Aktuális

9 kérdés és 9 tanács a makacs nõi hólyaghurutról

Januárban jelent meg a krónikus hólyaghurutról szóló írásunk, és az érintettektõl azóta is folyamatosan érkeznek kérdések a betegséggel kapcsolatban. Szakértõnk most válaszol a leggyakoribb felvetésekre!

– A hólyaghurut többnyire úgy alakul ki, hogy a gátkörnyéki baktériumok bekerülnek a hüvelybe, majd onnan a hólyagba, és ott gyulladást okoznak – magyarázza dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. – Visszatérő hólyaghurutnak tekinthető, ha a probléma évente több mint kétszer jelentkezik. Az erős antibiotikumokkal történő kezelés legyengíti a hüvelyi védőflórát, így felborul az egyensúly, és baktériumok szinte akadálytalanul jutnak be a hólyagba, ott újabb gyulladást okozva. A folyamatos antibiotikum-szedés tehát „ördögi kört” idéz elő, ezért inkább a megelőzésre kellene törekedni.





1. „Szinte mindig antibiotikumot szedek a hólyaghurutomra – mindig mást –, és amikor befejezem a kúrát, visszatér a probléma. Hogyan tudnék leállni a gyógyszerekkel?”
Dr. Tenke Péter: Természetes, hogy a gyakori antibiotikumos kezelés kiirtja a normál hüvelyflórát, így a gyógyszer abbahagyása után a gáttájon és a bélben élő baktériumok könnyen bekerülnek a hüvelybe, majd a hólyagba, ott újabb gyulladást okozva. A hüvelyi flóra helyreállítását (laktobacilust tartalmazó hüvelytablettával) el kell kezdeni, és ezzel egy időben a gyulladás kiújulásának megelőzésére kell törekedni. Utóbbira csökkentett dózisú antibiotikumok alkalmasak, amelyek a vizeletben fejtik ki hatásukat – a baktériumok szaporodásának megállítását –, és amelyek akár éveken át is szedhetők. A nitrofurantoinum és a foszfomycin hatóanyagú készítmények alkalmasak erre leginkább. Utóbbiból tíznaponként egy tasak elégséges, az előzőből pedig egy szemet célszerű a levélírónak legalább egy hónapig, lefekvés előtt bevennie. Egy hónap alatt visszaáll a normális hüvelyi védőflóra, és azután valószínűleg a lefekvéskori megelőzést át lehet váltani az aktust követő gyógyszerbevételre.

2. „Mindig uszoda, strandolás után alakul ki a hólyaghurutom, lassan már nem merek strandra menni…”
Dr. Tenke Péter: Bár a hólyaggyulladást többnyire nem felfázás okozza, hanem felszálló bakteriális fertőzés, az erre érzékenyeknél esetenként az is előidézheti a problémát, hogy a hidegtől a hólyag erei összehúzódnak, s így oxigénhiányos állapot, majd gyulladás léphet fel. A strandon egyébként sem sterilek a körülmények, ezért célszerű fürdőzés után a korábban említett megelőző gyógyszerből bevenni egy szemet.

3. „Amióta új barátom van, szinte minden szeretkezés után hólyaghurutom alakul ki. Régebben egyáltalán nem volt ilyen problémám, nem tudom, mit tegyek…”
Dr. Tenke Péter: Az ondó vegyhatását illetően lehetnek különbségek: a lúgosabb vegyhatású ondó jobban bénítja a hüvelyben a laktobacilusok működését, és ezért kialakulhat a hólyaghurut. Meg lehet vizsgálni, hogy a partnere húgycsövében vagy ondójában nem található-e szexuális úton terjedő kórokozó, de ezt nagyon óvatosan kell kiértékelni, hiszen az ondó nem steril úton „távozik”. Ha az ondót vagy a húgycsőváladékot kitenyésztik, meg kell nézni azt is, hogy található-e benne gyulladásos elem. Azoknak a nőknek, akiknél aktus után alakul ki hólyaggyulladás, azt javaslom, az együttlétet követően vegyenek be egy tablettát az alacsony dózisú antibiotikumból.





4. „Már kipróbáltam az áfonyalé és az áfonyatabletta fogyasztását is, de nem ért semmit, mert visszatért a hólyaghurutom. Csak nekem nem használ, vagy másoknak sem?”

Dr. Tenke Péter: Az áfonyafogyasztás alkalmas kiegészítő kezelésre, mert bizonyítottan csökkenti a bélbaktérium hólyaghoz való tapadását – de nem minden készítmény alkalmas erre. Az áfonyában lévő PAC- (proanthocyanydin) tartalmat kell figyelni, és azt a tablettát megvenni, amelyben megtalálható ez a hatóanyag. Naponta legalább 36 milligramm PAC-ra van szükség a megelőzéshez.

