Aktuális

Pinduri, elektromos Opel készült

Úgy hírlik, az Opel is beszáll a miniautók küzdelmeibe. A Corsánál is kisebb városi autóval készülnek, amely tisztán elektromos hajtást rejt.

Bár a  Chevrolet Volt átfazonírozásával megszületett Opel Ampera sem több egyelőre ígéretnél, a német gyártó máris többféle villanyautót tervez. Brit lapok úgy tudják, egy városi minit is fejleszt az autógyár.

Elméleti alapjait a 2004-ben bemutatott Trixx tanulmány adja. A nagyjából 3 méteres kisautó a smart, illetve még inkább a Toyota iQ ellenfele lehet. Ahogy japán riválisa, az Opel járgánya is 3 felnőttnek és egy gyereknek kínál helyet.

Műszaki szempontból azonban előremutatóbb konkurenseinél, ugyanis elektromos autónak szánják. Technikáját az Amperától örökölné, de a költségek, illetve a tömeg miatt benzinmotor nem szerepelne benne. Az Ampera normál üzemben elektromos hajtású, ám ha akkumulátorai lemerülnek, akkor azokat egy bioetanollal is üzemelni képes, belső égésű motor működtetésével tölti újra.

Ennek hiányában persze csökkenne a használhatósága, de a tervezett 100 kilométeres hatótávolság bőven elég a városi, elővárosi használathoz, amire a kocsit tervezik. A legnagyobb fejtörést jelenleg az akkumulátorok drágasága és hatékonysága jelenti a cégnek. Épp ezért a tervek szerint a vevők csak autót kapnának a pénzükért, akksikat nem, azok használatáért – akár a mobiltelefonoknál – díjat szedne a szolgáltató. Aki többet autózik, többet fizet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top