Aktuális

Szex – várandósság alatt és szülés után

Ez az a téma, amelyrõl mindenki mást mond, amelyet mindenki másképp él meg. A téma, amelyrõl beszélni kell, hogy a pár életének egyik leggyönyörûbb idõszaka ne menjen a kapcsolatuk rovására.




Tévhitekről, trükkökről, elhallgathatatlan problémákról kérdeztük szakértőnket.

– Elsősorban mindenkit a „Szabad vagy nem szabad?” kérdéskör érdekel, amivel kapcsolatban rengeteg tévhit kering. „Fertőzést kaphatsz”, „görcsölni fogsz”, „nem illik” – hallhatja egy mai kismama.

– Saját és szakmai tapasztalatom is azt mutatja, hogy ha panaszmentes várandósságról van szó, akkor semmiféle bajt nem okozhat az együttlét – kezdi dr. Radványi Krisztina, szülész-nőgyógyász. – Ilyenkor nyílván nem a „csilláros figurát” kell bevetni, de az ágyban bármi megtörténhet, ami a kismamának jólesik. A figyelem a kulcsszó. Ha maximálisan figyelünk saját érzéseinkre, tudni fogjuk, meddig mehetünk el – előfordulhat például, hogy egy mélyebb behatolás, amely jobban megemeli a méhet, kellemetlen az anya számára. Óvatosan indítsunk, hogy legyen idő a visszajelzésre! Próbálgassuk a pózokat, a lehetőségeket: a várandósság aktuális terminusában, a gömbölyödő pocak mellett melyik esik éppen a legjobban.

– Mikor tilos a szex?

– Ha a szeretkezéssel nem összefüggésben, a terhesség alatt már jelentkezett vérzés vagy erős görcs. Egyrészt van egy mechanikai része a szexuális együttlétnek, amelynek hatására, ha irritálódik a méh, akkor ez a korábban már jelentkező vérzést felerősítheti. Másrészt van hormonális része: az orgazmus oxitocin-felszabadulással jár, ez pedig méhösszehúzódásokat okozhat, tehát megindíthatja a szülést – de kizárólag akkor, ha más probléma (fertőzés, fejlődési rendellenesség) húzódik a háttérben.

– Van olyan tünet, amelyet félreérthetünk, a szex rossz hatásaként értelmezhetünk?

– Ilyen lehet például az átmeneti (pár perc alatt múló) méhkeményedés – magyarázza szakértőnk –, szex után mintha gombóc lenne a hasunkban. Van, aki erre különösen érzékeny – de ha értjük, hogy mi történik a szerveztünkben, akkor el tudjuk dönteni, hogy ez normális vagy kóros. Ha az egészséges kismama tisztában van azzal, hogy az együttlét során, vagy utána megkeményedhet a méhe, akkor ettől nem ijed meg. Így működik a simaizom: belülről feszül, majd elernyed, mint amikor a gyerek belerúg, vagy növekszik. Például, ha esténként, amikor fáradtan, feszülten, görcsösen hazaérünk, és iszunk egy pohár bort, érezni fogjuk, hogyan oldódnak a görcsök, a keményedések. A régi szülészek és én is ajánlani szoktam a minimális alkoholfogyasztást a várandósság ideje alatt, hiszen ellazítja az egész testet, a méhet, kikapcsolja az idegességet, gátolja az oxitocin-kiáramlást az agyban. Az alkoholmolekula kis mennyiségben természetes anyag, de hangsúlyozom: kis mennyiségben!





– Az apák ilyenkor hajlamosak elfelejteni, hogy a kismama is nő, aki vágyik a gyengédségre, az intimitásra és porcelánbabaként kezelik.


– Pedig abszolút nők, akikben néha még túl is tengnek a női hormonok! Nagyon fontos, hogy a mamák ilyenkor óriási testi változáson mennek keresztül: elkezd nőni a hasuk, van, akinek a bőre csúnya lesz, megnő a mellük – tehát nem mindenki jó értelemben változik, és ha a párjának tetszik is, nem biztos, hogy az anya pozitívan éli meg a változásokat. Épp ezért a nők még több szeretetre, babusgatásra vágynak, illetve arra, hogy nőiségükben megerősítsék őket, hogy kívánatosnak érezhessék magukat. Ha a partner pont ilyenkor megvonja tőlük a szeretet, mert például megrémül, nem mer közeledni a párjához, akkor igencsak sérülhet a nő lelke. A szex elhagyása tipikus azoknál a pároknál, akik régóta vágynak a babára, és a szeretkezés a gyerekgyártásra redukálódott az életükben. Ők általában mindketten egyetértenek abban, hogy most csak a babára koncentrálnak, és nem bolygatják azt a területet – ez a jobbik eset. De jutnak erre az álláspontra olyan párok is, akik nem küzdöttek meg a babáért – kérdés, hogy náluk vajon eddig is jól működött-e a szex, vagy inkább kapóra jött az indok.

A teljes cikk a 4. heti, január 25-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top