Aktuális

D. Tóth Kriszta: Kismamás–orvosos

"Gyere, mama, játsszunk! – és húzott befelé a szobájába. – Te leszel az orvos, én meg az anyuka. Két gyerekem van, és mindketten benne vannak a pocakomban. Aztán megszületnek, és te megvizsgálod őket, jó?" És már pakolta is be a két maciját a trikója alá. Én meg búcsút mondtam a "gólya hozza" elméletnek.
Fotó: Lukács Dávid
Fotó: Lukács Dávid

Orvosost már korábban is játszottunk, a fél konyhát felhasználtuk hozzá, mint műszert. Most azonban kifejezetten gyerekorvosra volt szüksége a lányomnak, méghozzá a saját, újszülött ikermedvéihez, pardon, ikerlányaihoz. Akik, ahogy elnéztem, éppen abban a pillanatban jöttek a világra… „Hopp, nézd, mama, már meg is születtek a kisbabáim!” – kiáltotta Lola, és kikapta a pólója alól Szőröst és Dörmöst. „Ez itt Kinga és Csenge, köszönj nekik, doktor néni!” Illedelmesen köszöntem a két „unokámnak”. Sztetoszkópommal meghallgattam a tüdejüket, megkopogtattam a hátukat, belenéztem a torkukba és a fülükbe. Egy rövid beszélgetés során kiderült, hogy mostanában ez a kedvenc játékuk az óvodában. A kismamás-orvosos. Egészen pontosan azóta, amióta az egyik barátnőjének az anyukája ikreket vár. Amikor Lola kedvenc fiúbarátjának, Kole-nak kistestvére lett, még megúsztam annyival, hogy „nekem mikor lesz már kistestvérem, mama?”. Most viszont Ági tekintélyt parancsoló pocakja, benne az ikrekkel („Egy fiú, egy lány, mama, na most ezt képzeld el!”) komoly lavinát indított el.

A kismamás-orvosos játék egészen addig remek móka volt, amíg meg nem jelent a szobaajtóban Alex. Lola abban a pillanatban céklaszínű lett, és kikapta az épp (újra)születés előtt álló medvéket a trikó alól. Összenéztünk a férjemmel, és intettem neki, hogy menjen ki, mindjárt jövök. „Mi a baj, kicsim, a daddy nem játszhat orvosost?” „Nem, a kisbabákat csak a doktor néni láthatja, és ő vizsgálhatja meg.” „Miért, Lolám?” „Azért, mert szerintem a daddy nem örülne neki, ha a pocakomból előhúznám a Szőröst meg a Dörmöst.” Szóval innen fúj a szél… „A daddy ugyanolyan szívesen játszik veled kismamás-orvosost, mint én, Lola. Nem haragszik, ha berakod a pólód alá a macikat. Tudod, egyszer mindannyian az anyukánk hasában voltunk. Még a daddy is.” „És ő is megszületett?” „Bizony, mindannyian megszülettünk. Ő is, te is, én is.” Úgy tűnt, hogy megnyugodott – és előhúzta az új memóriajátékát…

Eltelt három hét, az újszülött medvék szépen cseperedtek. Egyik este a Kisvakond kalandjait néztük, két vagy három epizódot, egymás után. „A kisvakond és a születés” következett. Lola hirtelen megszorította a kezemet. „Odanézz, mama!” Odanéztem. A lányom kihúzta magát, és minden egyes idegszálával a képernyőre tapadt. Nem tudom, hányan látták már önök közül ezt a részt, de nagyjából annyi a lényege, hogy Kisvakond barátja, a nyuszi beleszeret egy nyuszilányba, összeházasodnak, és gyerekeik születnek. Utóbbi momentum premier plánban látható, amúgy a nyuszilány alsó fele felől. Az apró nyuszigyerekek kigurulnak az anyukájukból, onnan, ahonnan kell. Hát ezt néztük, mi ketten, kézen fogva. Tudtam, hogy a végén jön, aminek jönnie kell. Életem első, igazi beszélgetése a gyerekemmel a születésről. És tényleg.

