Aktuális

Éget, mint a tűz! – Csípős receptek

Vannak, akiknek szinte mindegy, hogy bableves, pörkölt vagy madártej van előttük, máris az Erős Pistát keresgélik az asztalon. Mások egy falatot sem bírnak lenyelni még a legenyhébben csípős ételekből sem. Utóbbiak most készítsenek elő egy pohár vizet…

Éget. mint a tűz! - Csípős receptekA magyar konyhánál azért vannak jóval „csípősebbek” is, gondoljunk csak az ázsiai népek ételeinek jelentős részére. A curry például India ízét és illatát idézi, bár azt fontos tudni róla, hogy magát a fűszerkeveréket a gyarmatokról hazatelepült angolok keverték ki, nyilván koloniális nosztalgia okából. Főbb alkotóelemei pedig a római kömény, a kurkuma, a lepkeszegmag, a csilipaprika és a mustármag. Mártásokhoz és húsok pácolásához használják leginkább, de, mint Tamás egyik receptjéből kiderül, halakhoz is nagyszerűen illik.

Az aglio e olio egy délolasz spagetti, nagyon egyszerű, nagyon finom és nagyon gyorsan elkészíthető. Séfünk ezúttal csilivel tette kifejezetten markánssá az ízét.

A salsa nemcsak egy tánc, hanem a mexikói konyha egyik alapétele, amelyet esznek köretként, teszik szendvicsbe, de legnépszerűbb felhasználási módja mégiscsak a „mártogatós”. Tortillával…! Egyébként salsa nálunk is kapható a boltokban, ám Tamás azt ajánlja, inkább készítsük el mi magunk.

Visszatérve általánosságban a csípős ételekhez, el kell oszlatni egy félreértést. Nevezetesen azt, hogy egészségtelenek volnának az így elkészített ételek. Persze, ha nyakló nélkül esszük őket, megterhelik a gyomrot, de ha mértékkel, akkor inkább használnak. Ha például náthásak vagyunk, egy pillanat alatt kitisztítják a légutakat, de endorfintermelők is, és gyorsítják az anyagcserét. A meleg égtájakon azért is jók, mert fertőtlenítő hatásuk van.

Jó étvágyat!

Spagetti aglio e olio (35 perc)

Hozzávalók: 1 csomag spagetti, só, 6 gerezd fokhagyma, 2 piros csilipaprika, fél dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, parmezán sajt.

A spagettit sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. A levéből 2 dl félreteszünk. A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A csilit felkarikázzuk (ha gyengébbre szeretnénk, kaparjuk ki a magját és vágjuk ki az erét). Az olajat felmelegítjük, a fokhagymát óvatosan megfuttatjuk rajta, nehogy megégjen. Hozzátesszük a csilit, majd rátesszük a kifőtt és lecsepegtetett tésztát. Átforgatjuk, megsózzuk és kevés főzőlevet aláöntve, átforrósítjuk. Legvégül megszórjuk a petrezselyemmel és frissen reszelt vagy gyalult parmezán sajttal megszórva tálaljuk.

Éget. mint a tűz! - Csípős receptek


A Nők Lapja 4. számában még három tüzes receptet
(Kedvenc csípős salsám, Zöldcurrys fogas, Csirkecurry) találhattok!

Dobó Kata és Kern András képekben - Találkozás 10 év utánMég több az e heti Nők Lapjából:

Dobó Kata és Kern András képekben – Találkozás 10 év után »
D. Tóth Kriszta: Hó happy end »
Férj, apa mint munkatárs – Családos férfiak előnyben! »
Müller Péter Sziámi: Nem szeretném, ha szeretnének »
Híresek és politizálnak – Sztárok, akik kampányolnak »
Művészet a szemétből – Mi az a recycling art? »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top