Aktuális

Tesztelje velünk egészségét!

Nagy test tesztünk segítségével gyors önvizsgálatot tarthat: mi megmondjuk, van-e a kóros elváltozás, ön pedig mér, számol, összehasonlít, és a végén megtudja, mit tehet az egészségért.





1. Tesztkérdés: Eleget iszik?

Teszt:
Tegye az egyik kezét az asztalra, és a másikkal csippentse rajta össze a bőrt! Ha miután elengedte, a bőre szinte azonnal újra sima lesz, akkor minden rendben. Ha csak néhány másodperc múlva normalizálódik, akkor itt az ideje, hogy fokozottan figyeljen a folyadékfogyasztásra. Ellenőrizze a vizelete színét is! Ha sötétsárga, több folyadékra van szüksége.

Miért fontos ez?
Azonnal megérthetjük, ha arra gondolunk, hogy az ember alapjában véve nem más, mint egy nagy, vékony bőrbe kötött vízhólyag. A szöveteinkben található víz mennyisége az öregedés egyik kritériuma: ha egy sejt nedvességtartalma ötven százalék alá csökken, megbénulnak életfolyamatai. A víz segíti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, befolyásolja a vér összetételét, és biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.

Mit tegyen?
Amikor kávézik vagy teázik, mindig igyon egy nagy pohár, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet is (de a legjobb lenne, ha a kávét zöldteára cserélné!). Naponta minimum nyolc pohár vizet meg kell innia – tegyen hozzá egy szelet citromot, jeget, hogy ízletesebb legyen! A levesek, a tej, a szójatej, a gyógyteák és a frissen facsart gyümölcslevek szintén ajánlottak – szemben az üzletekben kapható cukros és tartósítószert tartalmazó levekkel. Ha mindennap „bevisz” egy üveg, házilag készített, cukormentes teát, anyagilag is jobban jár!





2. Tesztkérdés: Egészséges a szája?

Teszt:
Nyissa nagyra a száját, és vizsgálja át alaposan a szájüregét meg a nyelvét! Lát fehér vagy vörös foltokat? Talál esetleg olyan fekélyes sebet, amely régóta nem gyógyul?

Miért fontos ez?
Az utóbbi évtizedben háromszorosára nőtt a szájüregi rákban megbetegedők száma, épp ezért lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük állapotát (dohányosok fokozottan figyeljenek!). A baj előjele: be nem gyógyuló fekély, vörös vagy fehér foltok, sebek.

Mit tegyen?
Ha a fenti tüneteket észleli, azonnal forduljon fogorvoshoz, hiszen minél korábbi stádiumban fedezik fel a betegséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ha dohányzik, igyekezzen leszokni.

3. Tesztkérdés: Vásárra vinné a bőrét?

Teszt:
Egyik reggel, jó fényviszonyok között nézze át alaposan a bőrét – az egész testén, tükör segítségével a kevésbé jól látható részeken is! A bőr legnagyobb ellensége a kiszáradás: ilyenkor védekezőképessége jelentősen csökken, nem tudja ellátni funkcióját. Keressen kiszáradt felületeket, ellenőrizze, anyajegyei nem változtak-e, nincsenek-e gombásodásra utaló jelek, furcsa sebhelyek, új kiütések!

Miért fontos ez?
Bőrünk nem csupán élő takaróréteg, hanem számos életfunkcióért felelős, sokoldalú szerv. Védi szervezetünket a környezeti hatásoktól, ugyanakkor közvetlen kapcsolatban is áll ezekkel. A betegségek nagy része nyomot hagy a bőrön – például az emésztőszervi bajok első tünete bőrelváltozás is lehet.

Mit tegyen?
Ápolja, hidratálja bőrét, fogyasszon minimum két-három liter vizet naponta, egyen sok zöldséget, kevesebb húst! A teljes kiőrlésű gabona erősíti, a paradicsom regenerálja a kötőszöveteket. A citrusfélék egészséges színt kölcsönöznek a bőrnek, a gombák segítik megelőzni a ráncokat, a halak magas jódtartalma visszaadja a bőr élénkségét, az avokádó meggátolja kiszáradását. Ha bármilyen új vagy nem gyógyuló elváltozást, sötétedő, terebélyesedő, vérző anyajegyet lát a bőrén, forduljon azonnal bőrgyógyászhoz!





4. Tesztkérdés: A körmére nézhetünk?


Teszt:
A körömágya egészségesen rózsaszín, a körmei erősek, hófehérek?

Miért fontos ez?
Ha körmei vékonyak, könnyen töredeznek, az rendszerint valamilyen ásványi anyag vagy D-vitamin hiányát jelzi. A kemény, megvastagodott köröm túlzott fehérjefogyasztásra vagy zsíros táplálkozásra utal. A fehéres köröm gyakran vérkeringési problémáról, vérszegénységről, a fehér pöttyös köröm cink- vagy B6-vitamin hiányáról árulkodik. Ha körmei kékesek, akkor elképzelhető, hogy keringési problémái vannak. Ha a fele rózsaszín, a fele fehér, az vesebaj, ha pedig sárgás a köröm, az tüdőbetegség jele lehet (de sokszor a cigaretta színezi el).

Mit tegyen?
Vesse alá magát egy általános kivizsgálásnak, ha körmei a fentiekhez hasonló vészjeleket adnak le! Ha repedezettek, egyenetlenek – kénhiányra utal, sok babot, tojást, fokhagymát és vöröshagymát kell enni. Amennyiben gyakran foltosodik a köröm menstruáció előtt, akkor a szervezet réz-koncentrációja emelkedik, amelytől viszont a cink mennyisége csökken – egyen cinkben gazdag ételeket és szedjen B6-vitamint! Elváltozásokra számíthat, ha túl erős szappannal mos kezet, vagy gyakran nyúl vegyszeres vízbe. A törékeny körmöt külsőleg is kezelni kell: kenjen néhány evőkanálnyi olívaolajból, almaecetből és egy tojássárgájából készített pakolást a körmére, és hagyja húsz percig hatni! Emellett naponta tornásztassa az ujjait, mert így javul a körmök oxigénellátása.

A teljes cikk a 31. héten, augusztus 2-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top