Aktuális

Egyedül nem megy?

Itt a tavasz, elfáradtunk, sok bennünk a méreg, meg az influenza, köhögünk, szédelgünk, sápadtak vagyunk. Könnyû annak, aki dohányzik, mert csak leszokik, és máris jobban érzi magát.

A szándék megvan, az elhatározás nemkülönben, hogy ezúttal tényleg, de hogyan? Szorítsuk össze a fogunkat, és bízzunk abban, hogy velünk van az erő. Ha mégsem bízunk eléggé, igénybe vehetünk külső segítséget is. A három legismertebb lehetőség a tapasz, az akupunktúra, illetve a bioelektronikus módszer.





1. Nikotintapasz a bajban

Az első és talán a legismertebb leszokássegítő technika a nikotin tartalmú tapasz. Azért a legismertebb, mert tőkeerős és egyéb téren is befolyásos gyógyszergyárak állítják elő ezeket a valóban hatásos terméket. A lényegük, hogy a dohányosokat függőségben tartó anyag, a nikotin révén „csapják be” a szervezetet. A dohányos a káros füsttel rengeteg mérgező, rákkeltő, veszélyes anyagot juttat szervezetébe, ám ezek között is a nikotin a legalattomosabb. Ez az anyag ugyanis alkalmas rá, hogy a drogokhoz hasonló függőséget hozzon létre, tehát amint egy bizonyos szint alá csökken a cigarettához szokott szervezetben lévő mennyiség, az agy azonnal félreveri a harangokat, és követeli az utánpótlást. Ilyenkor akár hóban is lefut tíz kilométert egy rendes nikotinista a következő cigaretta-elárusító helyig, ha észre veszi, hogy nincs nála cigi. A tapaszt használva viszont ez a tünet enyhíthető. A bőrre felragasztott és nikotinnal átitatott párnácska ugyanis folyamatosan a szervezetbe adagolja a „szükséges” mennyiséget, így a leszokónak legalább a nikotinhiány okozta kíntól nem kell szenvednie. A kezelés során fokozatosan át lehet térni az egyre alacsonyabb nikotintartalmú tapaszokra, és aki megállja, hogy ne gyújtson rá a társaság kedvéért, vagy megszokásból, annak lassan eltűnik életéből a dohányfüggőség.

A módszer eredményes mindazoknál, akik komolyan le akarnak számolni cigarettás énjükkel, de mint mindennek, ennek is vannak hátrányai. A legkomolyabb veszély az emberi “gyengeségben” rejlik. Megesik ugyanis, hogy a szenvedélyétől még nem teljesen megszabadult dohányos úgy gondolja, hogy tapasszal a hasán is megenged magának némi visszaesést, és rágyújt, mert hiányzik a mozdulat, a gesztus, a szag, a füst látványa. Ilyenkor sajnos, két úton is beáramlik szervezetébe a nagy dózisú nikotin. Ismerek olyan megrögzött dohányost, aki ezt a stádiumot követően sikeresen leszokott a tapaszról, és maradt a hagyományos füstölős módszernél. Szerencsére olyan egykori láncdohányost is, aki a tapasz segítségével tudta végképp eltüntetni életéből a cigarettát.





2. Akupunktúra a vágy ellen


A másik igen hatékony, bár kevésbé közismert módszer az akupunktúra. A kezelés az ősi keleti természetgyógyászati módszeren alapul. Segítségével felgyorsulnak a szervezet öntisztító folyamatai, és megnövekedett tempóban ürülnek ki a méreganyagok, így a nikotin is. A szakképzett akupunktúrás kezelő megfelelő pontokon elhelyezett tűk segítségével azt is el tudja érni, hogy a leszokni kívánó páciens hiánytünetei csökkenjenek, ne érezzen heves vágyat a nikotin, a cigaretta után. Nagyjából egy hónapon át tartó, heti két-három kezelés általában eredményes, de csak abban az esetben, ha az első szurkálást követően egyetlen szál cigarettát sem szív el a dohányos. Az eljárás elég kellemetlen, de azért elviselhető. Az akupunktúrás tűk elhelyezése okozta enyhe rosszérzés még hasznos is lehet, hiszen a visszaesőnek újra és újra túl kell élnie a kezelést, és ennek van némi visszatartó ereje.





3. Kelet és Nyugat összefog


A harmadik módszer a biofizikán alapul. Egy nagyon komoly külsejű készülék igénybe vételével zajlik, amely egyrészt szintén a hagyományos keleti orvoslás, másrészt a modern technika segítségével méregtelenít. A szerkezet a mágneses rezonancia elvét alkalmazva dolgozik, felerősítve a szervezet hasznos rezgéseit, és ellenrezgésekkel kioltva a károsakat. Itt is felgyorsul a méregkiválasztás, olyannyira, hogy a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű folyadékot kell fogyasztani, hogy a vizelettel távozhassanak a hirtelen kiváló mérgek. A módszert alkalmazó szakemberek szerint a kezelés hatékonysága igen magas, amennyiben betartják az előírásokat. Az első és legfontosabb természetesen az, hogy ne gyújtson rá a leszokni vágyó, hiszen ezzel pótolná a szervezetéből kiürülő mérgeket. Elegendő víz fogyasztásával megszűnnek a hiánytünetek, és viszonylag könnyen leszokhatnak még a láncdohányosnak számító nikotinisták is.

A teljes cikk a 15. heti, április 12-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top