Ezo

Tudsz bánni a pénzzel?

A pénzhez való viszonyunk sok összetevőből áll. Egyrészt hozzuk otthonról, másrészt a munkánk, a jövedelmünk nagysága befolyásolja, harmadrészt a párunk hatása is érzékelhető. De alapvetően létezik egy beállítottságunk, amit a számmisztikai tipológia képes leírni. Most csak a születésnapunk egy számjegyre egyszerűsített számára lesz szükség.

Tudsz bánni a pénzzel?Például aki 1969. 12. 31-én született: az 3+1=4; vagyis ő 4-es típus. Ugyanakkor van két ún. mesterszám: a 11-es és a 22-es. Náluk ezt is és az alapszámot is érdemes megnézni. A 11-esnél a 2-es, a 22-esnél a 4-es az alapszám.

1-es típus, aki 1-jén, 10-én, 19-én vagy 28-án született:
A tipikus 1-es nagyvonalú, de nem csak másokkal, imád magára is költeni. Mivel rendkívül igényes, semmiben sem elégszik meg az átlagos színvonallal. Mindent magas minőségben akar, legyen szó szórakozásról, öltözködésről vagy otthonteremtésről, ezek pedig elég költségesek. Így meglehetősen sokat költ, szó szerint és átvitt értelemben is nagy lábon él. A spórolás nem az ő műfaja, ahogy a részletre vásárlás sem. Ha van pénze, megveszi, ha nincs, nem veszi meg. Az ő mondása, hogy „az álmodozás nem kerül pénzbe”, tehát szívesen nézegeti a katalógusokat/kirakatokat, vagy beül abba az autóba, amire még nincs pénze.

2-es típus, aki 2-án, 11-én, 20-án vagy 29-én született:
A 2-es otthonról hozza a pénzzel való bánásmódot: úgy osztja be, ahogy a szüleitől látta, akár rossz, akár jó a példa. Ha már önálló keresettel rendelkezik, akkor imád adni, másoknak vásárolni. Saját magáért kevésbé, de a szeretteiért vagy közös dolgokért képes spórolni. A család sokkal fontosabb a számára, mint saját maga. Sajnos a pénzzel nem jól bánik, mert gyakran hallgat másokra. A legokosabb, ha tartalékot képez, ennek tudata biztonságérzetet fog jelenteni. Mielőtt bármit venne, adjon magának időt az átgondolásra, és ne hagyja magát se rábeszélni, se sürgetni! Így kivédheti, hogy mások döntsenek helyette.

3-as típus, aki 3-án, 12-én, 21-én vagy 30-án született:
A 3-as egészségesen áll a pénzhez: tisztában van vele, hogy a pénz eszköz, például arra, hogy befizessen egy utazásra vagy tanfolyamra. Ő sokkal többre értékeli az élményeket, mint a tárgyakat, ingatlant, ékszereket stb. Meglehetősen ad hoc jelleggel költ: ha valami kell vagy megtetszik neki, akkor megveszi. Ebbe az életstílusba nem fér bele a takarékoskodás és a tervszerűség, emiatt gyakran pénz nélkül marad a hónap végére. Mivel könnyedén veszi a pénzügyeket, nem zavarja, ha kölcsön kell kérnie. Ez addig megy, amíg olyan társra nem lel, aki ezt a lehetetlen állapotot képes kézben tartani.

4-es típus, aki 4-én, 13-án, 22-én vagy 31-én született:
A 4-es beosztó, előrelátó és megfontolt. Nem kizárt, hogy táblázatokat vezet minden bevételéről és kiadásáról. Ez segít neki, hogy átlássa, mire mennyi pénz megy el. Így könnyedén képes megfogni a pénzt, és tud félretenni. Tuti, hogy neki mindig van dugipénze, nem is kis összeg. Ennek ellenére mindig van szeme a kedvezményekre, akciókra, és ő az, aki a legjobb feltételekkel vesz részletre bármit. Sokszor ez sem boldogítja, és inkább ül a pénzén, pedig költenie kéne önmagára. És észre kell vennie, ha kicsúszik a száján, hogy „én ezt nem engedhetem meg magamnak”. Ez a létező legsúlyosabb öngól: azonnal vonja vissza!

5-ös típus, aki 5-én, 14-én vagy 23-án született:
Mivel az 5-ös jupiteri szám, hajlamos túlzásokba esni: hol dúskál a pénzben, hol nincs egy vasa sem. De ilyenkor sem esik kétségbe, derűlátása törhetetlen. A Jupiter a Fortuna Major, a Nagy Szerencse bolygója, így mindig szerencsésen alakulnak az 5-ös típusúak pénzügyei. Ez köszönhető annak is, hogy hihetetlenül bőkezű, így rengeteg barátja, sőt lekötelezettje van. És nem szégyelli beváltani a „csekket”. Az a mázlija, hogy mindent, többek között a pénzt is a csak rá jellemző optimizmussal kezeli, ennek pedig mindig jó a vége. Persze vannak a környezetében olyanok, akik felelőtlennek nevezik, de ez is csak nézőpont kérdése.

