Aktuális

Célkeresztben a páciens

Bizonyos betegségekrõl egyre több fórumon egyre több szó esik. Ez üdvözlendõ, hiszen segíthet azokon, akik azt hitték, évek óta kínzó problémáikkal együtt kell élniük, míg másokat arra ösztönöz, hogy még idejében forduljanak orvoshoz.

Ám azt is tudnunk kell, hogy azok a betegségek, amelyek valóban sok embert érintenek, nem biztos, hogy bennünket is megtámadtak, még akkor sem, ha egy-egy tünetét felfedezzük (vagy felfedezni véljük) magunkon. Ennek eldöntése szakember feladata. Ezt a szakembert megtalálni azonban nem is olyan egyszerű…

Ezúttal a merevedési zavar, az elhízás, a candida valamint a depresszió diagnosztikai és terápiás lehetőségeiről írunk. És arról, hogy éppen a “bőség zavara” miatt olykor ezen lehetőségek közül milyen nehéz kiválasztani a megfelelőt. Azzal is tisztában vagyunk, hogy írhattunk volna más, sokakat érintő betegségekről is, de úgy gondoljuk, hogy a csapdák, amelyek az egészségéért felelősséget érző páciensre leselkednek, szinte ugyanazok lennének.






Küzdelem a kilókkal

Ha egy nő fogyni szeretne, hajlamos szinte mindennek bedőlni. Sokan végigpróbáltak már jó néhány “csodaszert”, amelyek gyors és látványos eredményt ígértek. Hogy egy orvos hogyan látja mindezt, arról Dr. Salamon Ferencet, a Szent János Kórház II. Belgyógyászati Osztály főorvosát, a fogyókúrák szakértőjét kérdeztük.

– E szerek gyakran okoznak komoly megbetegedéseket, mértéktelen fogyasztásuk veszélyt jelenthet a szervezet számára – véli szakértőnk. – A fogyni vágyók sokszor csak akkor kerülnek orvoshoz, amikor már megtörtént a baj. Rengetegen elhiszik, hogy tartósan és mozgás nélkül leadhatják felesleges kilóikat például pusztán egy kapszula szedésével vagy tea fogyasztásával. Az ilyen módszerek orvosi szempontból kevésbé megbízhatók, viszont busás hasznot hoznak a gyártóknak, forgalmazóknak. Számos önjelölt gyógyítóval is hasonló a helyzet, és ők még csak felelősségre sem vonhatók, nem úgy, mint az orvosok.






Dr. Salamon Ferenc belgyógyász

Az elhízásnak gyakran hétköznapi okai vannak. Sokszor elegendő egy kis odafigyelés a kalóriákra, a bevitt táplálék összetételére ahhoz, hogy lassan leadjunk egy-két kilót. Megesik, hogy az elhízás hátterében pszichés ok áll. Minden fogyni vágyónak ajánlom: először forduljon orvoshoz, vizsgáltassa ki magát, és bízza a megfelelő módszer előírását, meghatározását hiteles szakemberre, a bizonyítékokon alapuló orvoslásra, és a fogyókúrázó ne feledkezzen meg az akaraterő, az önuralom valamint a mozgás erejéről! – tanácsolja Salamon főorvos.


Egy lány megpróbáltatásai


“Néhány módszer, amely nekem egyáltalán nem vált be:
Akupunktúrás fogyasztásnál a szurkálás után jelentkező és állítólag két napig tartó étvágytalanság érzésével egyáltalán nem találkoztam. A zsíroldó tablettáktól nem fogytam, a combom, a derekam térfogata nem változott. Sikertelen volt a próbálkozás a vércsoport- és ájuvédikus módszerekkel, a léböjtkúrát pedig két és fél napig bírtam, a harmadik napon mindent megettem, amit a közelben találtam, beleértve a lejárt szavatosságú élelmiszereket is. A hashajtástól teljesen legyengültem, s lehet ugyan, hogy egy-két kilót leadtam, viszont felpuffadtam. Az ősi kínai csodateáktól iszonyú hányingerem lett, amit folytonos rágcsálással próbáltam ellensúlyozni, és pattanásos lettem tőlük.
Most próbálok kevesebbet enni, sokat mozogni, de fontolgatom a hipoxitréning és az izzasztónadrág kipróbálását…”
Célkeresztben a páciens – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top