Ezo

Tél végi jeles napok – 4+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!

Februárban nemcsak a Valentin-naphoz kapcsolódnak népszokások. Összeszedtük neked az 5 legérdekesebb februári ünnepnapot, és azt is eláruljuk, milyen volt a Valentin-nap régen!
Tél végi jeles napok – 5+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!
 Mit hoz 2011?

1. Február 3. a balázsolás napja
Még mindig a gyertyáknál maradva ezen a napon (és az ezt követő vasárnapon, tehát 6-án) Balázs-áldást oszt a katolikus egyház: a két keresztbe tett gyertya segítségével elmondott áldás megvéd a torokbajtól és minden más betegségtől.

Mit tesz a modern boszorkány? A balázsolás mellett ez a nap hatékonyan használható a torokcsakra tisztítására: végezz meditációs gyakorlatot, amelyben kék fénnyel töltöd fel a nyakad tövében található energiaközpontot!

2. Február 5. Gonoszűző Ágota
Szent Ágota napjáról a magyar néphit azt tartotta, hogy ekkor alkalmas a leginkább az idő a gonosz szellemek és a kártevők elűzésére. Ezért a házak minden szobáját és az összes gazdasági épületet is tisztára söpörték. Azt tartották, hogy ilyenkor a szeméttel együtt a kártevőket is kidobják az épületekből.

Tél végi jeles napok – 5+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!

Mit tesz a modern boszorkány? Ma a porszívózás helyett söpörj fel, a sarkoktól haladj középre, majd a szemetet dobd ki! Dédanyáid is így csinálták, ki tudja, talán valóban megszabadulhatsz így a kártevőktől!

3. Február 19. Tavaszhozó Zsuzsanna
Zsuzsanna napját a néphagyomány tavaszkezdő napként tartja számon. Ha ma megszólal a pacsirta, akkor nemsokára vége a télnek, de ha alacsonyan száll az énekesmadár, az arra utal, hogy még sokáig kell fagyokra számítanunk. Emellett az eladósorba került lányok Zsuzsanna-napi bálokban mulathattak a legényekkel. Aki pedig nem kezdte el a kerti munkák előkészítését ezen a napon, az nem számíthatott jó termésre.

Tél végi jeles napok – 5+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!

Mit tesz a modern boszorkány? Mindenképp elmegy bulizni, hiszen ez a nap idén szombatra esik. A kertészkedés helyett pedig a szobanövények átültetését, az öntözést és a levelek portalanítását javasoljuk!

4. Február 22. Dologtiltó Péter
Üszögös Szent Péter napján tilos bármit dolgozni, mert a mai munka végeredménye üszkös (azaz beteg) lesz. Persze azért bizonyos feladatokat a dologtiltó napokon is el lehetett végezni, Üszögös Szent Péter tiltása is csak a több nap alatt befejezhető, nagyobb lélegzetvételű munkákra vonatkozott.

Tél végi jeles napok – 5+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!

Mit tesz a modern boszorkány? A főnököd talán nehezen értené meg, ha ma nem dolgoznál, de legalább ne kezdj bele új projektekbe, inkább a régiekbe fektess nagyobb energiát, nehogy elüszkösödjenek!

+1. Február 14. Valentin-nap
Dédszüleink szerelmes üzenetek küldözgetése helyett szerelmi varázslatokat végeztek ezen a napon. Ha egy lány azt akarta, hogy beleszeressen a kiszemelt fiú, nem volt más dolga, mint megenni egy almát, annak kilenc magját a kiszemelt úriember zsebébe csempészni, és várni a sikert. Ha egy jegyespár megfogta egymás kezét és mindkettőjük édesanyja szenteltvízzel mosta meg a kezüket, majd leöntötte a fejüket, örökre együtt maradtak és semmi sem állhatott közéjük.

Tél végi jeles napok – 5+1 hagyomány nemcsak boszorkányoknak!

Mit tesz a modern boszorkány? Lehet, hogy a ma divatos szerelmes üzenetek célravezetőbbek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top