Aktuális

A Sziget a legmenõbb márka

Ha rendszeres szigetlakó vagy, vagy ha éppen utálod a Szigetet, bizonyára nem fogsz csodálkozni azon, hogy tizenöt évvel a rendszerváltás után miért a Sziget lett a legmenõbb márka a magyar fiatalok körében.

November 30-án a fővárosi Gundel étteremben hirdették ki a 400 magyarországi Superbrands státuszt elnyert márka listáját. A zsűri különdíját (legmenőbb márka a fiatalok körében) a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. kapta.

De mi a pék az a Superbrands?

 A Big Five

 • Legjobb magyar márka: Unicum
• Legsikeresebb túlélő márka: Pick
• Leginnovatívabb márka: Nokia
• Legmenőbb márka a fiatalok körében: Sziget
• Legjobb márka a társadalmi felelősségvállalás szempontjából: Matáv

A Superbrands-program közel tíz évvel ezelőtt indult Nagy-Britanniában. Persze a britek mindig is híresek voltak kiváló kereskedelmi érzékükről, amellyel kiszagolják az üzletet, mint kecske az élelmet a mezőn – ezért gondoltak hát egyet, és megalapították a Superbrands díjat, amelynek lényege, hogy a saját területén hírnevet szerzett márkákat egyetlen díj formájában ismeri el a neves szakemberekből álló zsűri. Mint a Superbrands honlapjáról kiderül, Superbrand az a márka, amely “a fogyasztóknak a konkurens márkákhoz képest olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújt, amit a vevők elvárnak és elismernek.” 

Akármit jelentsen is ez, a magyarországi piacon működő fontosabb márkák közül (számuk a magyar zsűri szerint jelenleg tízezer) 400 kapta meg a díjat. Közülük öt céget különdíjjal is jutalmaztak. Az öt cég közül a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. sajtófőnökével, Vető Viktóriával beszélgettünk.

Vető Viktória, a Sziget Kft. sajtófőnöke
– Gondolom, sokan lázban égnek, hogy megtudják: igaz-e a pletyka, hogy jövőre nem lesz Budapesten Sziget, vagy ha lesz, nem a Hajógyári Szigeten?

– Örülök, hogy eloszlathatom a pletykákat: természetesen jövőre is lesz Sziget Fesztivál a már megszokott helyen, a Hajógyári Szigeten, augusztus 10-e és 17-e között.

– Rendezvényeiken gyakorlatilag az összes magyarországi multicég közvetlenül tudja eljuttatni saját márkájának üzenetét a legfontosabb vásárlórétegnek, a 16-29 év közötti fiataloknak. Mit gondol, mennyire játszott szerepet a legmenőbb márka díjának odaítélésében az, hogy a Sziget maga is reklámhordozó, mégpedig nem is akármilyen?

– Ahhoz, hogy a Sziget továbbra is a legmenőbb márka legyen a fiatalok körében, a legújabb és legértékesebb multikulturális programokat kell nyújtanunk; olyan értékeket kell képviselnünk, amellyel azonosulni tud a mindenkori ifjúság. Ezért nemcsak pénzügyi szempontból fontos a szponzorok jelenléte a Sziget Fesztiválon, hanem az értékek szempontjából is: évek óta azt szorgalmazzuk, hogy támogatóink izgalmas programokkal, változatos szolgáltatásokkal legyenek jelen a Fesztiválon. Ez olyan kreatív kihívás, amelynek a szponzorok számára komoly reklámfunkciója van. Ami minket illet: bár a Sziget 12 éves történetének első 2-3 évében nem rendelkeztünk tudatos márkaépítéssel, az utóbbi szempontból az 1996-os Pepsi Sziget már az új idők előszelének tekinthető. Kétségtelen, hogy mára a reklámhordozó funkció szervesen beépült a Fesztivál életébe. De azt gondolom, hogy ez nem baj.


– Ezek szerint a Sziget lényege, hogy azonosulj a márka üzenetével, vagy tévedek?

– Kétségtelen, hogy a Sziget Fesztivál a „Kell egy hét együttlét” kezdeti felkiáltásból ma már nemcsak a hazai fesztiválélet, de a honi kulturális élet sarokkövévé is vált. A kezdetek óta végigvonuló alapüzenetek – az önfeledtség, változatos szórakozás, boldog életérzés – mellett ma már talán nem véletlen, hogy a látogatók többsége olyan fiatal, aki számára alapérték a tolerancia, fontos számára a tanulási életszakasz meghosszabbítása, széleskörű ismeretekkel bír és érdeklődik a világ dolgai iránt.

– Ez nagyon szépen hangzik. De miért  válhatott ez ennyire sikeressé?

– Gondoljon bele, hogy a Diáksziget egy megváltozott társadalmi  helyzetben töltött be úttörő és hiánypótló szerepet. A diktatúra zárt, hazug és képmutató világa után a Sziget a szabadság, egyenlőség és testvériség ígéretét hordozta, amely fogalmak mindig is a fiatalsághoz kötődtek. Így a Sziget egyre népszerűbb lett: a nyitottságra, toleranciára vágyó ifjúság számára hiteles és élő kulturális teret voltunk képesek megfogalmazni. A széles zenei, irodalmi, és egyéb kulturális kínálat azonban önmagában nem indokolná a sikerességet. A hosszútávú népszerűséghez elengedhetetlen az az igényesség, amelyre a Fesztivál szervezésénél törekszünk – egy éve immáron Erdélyben is, a marosvásárhelyi Félsziget Ifjúsági és Diákfesztivál szervezőivel együttműködésben. Gondolok itt arra, hogy a különböző műfajok legjobb képviselőit próbáljuk bemutatni a magyar és

A nap mondása a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál honlapjáról: “Ez itt a Civil falu. Mi vagyunk benne a templom, a másikok ott szemben pedig a kocsma.
nemzetközi közönségnek, mindeközben különös gondot fordítunk a környezet védelmére és a környezettudatos nevelésre. Törekszünk emelni a szolgáltatás színvonalát is: idén Budapesten közel 400 000 ember szórakozásához teremtettük meg – azt hiszem, ezt büszkeséggel mondhatom el – a kulturált feltételeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top