra

A szülési szabadság időtartama: először 1 év; másodszor 3 hónap

Ördög Nóra két gyerek édesanya. A nagyobbik, Nánási Mici 2013 májusában született, ekkor Nóra még az RTL klub műsorvezetője volt. Négy hónapig semmilyen nyilvános szereplést sem vállalt, a képernyőre pedig a szülés után majdnem egy évvel, 2014 tavaszán tért vissza, amikor a Szombati esti láz házigazdája volt. Ekkor jelentette be azt is, hogy ismét gyereket vár, aztán 2014 augusztus elején megszületett kisfia, Vencel. Vele azonban sokáig már nem maradt otthon pihenni az ország talán legismertebb műsorvezetője: Ördög Nóra ebben az évben átigazolt a TV2-höz, ahol októberben már a Rising Star műsort vezette. Mint az első próbák alatt kiderült, amíg Nóra a stúdióban próbált, addig Vencire egy Zsófi nevű bébiszitter vigyázott. Mici pedig otthon volt apukájával, Nánási Pállal. 

„A nagyszülők is kéznél vannak, és boldogan vállalnak műszakot” – mondta akkoriban az Aktívnak Ördög Nóra, majd így folytatta: „Megkaptam, hogy miért kell egy gyereket elvinni a forgatásra. Nos, ennek praktikus okai vannak, én még szoptatom Vencit, már csak ezért is fontos volt, hogy mellettem legyen.” Ehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy mire indultak az esti adások, Nánási Pál mindig hazavitte jóllakott kisfiát.

Marsi Anikó

A szülési szabadság időtartama: 6 év

Marsi Anikó neve hosszú évekig egybeforrt a Fókusszal, azonban nem sokkal az után, hogy életet adott 2006-ban az első, majd 2009-ben a második gyermekének, szinte teljesen eltűnt a képernyőről. Férjével és gyermekeivel együtt sokáig külföldön éltek, csak néha láthatták őket a szomszédok a Balaton partján lévő házukban, Siófokon.

Marsi Anikó és fia, Vilmos a Reggeli című műsorban, 2010-ben (Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence)

Szülési szabadsága az RTL klubnál 2012-ben járt le, de Anikó nem tért vissza a képernyőre, helyette a családjával töltötte minden idejét. Végül 2016-ban láthattuk újra, már egy új csatornán, a TV2-n. A kezdeti időszakban a fiúk és édesapjuk nem, csak a műsorvezető tért vissza Magyarországra, majd a nyári szünetben csatlakozott hozzá a családja is. Később Palik László is műsorvezető lett a csatornánál, így a család többnyire újra itthon él.

Erős Antónia

A szülési szabadság időtartama: 1 év

Az RTL Klub híradósának gyermekei már tízévesek, de emlékszünk még rá, hogy mennyi időt töltött otthon velük szülési szabadságon: egy évet.

„Amikor Szonja és Mátyás megszületett, még fogalmam sem volt róla, mikor állhatok újra munkába. Maximálisan a gyerekekre koncentráltam, és a szülési szabadság minden pillanatát kiélveztem, még ha néha nem is volt könnyű a kicsikkel. Az apukájuk viszont mindenben segített, így most már nyugodtan visszamehetek dolgozni, igaz, még nem teljes munkaidőben”mesélte 2010-ben a visszatérése kapcsán Erős Antónia, és azt is érdemes hozzátenni, hogy kezdetben csak a hét egyik felében vállalta, hogy visszaül Szellő István mellé. Amíg Antónia dolgozott, a kicsikre az apukájuk vigyázott, de amint lement a híradó, Antónia is rohant haza, hogy még elcsípje az esti fürdetést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#mydaughter#happymoments#holiday#

Antónia Erős (@erosantonia) által megosztott bejegyzés,

Béres Alexandra

A szülési szabadság időtartama: 5 hónap (a második terhességénél)

Béres Alexandra 2009-ben hozta világra első gyermekét, Pannát. Hogy mennyi időre ment szülési szabadságra, azt nem lehetett tudni –akkoriban úgy nyilatkozott, hogy ez az időszak nem róla, hanem a gyermekéről szól.

Második kislányának aztán 2014 októberében adott életet, és a következő év februárjában már senior edzéseket tartott. A Blikk akkori beszámolója szerint Flóra eleinte kissé nyűgösen fogadta a sok kíváncsi szempárt, úgyhogy amíg Alexandra edzést tartott, a baba a nagymamájával sétált a szabadban. A népszerű edző azonban nem vetette bele magát a munkába teljes erővel. „Nekem is jó egy picikét mással foglalkozni, bár természetesen az egész napom róla szól… A kisbabának is jó, ha az édesanya úgy megy haza, hogy fel van töltődve. Ráadásul a sport sokat segít abban, hogy elkerüljük a szülés utáni depressziót” – mondta Alexandra akkor a napilapnak.

Most, hogy a magyar sztárvilágon végigpillantottunk, adja magát a kérdés, hogy mi a helyzet külföldön. Két ismert személyiség példájának néztünk utána.

Meghan Markle

A szülési szabadság időtartama: néhány hét

Meghan Markle májusban adott életet gyermekének. A kis Archie alig volt egy hónapos, amikor az amerikai elnök, Donald Trump az Egyesült Királyságba látogatott – a fogadásán ott volt az uralkodó, Vilmos herceg, Harry herceg, Károly herceg, ám az amerikai–brit állampolgár Markle nem volt hajlandó elmenni a Trumpnak rendezett fogadásra. Persze sokan védték az egykori színésznőt, mondván, egy kisbaba mellől minek is mozdulna el, ám amikor pár nappal később a barátnője, Serena Williams teniszmeccsén szurkolt a kisbaba nélkül, majd az általa szerkesztett Vogue-különszámot promózta, már senki nem emlegette, hogy miért nincs a kisbabája mellett.

Archie lassan öt hónapos lesz, Meghan pedig szeptember végén afrikai körútra indul férjével és a néhány hónapos babával, de sajtóközleményben már előre jelezték, hogy a hercegné csak kevés megjelenést vállal. Különös helyzet tehát Meghané, mert míg a királyi családban ráosztott feladatokat tologatja, addig a számára fontos dolgokat a néhány hónapos gyerek mellett is elvállalta. Összehasonlításképpen Katalin hercegné öt hónapos szülési szabadságra ment a harmadik gyermeke születése után, és ezt csak egyszer törte meg, amikor II. Erzsébet születésnapi parádéján vett részt. Ezután azonban visszatért, és eleget tett minden kötelezettségeinek. 

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke

A szülési szabadság időtartama: 6 hét

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern hat hét szülési szabadságot engedélyezett magának, de ebben a másfél hónapban sem pihent, és a néhány hetes szabadság alatt is foglalkozott a neki küldött jelentésekkel.

Miután letelt a hat hét, a kislánnyal a férje, a rádiós és televíziós műsorvezető Clarke Gayford maradt otthon. „Egyszerre több dolgot csinálok, mint minden szülő, akivel valaha találkoztam, úgyhogy jár nekik egy óriási köszönet!” – mondta egy Facebookra feltöltött videóban az édesanya, aki kicsit később karjában a három hónapos csecsemővel vett részt az ENSZ egyik közgyűlésén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top