5. „Gyakran van hólyaghurutom, és az orvosom most hólyagtükrözést akar végezni, amitől nagyon félek. Igaz, hogy hólyagrák is okozhatja a gyakori hólyaghurutot? Harmincnégy éves vagyok, gyereket szeretnénk, de addig nem merünk erről álmodni sem, amíg folyton gyógyszereket kell szednem.”
Dr. Tenke Péter: Fiataloknál nagyon ritka, hogy hólyagdaganat váltaná ki a visszatérő hólyaghurutot. (A hólyagdaganat általában gyulladás nélküli véres vizeletet, esetenként gyakori vizelési ingert okoz.) Hasi ultrahangvizsgálattal, illetve a vizelet citológiai vizsgálatával többnyire eldönthető, hogy esetleg daganat okozza-e a panaszokat, tehát a hólyagtükrözés sok esetben kiváltható e két vizsgálattal. A hólyaggyulladást megelőző, csökkentett dózisú antibiotikumok egyébként nyugodtan szedhetők a terhesség alatt is.

6. „Szex után tör ki rajtam a hólyaghurut, de csak akkor, ha élvezem az együttlétet. Ha nincs orgazmusom, nem lesz hólyaghurutom sem. A nőgyógyászom tanácstalan… Lehet összefüggés az orgazmus és a hólyaghurut kialakulása között?”
Dr. Tenke Péter: Az orgazmus során a hüvelyben olyan váladék képződik – segítve a spermiumok „utazását” a petevezetékek felé –, amely bizonyos mértékben megváltoztathatja a hüvely vegyhatását, és így hátrányosan befolyásolja a laktobacilusok munkáját. Az aktust követően alacsony dózisban alkalmazott antibiotikumos megelőző kezelést, illetve a hüvelyi védőflóra tablettás helyreállítását javaslom ilyen esetekben.

7. „Mindig reggelre jelentkezik nálam a probléma, és sajnos, meglehetősen gyakran visszatér a hólyaghurut. Mit tehetnék, változtatnom kellene-e az étrendemen?”
Dr. Tenke Péter: Nappal a gyakori ivás kimossa a hólyagból a baktériumokat, ám éjjel – amikor nem iszunk, és nem járunk vécére – koncentrálódik a vizelet. Ilyenkor a baktériumok száma félóránként megduplázódik. Ezért, akinél reggel szokott jelentkezni a probléma, vegyen be este, lefekvés előtt megelőző, alacsony dózisú antibiotikumot. A hólyaghurutra hajlamosaknak ajánlott rendszeresen probiotikumokat, kefirt, laktobacilus tartalmú ivóleveket és a már említett PAC-hatóanyagú áfonyakészítményt fogyasztaniuk.





8. „A legutóbbi antibiotikumos kezelés nem sokat használt, azóta is fájdalmas, kellemetlen a vizelés. Az orvos többször megnézte kémcsőben a vizeletemet, de nem talált benne gennyet, ezért azt mondta, talán csak beképzelem magamnak a betegséget…”

Dr. Tenke Péter: Ha a hólyaghurut nem múlik el az antibiotikum-kezelésre, akkor meg kell keresni ennek az okát. Egyik ok lehet, hogy a kórokozó nem érzékeny az adott gyógyszerre. Az esetek 85-90 százalékában a bélben élő E. coli baktérium hólyagba jutása okozza a fertőzést, de egyéb baktériumtörzsek is előidézhetik a problémát. Ilyenkor a reggeli, első vizeletet kell az urológián kapott, steril, tartósítószert tartalmazó kémcsőben leadni, és ebből kell elvégezni a tenyésztést. Ha nem múlik a gyulladás, az a kérdés is felmerülhet, hogy nincs-e a háttérben szexuális úton terjedő kórokozó (például chlamydia vagy ureoplasma). Ezt igazolni vagy kizárni a húgycsőből nyert sejtek DNS-vizsgálatával lehet.

9. „Mi lenne a gyors és végleges megoldás a visszatérő hólyaghurutra?”
Dr. Tenke Péter: Sajnos, nincs gyors és végleges megoldás. A legfontosabb, hogy a beteg megértse, miként alakul ki ez a probléma, és melyek a megelőzési lehetőségek. Fel kell ismerni a kezdeti, legelső, még enyhe tüneteket, és azonnal megkezdeni a csökkentett antibiotikummal a kezelést. Azok, akik hajlamosak erre a betegségre, mindig tartsanak maguknál ilyen gyógyszert! Fontos, hogy a betegek ne kérjenek folyton erősebb és erősebb antibiotikumokat az orvosuktól, mert ez nemhogy segítene, hanem rontja a helyzetet. Az egészséges hüvelyi flóra helyreállítása ugyanolyan lényeges, mint a megelőző szerek szedése és a helyes értrend kialakítása. Ezek figyelembe vételével a páciensek kilencven százalékánál ritkábban és kevésbé erős tünetekkel jelentkezik a hólyaghurut, illetve tartósan panaszmentesekké is válhatnak.





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Színek, illatok, Provance »
• Miért nem vettem feleségül Marilynt? »

• Rúzsa Magdolna és Novák Péter duettje »
• Nővérke voltam egy napig »
• Nicsak mit beszél? »
• Sir Antony Hopkins üzenete egy cukrászdából »
• Olasz tészta hússal, zöldségekkel »
• 4 szerelmes korosztály » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top