Aktuális

Fûben-fában orvosság – II. rész

Váltogassuk a gyógyteát!

Növeli a szervezet védekezőképességét, ha gyógynövényből készült teákat hörpölünk. Tamasi doktor arra figyelmeztet, hogy egy-egy teakúra legfeljebb három-hat hétig tartson, utána következzen néhány hét szünet, majd válasszunk másféle teát! Azért van szükség erre a változatosságra, mert ha csak egyféle teát fogyasztunk, azt viszont sokáig, akkor hozzászokhat a szervezetünk, s nem érjük el a kívánt hatást. Esetleg allergia is kialakulhat a tea valamely összetevőjével szemben.

Tavasszal, amikor sokakat kínoz a fáradékonyság, amikor úgy érezzük, hogy kimerültek a tartalékaink, immunstimuláló teakúrával segíthetünk magunkon. Ehhez például bodzavirágból, fűzfakéregből és kakukkfűből készíthetünk főzetet, de gyógynövényboltban kapható előre összeállított teakeverék is. Ezt a kúrát két hétig folytassuk: naponta háromszor két-három decilitert kortyoljunk belőle, lehetőleg étkezés előtt! Szakértőnk szerint a kúra javítja az immunsejtek mozgékonyságát és szaporodási képességét, s emellett bizonyos gyulladások kialakulása ellen is védelmet nyújthat.

Nőgyógyászati és urológiai bajok kezelése

A nők körében gyakoriak a krónikus kismedencei gyulladások. Tamasi doktor megelőzésként, természetes gyógymódként speciális gátizom- és medencetornát ajánl, valamint cickafarkfűből és palástfűből, vagy egyéb gyulladáscsökkentő gyógynövényekből készített tea kúraszerű fogyasztását javasolja (természetesen nem mellőzhető az alapos nőgyógyászati vagy urológiai kivizsgálás, illetve a szükséges kezelés sem).
Sokszor a helytelen étrend, vagy a tartós antibiotikumszedés miatt felborul a szervezet normális baktériumflórája, és elszaporodhat a gomba a nyálkahártyákon és a bélrendszerben. Sok beteg küszködik krónikus hüvelygombásodással, amely ugyan a nőgyógyászati kezelés hatására megszűnik, ám gyorsan visszatérhet. Naturmedicina-specialista szakértőnk úgy véli, hogy az igazi megoldást az jelenti, ha helyreállítjuk a szervezet normális mikroflóráját. Ehhez különböző diéták, salaktalanító kúrák alkalmazhatók, sőt, az orvos-természetgyógyászok szükség szerint akár “baktériumkészítményeket” is adnak a páciensnek.

Bizonyos ételek fogyasztása is segíthet abban, hogy helyreállítsuk a normális baktériumflórát: rendkívül jó hatású az aludttej, a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Hüvelyi gombásodás esetén azonban helyi kezelés is szükséges: esetenként a tejsavas hüvelyöblítéstől, máskor viszont gombaölő gyógyszerektől várható eredmény. A különböző gyulladáscsökkentő gyógynövényeket (például a cickafarkfüvet, körömvirágot, kamillát, citromfüvet) helyileg, öblítésre lehet használni, de súlyosabb esetekben csersavtartalmú növényi ülőfürdő – amely akár apróbojtorjánfűből vagy cserszömörcelevélből is készülhet – alkalmazása is indokolt lehet. Természetesen a kezelés előtt kérjük ki a nőgyógyász véleményét is!

Fejfájás ellen – természetes módszerekkel

A fejfájásnak számos oka lehet, és komoly panaszok, gyakran visszatérő fájdalom esetén érdemes neurológiai vizsgálaton részt venni. Ha a rendszeresen visszatérő fejfájásnak “banális” oka van (például alvászavar vagy túlzott feszültség), akkor természetes gyógymódok is a páciens rendelkezésére állnak. Az alvászavarokat hatékonyan enyhítheti a citromfűből vagy az orbáncfűből, illetve a komló tobozából készült gyógytea.

A szakember szerint a komlótobozokat akár be is lehet tölteni a párnahuzatba, mert kigőzölgő illatanyagai segítik az elalvást. Az orbáncfűből készített tea alkalmas a stressz, a feszültség oldására, így a stressz okozta fejfájást is enyhítheti. Tamasi doktor szerint ez csak tüneti kezelés – az igazi gyógymód az lenne, ha a páciens személyiségfejlesztő módszerek segítségével elérné, hogy ne éljen meg feszültségként bizonyos helyzeteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top