Aktuális

Nõnek maradni a háborúzó világban

Új rovatunkban olyan lányokat, asszonyokat mutatunk be, akik ebben az õrült, változó világban is megpróbálnak nõk maradni, a szó klasszikus értelmében. Például a válságövezetekben...

Háború, éhínség, globalizáció, környezeti katasztrófák, felmelegedés, tudományos áttörések – annyi változás zajlik körülöttünk mostanában, hogy alig győzzük kapkodni a fejünket. Még szerencse, hogy vannak dolgok, amelyek örökérvényűek. Ilyen a nő. Az élet forrása. Az édesanya, aki felneveli gyermekét, a feleség, aki megóvja férjét az őrült tettektől, az ifjú lány, akinek üde szépsége a leghidegebb télbe is belecsempészi a tavaszt. Bevezető összeállításunkból kiderül, hogy ez a feladat nem mindig könnyű… Íme, néhány kép, amely megmutatja, milyen nőnek lenni ma – a válságövezetekben.

Ha a nő „aktivista”

2007. november 15. Palesztin asszony gyermekével a Hamász felvonulásán, a Gázai Övezetben. A független palesztin állam létrehozásáért és Izrael megsemmisítéséért harcoló radikális szervezetnek becslések szerint 5-10 ezer női aktivistája van. A nők azonban csak nagyon ritkán vesznek részt merényletekben, hiszen – amint egy Hamász-vezető azt megfogalmazta – az „asszonyok dolga a gyermekek nevelése és az ellenálló férfiak támogatása”

Ha a nő „egyenjogú”

2007. augusztus 27. Észak-koreai asszonyok róják le kegyeletüket Kim Ir Szen szobra előtt, Phenjanban. Az ország alkotmánya szerint elvileg teljesen egyenjogúak a férfiakkal. Egy dél-koreai forrás szerint az észak-koreai nőktől elvárják, hogy napi nyolc órát dolgozzanak, nyolc órát tanuljanak (elsősorban Kim Ir Szen tanait), majd nyolc órát aludjanak.

Ha a nő anya lehet

2007. szeptember 16. Egy anya gyermekét mosdatja az elefántcsontparti Abidzsán városában. A valaha Afrika egyik mintaállamnak tartott nyugat-afrikai ország az ezredfordulón polgárháborúba süllyedt. A békeszerződést márciusban írták alá, egyelőre nem tudni, a béke meddig fog tartani.

Ha a nő tüntet jogaiért

2007. augusztus 3. Egy kasmíri asszony és lánya futva menekülnek egy tüntetésről Srinagar városában. A kivonuló rendőrség könnygázzal oszlatta szét a köveket dobáló tüntetőket, akik az indiai biztonsági erők durva módszerei ellen tiltakoztak. A felvonulók azzal vádolták a fegyveres testületet, hogy semmibe veszik a Himalája régió kasmíri lakosainak emberi jogait.

Ha a nő nem tud enni adni

2007. június 29. Anya és gyermekei a csádi Habile menekülttáborban. A család épp a tábori klinikán pihen, ahol az alultáplált betegeket kezelik. A segélyszervezetek képviselői szerint az alultápláltság riasztóan magas annál a százhetvenezer csádi állampolgárnál, akiknek a dárfúri konfliktus miatt kellett elhagyniuk a szudáni-csádi határon lévő otthonaikat.


Ha a nő menekült

2007. március 25. Szudáni menekült asszonyok ülnek ideiglenes otthonukban, a polgárháború sújtotta Dárfúr régió északi részén. Az ENSZ humanitárius részlegének nemrég kinevezett vezetője szerint bármikor „összedőlhet a dárfúri kártyavár”. Az Európai Unió keményebb szankciókat követel a szudáni kormánnyal szemben.

Ha a nő kenyeret süthet

2007. november 7. Bagdad külvárosában egy iraki asszony az ország nemzeti kenyerét, a khobuzt süti. Rajta kívül még vagy kétszáz síita család menekült ide az észak-iraki Balad Ruz városból, ahol hónapok óta harcok dúlnak.

Ha a nő férje rab

2007. június 12. Palesztin asszonyok bebörtönzött szeretteik fényképével kezükben követelik, hogy az izraeliek engedjék szabadon a politikai foglyokat.

Ha nő katona

2007. december 16. Honfitársnőink a koszovói Pristinában állomásoznak. Járőröznek, VIP-személyeket és szállítmányokat kísérnek, rendezvényeket biztosítanak… A magyar katonanők *ide öt név jön holnap!* hat hónapig teljesítenek szolgálatot Koszovóban.

A Nők Lapja e heti számában a Nők a változó világban rovatunk még egy írással jelentkezik: a 28. oldalon Judith Millerről, a világ leghíresebb régiséggyűjtőjéről olvashattok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top