Aktuális

Peronoszpóra, levéltetvek, gránátalma

<?kep(1,left)?> "...Eddig megfelelt az idõ a szõlõnek, nem volt tömeges peronoszpóra-fertõzés. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a továbbiakban se kell ez ellen a veszedelmes gombakártevõ ellen védekezni. Sõt, arra kell felkészülniük a vincelléreknek, hogy – csapadékosabb nyár esetén – a gombabetegség nemcsak a leveleket, de a fiatal bogyókat és a fürtkocsányokat is megtámadja..."

Kedves Húgom!

Akinek kenyere van,

Annak sokféle gondja lehet,

De akinek nincs kenyere,

Annak csak egyetlen gondja van.

Rövidesen megkezdődik az aratás, amely valamikor a legnagyobb esemény volt a gazdaemberek életében. Ünnepnek számított, amikor Péter-Pál napján (június 29.) összerakták az első búzakereszteket a frissen learatott tarlón. Mára némileg megkopott az aratás romantikája, mégis sok ember érez melegséget a szívében, amikor erről a szép és nehéz munkáról, annak eredményéről, a mindennapi kenyerünkről, az Életről esik szó.

A négy, nálunk rendszeresen és nagy területen termesztett gabonaféle közül először az őszi árpát aratják le a kombájnok, azután következik a búza, majd a rozs, és a sort a zab zárja be. Idén jó közepes termésre számíthatunk, tehát megterem legalapvetőbb élelmiszerünk, az ősszel szükséges vetőmag, és jut mintegy másfélmillió tonna búza exportra is; a takarmánygabonák pedig fedezik az állatállomány takarmányigényét. Persze, ehhez kedvező időjárás is szükségeltetik!

Eddig megfelelt az idő a szőlőnek, nem volt tömeges peronoszpóra-fertőzés. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a továbbiakban se kell ez ellen a veszedelmes gombakártevő ellen védekezni. Sőt, arra kell felkészülniük a vincelléreknek, hogy – csapadékosabb nyár esetén – a gombabetegség nemcsak a leveleket, de a fiatal bogyókat és a fürtkocsányokat is megtámadja. Minthogy pedig a peronoszpóra ellen sikeresen csak megelőzéssel lehet védekezni, ezért akkor járunk el helyesen, ha a szőlőskertet megpermetezzük. E célra kiváló a Mikal C-64 nevű szabadforgalmú (zöld) gombaölő szer, amely a nyári, magas hőmérsékleten roppant gyorsan fertőző gomba szaporodását meggátolja és – gyorsan felszívódó szer lévén – megvédi még a permetezés követően kialakuló hajtásokat is. A nyári záporok sem mossák le, és tizennégy napig nyújt védelmet a szőlőtőkének. A Mikalból harminc-negyven grammot kell tíz liter vízben feloldani.

Továbbra is sok gondot okoz, nemcsak Neked, kedves Húgom, hanem a legtöbb kertészkedőnek is, a levéltetvek inváziója. A gyorsan szaporodó és falánk kártevőkkel szembeni védekezésre javasolom a bárki által megvásárolható, szabadforgalmú (zöld) Vektafid-S permetezőszerrel való védekezést. A tíz liter vízben feloldott két és fél-négy dl permetlével a károkozóktól ellepett őszibarack- és szilvafákat, a rózsa- és díszbokrokat lehet megvédeni nemcsak a levéltetvektől, de a lisztharmattól, a moníliától, az egyéb gombabetegségektől, valamint a pajzstetvektől és az atkáktól is.

Herbert Péter, komlói olvasónk levelében azt kérdi, miként gondozza gránátalmabokrát? Nos a gránátalma – amely talán éppen most nyitja gyönyörű, tűzpiros virágait – nem igényel különösebb gondozást: tavasszal meg kell metszeni, gondoskodni kell, hogy tavasztól őszig elegendő vizet kapjon és tápanyagokhoz is hozzájusson, ha pedig a levelei sárgulnának, akkor vaskelát-készítmény rápermetezésével vagy kiöntözésével kell segíteni rajta. Az nem vezet eredményre, ha olvasónk rozsdaport szór ki a bokor tövéhez, mert a növények az elemi vasat nem képesek felvenni és hasznosítani. Sokkal inkább ajánlom a Fitohorm Fe vagy a Sequestren Fe nevű vaskeláttal való permetezést. Ezeket a szereket, illetve a bennük levő vasat a növények a levelükön keresztül is képesek fölvenni. A gyógyulás látványos gyorsasággal következik be!

A veteményeskert kiürült ágyásaiba, a fejes saláta, a zöldborsó helyére most érdemes elvetni a cékla, a zöldbab, a karotta magját, illetve palántázni bimbós kelt, leveles kelt, kínai kelt, brokkolit, hogy a rendelkezésre álló termőterületet tökéletesen hasznosítsd.

Hát ennyi fért a mai levelembe, Kedves Húgom! Ne feledd, a www.balintgazda.hu honlapon is szívesen válaszolok kérdéseidre. Szerencsés betakarítást, a gyerekeknek kellemes vakációt kívánok!

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő júniusának közepén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top