Aktuális

Civilben dr. House is ember…

Undok, agresszív, modortalan, érzéketlen, mizantróp… Jelzõk egy férfi életébõl, akit milliók imádnak. Dr. House, a zseniális doki egy magyar internetes szavazáson nemrég elnyerte az ország kedvenc sorozathõse címet. Portré.

Állítsuk a fent említett személyiségjegyeket a fejük tetejére! Máris megkapjuk azt a végletekig szerény, önmagában örökké bizonytalan pasit, aki az oly ritka forgatási szünetekben lógó orral számolgatja, mikor mehet végre haza. Íme James Hugh Calum Laurie életének ábécéje, a teljesség igénye nélkül.

Apa

Bajnok. Olimpiai aranyat nyert 1948-ban, páros evezésben. Ezenkívül orvosként dolgozott, és azt szerette volna, ha fia követi őt a pályán. Hugh-t furdalta is a lelkiismeret, hogy ennek az elvárásnak nem sikerült megfelelnie. Elvégezte viszont a cambridge-i egyetem antropológia és régészet szakát, méghozzá kitüntetéssel. A sors iróniája, hogy végül – igaz, csak a tévében – éppen orvosként lett világhírű…







Boksz

Önutálat. Egy jóbarátja szerint ez Hugh egyik legjellemzőbb tulajdonsága. Ismerősei közül többen ennek tudják be hobbiválasztását is. Imád ugyanis bokszolni, állítólag éppen azért, mert ez a legnehezebb dolog, amit életében próbált, és mert kellőképp fájdalmas… Hugh szavaival pedig: „Bevinni egy szép jobbegyenest ugyanolyan nehéz, mint egy jó tenyerest ütni a teniszben, vagy tökéletesen eltalálni a labdát a golfütővel. Csakhogy azokat a fickókat, akik a jó golfütéseket és tenyereseket ütik, nem vágják pofán mindeközben… Mert elmondhatom, hogy utóbbi eléggé kizökkenti az embert a mókából…”

Család

Hát az nagyon hiányzik hősünknek! Tizennyolc éve vette el feleségét, Jo Greent. Három gyerekük született, Rebecca, Bill és Charlie. A forgatások miatt hosszú ideje Hollywoodba „száműzött” családapa az első öt évben hotelben lakott, gondolván a következőket: „Minek hosszabb távra berendezkedni? Holnap úgyis kirúgnak, és mehetek haza.” Azóta sem rúgták ki… Hiába könyörgött többször is a feleségének, menjen utána. Kollégái szerint nem jár Los Angelesben sehova, a szinte nem is létező szabadidejében csak számolja a napokat, mikor ugorhat át egy szusszanásnyi „otthonlátogatóba”, Londonba. Kilenc hónap alatt összesen három hétvégére sikeredett a dolog… Hugh utálja ezt. „Most kamaszodnak a gyerekeim, én meg csak egy hülye webkamerán keresztül asszisztálhatok hozzá!” – kesergett egy interjúban.










Tudtad, hogy Hugh Laurie-nak jó hangja van? Hallgass meg egy részletet a Saturday Night Live című amerikai kabaréshow-ból. Angolul tudók, a vicces szövegre is figyeljetek!

 


Depresszió

1996-ban saját maga diagnosztizálta magán, méghozzá elég sajátos módon (pedig akkor még virtuálisan sem volt diagnoszta!): egy alkalommal egy jótékonysági roncsderbin vett részt, és a tény, hogy körülötte sorban autók ütköznek, sőt, robbannak fel, nem töltötte el sem izgalommal, sem félelemmel. „Unatkoztam – magyarázta egy interjúban –, és feltűnt, hogy utóbbi nem éppen egészséges reakció egy halom szétrobbanó kocsi látványára.” Nem sokkal ezután pszichoterapeutához fordult, ami állítása szerint javított a helyzeten… De valami azért csak megmaradt a bajból: ahogy mondja, a mai napig sokszor érzi magát kiszolgáltatottnak, sebezhetőnek és szörnyen magányosnak.

Golden Globe

Ritka, mint a fehér holló. Hogy valaki két egymást követő évben nyerje el a legjobb drámaisorozat-főszereplőnek járó díjat. Hát Hugh elnyerte, tavaly is, idén is. A rajongók óriási felháborodására viszont a 2006-os Emmy-díjra még csak nem is jelölték. A találgatások szerint Hugh akcentusa is benne lehet a dologban. Az amerikai dr. Gregory House megformálásához ugyanis Hugh eredeti angol kiejtését szakember nélkül, csupán maratoni tévénézéssekkel igyekezett csak a lehető legamerikaibbra csiszolni. Talán ez nem volt elég…







Hírnév

Utálja. Mármint, ami vele jár. Hogy állandóan figyelik. Ha meg fényképezik, azt még inkább. Persze – szokás szerint elég egyedi – magyarázattal is szolgált már a dologra: „Mindig van egy furcsa, vészjósló érzésem, ha lefotóznak… Mintha azzal a kattintással ellopnának egy darabot a lelkemből. A gondolat pedig, hogy ezeket a képeket azért szórják majd szét a világban, hogy idegen emberek nézegessék őket, és mondjanak véleményt róluk, kifejezetten nyomasztó… De hát ez a siker ára. Sajnos.”





További érdekességeket olvashatsz kedvencedről a Nők Lapja szeptember 5-én megjelenő, 36-os számában!

Többek között megtudhatod, mi Hugh Laurie kedvenc játéka, mik az ambíciói, mennyit keres epizódonként, és hogy vajon miért nem jár neki még a brit lovagok megszólítása, a „Sir”…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top