Aktuális

Virágok a balkonon

A kis lakóházakat, családi és társasházakat, valamint a panel kõrengetegek lodzsáit egyaránt szépíti és bûbájossá varázsolja a virágos, lombos növényzet.





Az ember természetes ösztöne szűkebb környezetének csinosítása. Tiszteletreméltó az az igényesség, hogy valaki a napi munka mellett még arra is figyelmet fordít, hogy ízlésesen, választékosan összeállított növényekkel díszítse ablakait, erkélyét.

Május közepétől, a fagyosszentek elmúltával érdemes kiültetni a nyári virágokat. Végigsétálva a virágpiacokon, öröm nézni a hatalmas kínálatot. A hagyományos muskátli-petúnia összeállításon kívül számos újdonság is kapható, így választásunkat az is befolyásolhatja, hogy a ház, az épület homlokzatához, színéhez is illő növényegyüttest vásároljunk. Néhány példa az újdonságokból: az aranysárga, apró virágú balkon aranya, a verbéna csüngő változatai fehér, tűzvörös, kék és lila színekben, a petúnia dús virágú csüngő változatai, az apró, fehér virágú bacopa, a narancsos-vöröses árnyalatú lantana, az illatos díszdohány, vagy a szúnyogűző kakastaréj.

A virágládák adta viszonylag szűk életteret a jól megválasztott talajkeverék ellensúlyozhatja, ezért tápanyagban gazdag, jó víztartó képességű földet töltsünk a ládákba! A kertészeti árudákban, virágboltokban már minden növénytípushoz kapható előre csomagolt, jó minőségű talajkeverék, valamint a talaj víz- és tápanyagháztartását javító anyag, az alginit.






Sajnos (vagy szerencsére), nem töltjük az egész nyarat otthon. S ha nincs olyan kedves szomszéd, aki vállalná az öntözést, olyan növényeket kell választani, melyek az időszakos szárazságot is elviselik. A porcsinrózsán, bársonyvirágon kívül néhány kevéssé ismert, de igen sokat tűrő egynyári virágot tudunk ajánlani. A rózsameténg (Catharanthus roseus) virágai nagyon hasonlítanak a közkedvelt (de vízigényes) Impatiensre. A tizenöt-húsz centiméter magas, fényeszöld levelű, fehér vagy rózsaszín virágú növény a meleget és a szárazságot is jól bírja. A cserepes kis növények virágpiacokon beszerezhetők. Illik hozzá az illatos vaníliavirág (Heliotropium arborescens). A lila virágok önmagukban aprók, de együttesen nagy fejeket alkotnak. Legjobban teljes napon fejlődik, bármely jó vízelvezetésű talajban.

A sétányrózsa (Lantana camara) citromsárga, narancssárga, fehér és rózsaszín, verbénaszerű virágzatával díszít. Levelei érdesek, hullámosak, az egész növény félcserje jellegű, ezáltal kevésbé vízigényes.






Néhány csüngő növény is kerüljön a virágládákba! Ezek közül is a leginkább szárazságtűrő a szalmagyopár (Helichrysum petiolatum). A legsivárabb helyeket is elviseli. Szürkés, molyos levelű, jelentéktelen virágú, de jó kiegészítője egy színpompás kiültetésnek.

Tömjénillatú a kakassarkantyú (Plecranthus colleoides) fehérrel mintázott, üdezöld levele. Hosszan lecsüngő hajtásokat nevel, erős illatát nem kedvelik a szúnyogok (ezért „szúnyogűzőnek” is nevezik).

Bár a felsorolt növények szárazságtűrők, ám díszítő értéküket rendszeres öntözés, tápozás során fejti ki igazán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top