6-os típus, aki 6-án, 15-én vagy 24-én született:
A 6-os imádja élvezni az öt érzékszerv örömeit. Nem sajnálja ilyesmire a pénzt. De mivel utál tartozni, mindig csak annyit költ, amennyije van. Mondhatni erre, hogy jól osztja be a pénzt. Bizonyos szempontból igen, de tartalékot nem tud képezni, kivéve ha valaki mutat neki egy olyan befektetést, ami évek múlva szép haszonnal kecsegtet. Igaz, majdnem végig azon fog gyötrődni, hogy mi mindenre költhetné most azt a pénzt, amit le kell kötnie. Szóval a 6-os képes élvezni a pénz által megvehető élvezeteket, és szerencsére ezt szívesen meg is osztja. Imádja kényeztetni pl. a szerelmét, és arra vágyik, hogy a másik is ezt tegye vele.

Tudsz bánni a pénzzel?

7-es típus, aki 7-én, 16-án vagy 25-én született:
Az igazi 7-es egy aszkéta: nem érdekli se vagyon, se finom falat, se utazások. Ő a külsőségek helyett a belső értékeket keresi és értékeli, és ezek legtöbbször nem vehetők meg pénzen. Ilyen értelemben kilóg a sorból, de ezt ő nem bánja, mivel nem törekszik népszerűségre. Az aszkézis abban is megnyilvánul, hogy fogát összeszorítva gürizik, megkeresi a pénzt, de nem költi el. Mindettől egy szigorú, megkeseredett hangulat lengi körbe, ami valljuk be, ellenszenvessé teheti. Ha van valaki, aki a „Didergő király” szívét felmelegíti, akkor szívesen és önzetlenül ad. Szóval az ő bizalma megfizethetetlenül értékes.

8-as típus, aki 8-án, 17-én vagy 26-án született:
A tüzes 8-as a siker és a pénz száma. Ő a bevételei által méri saját értékét. Ebben van némi igazság, de nem ennyire egyszerű a képlet. Tuti, hogy élete során van olyan szakasz, amikor irdatlan pénzt képes keresni. De van, vagy lesz olyan, amikor meg kell tapasztalnia, milyen csórónak lenni. Ez nem büntetés, hanem tanulás, mert enélkül hajlamos lenézni azokat, akik nem képesek eltartani magukat. Amint átéli a kiszolgáltatottság, pénztelenség gyötrelmeit, átértékeli a pénzt, és onnantól bölcsebben, mértékletesebben fog viszonyulni hozzá. Ettől adakozóbbá és együtt érzőbbé válik, ami kihozza belőle a hőst.

9-es típus, aki 9-én, 18-án vagy 27-én született:
A 9-es nem nagyon ért a pénzhez, nem neki való a beosztás, a tervezés. Teljesen a szíve szerint költi a pénzt. Ráadásul nem tud nemet mondani, ha valaki kölcsönkér tőle, akkor sem, ha neki nem marad. A jószívűsége „csapdájába” esik rendszeresen, de ez őt nem zavarja. Cseppet sem frusztrálja, ha nincs pénze. Az sem, ha nem fizethet be egy útra vagy nem vehet új csizmát. Számára az emberi kapcsolatok, a kölcsönös törődés, a szolidaritás, az összefogás sokkal értékesebb. Érdekes módon neki akkor lesz sok pénze, ha előbb másokat segít a gazdagsághoz. Nála működik a meséből ismert mondás: „Jó tett helyébe jót várj!”

11-es típus, aki 11-én vagy 29-én született:
A 11-es egy mesterszám. Ez azt jelenti, hogy semmihez, így a pénzhez sem átlagos a viszonyulása. Mivel ő úgy cikázik, akár a villám, követhetetlen és olykor logikátlan döntéseket hoz a pénzügyek terén. De az is igaz, hogy ő egy zseni, vagyis mindig tudja, mit miért tesz. Sokkal előbbre lát, mint az átlagemberek, de ez nem azt jelenti, hogy ne hozna időnként rossz döntéseket. Mindenki, így a 11-es is magából indul ki: feltételezi, hogy hozzá hasonlóan mások is éles szemmel és minden rizikót felmérve lépnek, ha pénzről van szó. De tudjuk, hogy ez ritka, mint a fehér holló, így előfordul, hogy elkalkulálja magát.

22-es típus, aki 22-én született:
A 22-es mesterszámhoz „méltóan” teljesen eltér a „normálistól”, ha pénzről van szó. Ő az óriási amplitúdójú kilengéseiről híres. Szóval ha van pénze, akkor rengeteg van. Ha nincs, akkor tuti, hogy fülig úszik az adósságban. Ezekből egy átlagember nem tud kimászni, de ő nem átlagos, tehát talpra áll, sőt új csúcsokat ér el. Nem törik meg a kudarcok súlya alatt, és nem száll el az agya a nagy vagyontól. De nem is ezzel van dolga, hanem azzal, hogy tanulja meg beosztani a pénzt, gyakorolja az egyensúlyt, és gazdálkodjon okosan, főleg akkor, ha családot alapít. Amikor már nem csak az ő megélhetéséről és élet körülményeinek színvonaláról van szó, nagy a tét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top