– Mama. Hogyan kerültek be a kisnyuszik az anyukájuk hasába? – Az apukanyuszi és az anyukanyuszi nagyon szeretik egymást, és ők együtt beletették őket a nyuszilány pocakjába.

Kismamás–orvosos– És én is szeretéssel kerültem bele a te hasadba? – Igen, a daddy és én is nagyon szeretjük egymást, és amikor szorosan összeölelkeztünk, belekerültél a pocakomba. (Csak remélni mertem, hogy négyévesen Lola még nem akar a technikai részletekbe belemenni…)

– Na de hogyan jöttem ki? Kicsi gombócban, mint a nyuszik?

– Hát, valahogy úgy. A kisbabák úgy születnek, hogy az anyukák nagyon erősen nyomnak, és a lábuk között kijön a baba. Így születtél te is.

– És nem fájt?

– De igen, egy kicsit fájt…

Kuncogni kezdett. Én meg azon gondolkodtam, hogy vajon mit tart viccesnek?

– Nagyon vicces ez a nyuszianyuka. Egymás után három gyerek is kijött belőle! Szerintem az lenne a legjobb, hogy ha majd kistestvérem lesz, akkor ti is egyszerre három babát tennétek a pocakodba. És akkor három kisbabánk lehetne!

Ez tényleg nagyon jó ötlet, kedves Lola. Ez volt az a pont, amikor kivettem a DVD-lejátszóból az ominózus lemezt, visszaraktam a dobozába, fölraktam a legfölső polcra, és azt javasoltam, etessük meg inkább a halakat. Ennyi egyelőre éppen elég erről a témáról. Az lesz a legjobb, ha egy ideig jegeljük.

Kovács Katit újra felfedezték - rajongóival fiatalodikMég több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Katit újra felfedezték – rajongóival fiatalodik »
Egyszerű és gyors: készíts otthon hamburgert! »
Aki Julia Robertsnek diktálja a divatot »
Három női művésszel a nőművészet nyomában »
Klímaváltozás vagy (és) katasztrófa »
Adakozás válság idején »

 

További kiemelt témáink a Nők Lapja december 9-én megjelenő 50. számából:

Kovács Kati
Ő sem gondolta volna, hogy 2009-ben a retro-rockra fogékony húszéves közönség tölti le a koncertfelvételt a netről. Pedig ez történt: Kovács Katit egy egészen új közeg is felfedezte magának. Miért éppen most? S mit jelent mindez az énekesnőnek? Szegő András erre is rákérdezett.

A hét témája
Csontkollekciók a kifutón – néhány héttel ezelőtti riportunk nagy port kavart az olvasóink között. Levelek és vélemények nyomán folytatjuk a témát: fordulat jöhet a modelliparban?
Vágó – vágatlanul
A kvízmestert ma már jobban érdekli a kínai nyelv, mint a televíziózás. De ha valaki a tévé ízlésformáló erejéről kérdezi, még mindig lázba jön: Vig Györgynek fejti ki nézeteit Vágó István.
A szegénység spirálja
Egyetlen gyerek sem kerülhet állami gondozásba csak azért, mert szegény családban él. Vagy mégis? Egy borsodi nagymama küzdelme három unokájáért.
Nemek és modellek
A Gender Check című bécsi kortárs művészeti kiállítás a nemi szerepekkel foglalkozik, olykor ironikusan, olykor provokatívan. Három magyar női alkotót kérdeztünk a kiállítók közül.
A heti szerkesztő, Nagy Gergely ajánlásával:

Nem, nem, nem!

Ezzel a határozott tagadással robbant be az 1966-os Táncdalfesztiválon Kovács Kati. A nagy „nem”-ben egy új generáció talált önmeghatározást és végső soron életigenlést. Tagadás és állítás, pozitív és negatív, igen és nem, fekete és fehér kiegészítik egymást. Mint ahogy a más értelemben használt nemek is: nő és férfi. Feltételezik egymást. Összetartoznak. Ilyenkor év vége felé, karácsony előtt jó, ha eszünkbe jut: egyedül nem megy. Nemigen.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top