Aktuális

Egyszerű és gyors: készíts otthon hamburgert!

Aki azt hinné, hogy a gasztronómia csúcsairól leereszkedve most alámerülünk a gyorséttermek fertőjében, az téved. Ugyanis attól, hogy valamit hamburgernek hívnak, még igenis lehet jó!

Nem csak a gyorséttermek ásza – hamburgerE rovat célja a praktikum. Hogy kezdők, haladók és a mesterfokot ostromlók is találjanak maguknak megfelelő recepteket. (És persze a vegetáriánusok is. Bár ők nem pont ezen a héten. Bocs.)

Kultúrtörténeti összefüggésbe helyezve az említett húspogácsát, egyértelmű, hogy hazája Amerika, de névadója Hamburg városa. Az USA-ban nevezték ugyanis a marhahúsból készült húspogácsát először hamburger steaknek, majd hamburger szendvicsnek, míg végül megmaradt a már-már eposzi: hamburger, sőt, a különféle -burgerek. A gyorsaság és hatékonyság mítoszában élő Egyesült Államokban a gyorséttermek elterjedésének egyik oka éppen a hamburger volt, a másik természetesen a hot dog.

Tény, hogy karrierje során a különböző gyorséttermi láncokban készült húspogácsákat a legvadabb dolgokkal is meggyanúsították, leginkább abban a vonatkozásban, hogy miféle állatból is készülhetnek. Nos, Tamás esetében nem kell aggódni, és persze akkor sem, ha mi magunk vállalkozunk az elkészítésére. És a receptek tanúsága szerint nem is kell ragaszkodnunk a marhához vagy a sertéshez, bátran választhatunk csirkét is nyersanyagként. És a bucik közül is kereshetünk olyat, amelyik egészségesebb a többinél.

Jó étvágyat!

Hamburger (30 perc)

Hozzávalók: 4 buci, 50 dkg kétszer darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, 1 fej lilahagyma, só, bors, ketchup, mustár, fél fejes saláta, paradicsom, worcestershire szósz.

 

A darált húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával. Ízesítjük sóval, frissen őrölt fekete borssal és 1 ek. worcestershire szósszal. Alaposan összegyúrjuk, és 4 egyforma pogácsára osztjuk. A kilapított húspogácsákat forró serpenyőben, nagyon kevés olívaolajon mindkét oldalán megsütjük. Közben a bucikat félbevágjuk, és forró sütőben, pár perc alatt átmelegítjük. A kinyitott bucik aljára fejessaláta-leveleket helyezünk. Ráteszünk egy-két szelet paradicsomot, lilahagyma-karikákat, majd egy-egy hamburgerhúst. Kanalazunk vagy öntünk rá ketchupöt és mustárt. Befedjük a buci tetejével, és már neki is eshetünk.

Nem csak a gyorséttermek ásza – hamburger
Nem csak a gyorséttermek ásza – hamburger
Nem csak a gyorséttermek ásza – hamburger
Nem csak a gyorséttermek ásza – hamburger


Tipp

Természetesen, sok egyéb más zöldséget is tehetünk bele, és sajttal, esetleg pirított baconnel is gazdagíthatjuk. 


A Nők Lapja 50. számában két újabb isteni hamburgerreceptet 
(Halas burger, Csirkeburger uborkás majonézzel) találhattok!

Kovács Katit újra felfedezték - rajongóival fiatalodikMég több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Katit újra felfedezték – rajongóival fiatalodik »
D. Tóth Kriszta: Kismamás-orvosos »
Aki Julia Robertsnek diktálja a divatot »
Három női művésszel a nőművészet nyomában »
Klímaváltozás vagy (és) katasztrófa »
Adakozás válság idején »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top