Aktuális

Így ajándékozunk mi

Öt gyerek idõnként kiszívja a szerencsétlen szülõk vérét, ezért született egy téli hajnalon az ÖTLET: szombaton kettesben megszökünk. Akárhová! Mert a "másutt vagyok, mást látok, más levegõt szippantok" élménye átmos, feltölt, szépít, boldogít. Mert csavarogni jó!

Szinte hallom néhányak gondolatát: naná, de sok pénz kell hozzá! Tévedés. Amikor nagyon csórók voltunk – én a gyesemmel duzzasztottam a kasszát –, akkor is loptunk egy-egy napot. Reggel telepakoltam a hátizsákot, és nekivágtunk a budai hegyeknek. Az erdő látványa, illata kimosta belőlünk a feszültséget, este holtfáradtan, de boldogan értünk haza. Mi kellett ehhez? Egy csodás nagyi, aki elvállalta a gyerekhadat, bár néha a barátnőm is “beugrott”. Amikor a kölykök nagyobbak lettek, egy-két havonta eltűntünk egy hétvégére, idén tavasszal egy hétre… Nincs rohanás, autó, tévé, csak séta, bámészkodás, beszélgetés, nevetés! Ilyenkor születnek a nagy ötletek – lakáscsere, leszokunk a dohányzásról –, ilyenkor csodálkozik rá az ember a társára: milyen kedves, ha nincs benne a mókuskerékben!
És nem zavar, hogy a párom azt terjeszti, hogy e remek ötletnek ő a szülőatyja. (No, és? Ha január végére megint kapok egy ilyen remek ajándékot, akkor nem vitatkozom, és csak önöknek súgom meg titokban, hogy én találtam ki…)

V. Kulcsár Ildikó






Illó élvezet

Egészséges ajándék? Nos, szülinapra való akad a tarsolyomban (a negyvenedikre például egy “Negyven fölött fitten” feliratú multivitamin pezsgőtabletta), de karácsonyra! Az “egészséges”-ről az embernek rögtön valami izzasztó eszköz jut eszébe, mint például ugrókötél, teniszütő, ne adj isten, kézi súlyzó… Rossz rágondolni! Egy igazi meglepetésnek lelkünk legtitkosabb fiókjából kell előkerülnie. Legyen izgalmas (eddig gondolni se mertünk rá!), vagy méregdrága (soha életünkben nem adtunk volna érte ennyit!), de legalábbis buja (ejnye-bejnye, rossz fiú!). Nem, nem arra gondolok, kedves Olvasó, az én fantáziám legfeljebb egy illatos masszázsolajig merészkedett. De mi mindent lehet azzal csinálni! Először is: össze lehet vele kenni az ágyneműt. Másodszor: oda lehet tőle ragadni a párunkhoz. Harmadszor: fel lehet vele lazítani a fáradt izmokat. Végül: amikor partnerünk háta már rákvörös, és berekedt a kéjes jajgatástól, vissza lehet kérni a kényeztetést. Mert adni jó. De kapni – nincs annál nagyobb boldogság!

Koronczay Lilla


Görkorcsolya ragtapasszal






Áldozatkészségemet az egészség és a sport iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egyszerre vettem nagyobb lakást és a gyereknek nagyobb biciklit. És aki cserélt már lakást, az tudja, hogy olyankor nincs az a fillér, amelyik ne számítana, és ugye, a biciklik árát nem fillérekben mérjük. De bicikli kell! Meg persze, sisak is. Bár, hogy négy-öt lámpa, sebességmérő és kulacstartó is kell-e, erről a mai napig élénk vitákat folytatok egy hozzám közel álló kilencévessel. Említett kilencévesnek amúgy egy szava sem lehet. Ha ugrókötélről, pingpongütőről, kosárlabdáról van szó, azonnal vevő vagyok (szó szerint), ezzel a nagyvonalúsággal ellensúlyozva a műanyag szörnyek, és rajzfilmfigurás vackok tárgyában érzékelhető szűkmarkúságomat. Görkorcsolya!, csillant fel az én kilencévesem szeme nemrég, amikor hótaposót vásároltunk együtt, és keze gyöngéden simogatta meg a kerekes cipőket. Hogyne, hogy összetörd magad!, csúszott ki majdnem a számon, de még időben elharaptam a szót. Azóta barátkozom a gondolattal. Görkorcsolya? Végül is… Igaz, akkor kell még ugye, térdvédő, könyökvédő, ragtapasz, sebhintőpor, valamint a nagymama megnyugtatása és a járda rendeltetésszerű használatáról szóló ismeretek átismétlése. Görkorcsolya? Meg vagyok győzve!


Hulej Emese


Ajándékozz érzelmeket!

Macska ajándékba? Igen! Akkor is, ha nem lehet elégszer elmondani: bármilyen kisállat és leendő gazdája sorsáról is döntesz egy ilyen ajándékozásnál, ezért nagyon kell ismerned megajándékozottadat és az ajándék természetét is.
A cica elsősorban annak az életét gazdagíthatja, aki a magánytól, az érzelmek hiányától szenved. Aki régóta nem simogathatott meg senkit, akit régen simogattak, öleltek át, aki – ha nem is tud róla – érzelmi sivatagban él. Agglegények, gyerekek és magányos, idős emberek csodálatos, szeretetet adó és gerjesztő társa. De vigyázni kell rá, mert éppen olyan esendő, törékeny, érzékeny, amilyennek látszik: a macskák hét életéről szóló mendemonda hazugság, csak a felelősség elkenésére jó. Pedig a felelősség ikertestvér a szeretettel, egyik a másik nélkül elképzelhetetlen. Akár emberről, akár macskáról, akár bármi más teremtményről van szó.

Molnár Gabriella






Elássuk a fürdőszobamérleget!

Én karácsonyi ajándékként vállalom, hogy minden barátom, rokonom és üzletfelem lakásából elszállítom a fürdőszobamérleget. Mert…
… akinek nincsen súlyproblémája, az minek csúfítja el kellemes otthonát egy ilyen, designe-osnak a legnagyobb jóakarattal sem nevezhető darabbal.
… akinek nem kell fogynia, ám mégis örök hadüzenetet küldött a kilóknak, annak környezetéből boldogan száműzöm ezt a “casus belli”-t.
… s aki okkal szeretne fogyni, az se legyen egy csacsi készülék mutatójának rabja. Hallgasson kedvesére, vagy inkább saját közérzetére, ha erőfeszítéseinek eredményeit szeretné “lemérni”.
Kérésre házhoz megyek!

Szekeres P. Mónika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top