Aktuális

Ha ég a pokol…

Ki ne érezte volna már, hogy egy-egy kiadós étkezés után néhány órával ég a gyomra? A gyomorégés elnevezés azonban nem pontosan írja le a jól ismert jelenséget: ilyenkor ugyanis a nyelõcsõbe visszaáramló, savas gyomortartalom felel a panaszokért.

Ez egészséges embereknél is gyakran előfordul – a lakosság csaknem fele havonta egyszer találkozik vele –, az orvost akkor kell fölkeresni, ha heti egy alkalomnál gyakoribb. Ám a hajlamosító tényezők elkerülésére – ezek elsősorban helytelen egészségkultúránk következményei – valamennyiünknek érdemes odafigyelni.






Támadás a nyelőcső ellen

Egészséges embernél gyomorba került étel hat-nyolc órán belül továbbhalad a vékonybélbe. Visszaáramlását a nyelőcsőbe egy gyűrű alakú záróizom akadályozza meg. Ha azonban az izom elégtelenül zár, gyomortartalom jut vissza a nyelőcsőbe, ezt a kóros állapotot – szabatos magyar kifejezés híján – refluxnak nevezzük (ami szó szerint visszaáramlást jelent).





A nyelőcső nyálkahártyája “nincs felkészülve erre a találkozásra”: az erősen savas kémhatású gyomortartalom (amely sósavat tartalmaz) irritálja, ez fájdalommal jár, s tartós reflux esetén gyulladást okoz. Jó tudni azonban azt, hogy ha a záróizom a nyelőcső és a gyomor határán elégtelenül működik, még mindig nem biztos, hogy kialakulnak a panaszok. A nyelőcső nyálkahártyát ugyanis különböző tényezők védik, többek között a lúgos nyál, amely a visszaáramlott gyomortartalom erősen savas vegyhatását mérsékli.






Vádlottak padján az alkohol


Egyeseknél gyakrabban fordul elő a fenti jelenség. Veszélyeztettek az elhízottak, a dohányzók, a kávét és szeszes italokat rendszeresen, mértéktelenül fogyasztók. A nikotin és az alkohol idegi úton befolyásolja a nyelőcső záróizmát – amely simaizom, azaz akaratunktól függetlenül működik. E szerek ellazítják a záróizmot, így az nem tudja megakadályozni a visszaáramlást. Az alkohol ráadásul fokozza a gyomor sósavtermelését is.





A lefekvés előtti bőséges étkezés és a tartós vízszintes testhelyzet szintén a reflux kockázati tényezői közé tartoznak. Így nem meglepő, hogy a gyomorégés igen gyakran a késői vacsorát követő éjszaka jelentkezik. Bizonyos gyógyszerek szintén okozhatnak ilyen panaszokat: például azok, amelyeknek simaizom-lazító hatásuk van. Idetartoznak többek között bizonyos asztmagyógyszerek és vérnyomáscsökkentők (az előbbiek a hörgőket, az utóbbiak a kisereket tágítják azzal, hogy oldják a simaizomgörcsöt).

S azoknak, akiknek mindennapjaihoz hozzátartozik a stressz, sok más betegség mellett, e fenti kórral is számolniuk kell.

Kijelenthetjük, hogy a reflux civilizációs betegség, amely jórészt egészségromboló életmódunk következménye. Fontos tudni azonban, hogy a tünetek nem visszafordíthatatlanok, a civilizációs ártalmak egy része pedig elkerülhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top