Aktuális

AXN és Viasat3: amikor a kis csatorna nagyot gondol

Imádom a Dávid és Góliát meséket – még akkor is, ha Dávid apukája egy külföldi karatebajnok, Góliát pedig csak a nyolcadik bé legerősebb tanulója.

Következésképp nagyon szeretem az AXN-t és a Viasat3-at is, ugyanis ezek a (Magyarországon) kis kábeltévék sok tekintetben kenterbe verik az országos kereskedelmi csatornákat. Ötletesség, következetesség, 21. századi mentalitás, azaz pontosan kezdett és friss sorozatok, online megoldások és szinte nulla sallang, nulla parasztvakítás.

Előnyük a csatornáknak mindaz, amit kínálnak, de az is, amitől mentesek maradnak, ami „hiányzik” róluk. Az előbbivel kezdve: a Viasat3 indulása óta tendencia, hogy mi, „beavatott nézők” csak mosolygunk azon, mikor többévnyi spéttel hirtelen országos rajongás indul egy-egy sorozat iránt… hm, ja, hogy megismerkedtél a Helyszínelőkkel az RTL Klubon? Nos, igen, mi már évek óta nézzük a Viasaton, tényleg jó – majd meglátod, van belőle több is.

AXN és Viasat3: amikor a kis csatorna nagyot gondol

 

De az AXN is tud ilyet, hasonlóan belenyúlva a jóba, legyen szó a Survivorról vagy a  Kemény zsarukról. És ez még csak az étlap – arról nem beszéltünk, hogyan készítik el a menüt.

Leginkább felelősen, pontosan, recept szerint. Nem vágják el a felénél, nem csúsztatják ide-oda sem a vetítés időpontját, sem az évadkezdéseket. Náluk elő nem fordulhat, hogy a House utolsó részét hónapokra jegelik. Elő nem fordulhat, hogy a megvásárolt sorozat kaszájáról döntenek két-három rész után.

És elmondom, mi nincs még: idegesítő közvetlenkedés, álőszinte, egyszersmind lekezelő haverkodás. Elő nem fordulhat, hogy bármelyik csatornán azt közöljék velem: szégyelljem magam, ha nem küldtem emelt díjas SMS-t az általuk szervezett, mégoly jótékony műsorba. De nincs ünnepi alibizés sem, nem ítélnek arra, hogy ünnepnapokon csak Bud Spencer és Terence Hill filmjeit érjem el a távkapcsolóval.

AXN és Viasat3: amikor a kis csatorna nagyot gondolNincsenek reggeli műsorok SMS-csíkkal, nincs Geronazzo Mária, de egyáltalán, nincs Kiszel Tünde, nincs Benkő, nincsenek továbbá Magyarországon sztároknak mondott megélhetési bűnözők. Miért is lennének, ha ott vannak helyettük a valódi sztárok, valódi filmekkel és sorozatokkal. A maximum, ameddig a Viasat3 elment, az Gianni, illetve Majka volt, de az előbbi az elmúlt évek legkiválóbb főzős (illetve reality-) műsorát prezentálta a Mesterszakáccsal, az utóbbi pedig a Sofőrökben is bebizonyította, hogy messze a legvállalhatóbb celeb a jelenlegi felhozatalban.

Ja, és az őszinteség: egyik csatorna sem állítja magáról, hogy meg akarja váltani a világot,  de nem mutat szilikonnal pumpált melleket és lufiszájakat sem „közszolgálat” címén – egyszerűen csak szórakoztatni akarnak. Ahhoz viszont értenek, és itt és most, 2010-ben teszik ezt. Az AXN honlapján például egy hétig bárki megnézheti a sikerfilmeket és a sorozatokat. Nem a Barátok közt vagy a Fókusz legutóbbi epizódját…

Igen, szerintem ma ez a két csatorna sok tekintetben többet tud, többet nyújt, mint az RTL Klub és a TV2. Tudom, hogy a lehetőségeik és a kötelezettségeik is másak, de mégis ők azok, akik a valódi kereskedelmi csatornák műfaji sajátosságait mutatják. A két nagy országos tévé ugyanis a mai napig nem mert lehasadni a „kvázi-közszolgálati” imázsról. Talán az RTL kicsit bátrabb, kicsit bevállalósabb volt, de például a Viasat3-hoz képest e tekintetben sincs sehol. Mikor vállalna be olyat, hogy olyan műsort mutat be, ahol öt meleg fickó dizájnolja át a ruháktól a szépségápoláson át a lakberendezésig egy heteró pasi életét? Mikor fog bármelyik csatorna is elbúcsúzni Joshitól és Mónikától, hogy helyettük valami minőségi program menjen? Nem, nem színházi közvetítés vagy Tudósklub, de egy vígjátéksorozat, egy okosabb reality, egy celebmentes magazinműsor.

AXN és Viasat3: amikor a kis csatorna nagyot gondolNagyon szurkolok a két kis Dávidnak. Ahogy egyre több helyen kötik be a kábeltévét, ahogy az internet kinyitja az elérhető nézők körét (lám, most is róluk beszélünk), úgy lesznek egyre erősebbek és fontosabbak ezek a ma még kisebb csatornák. Mert hiába nagy úr a megszokás: nekem is a közszolgálati egyes van beprogramozva a távirányítóm egyes gombjára – de szinte sosem nézem. Ugyanígy tudnak majd a TV2 és az RTL mellé felnőni a trónkövetelők, akiknek nem kell kompromisszumokat kötniük (és itt legyünk egy percre megértőek: a „nagyok” ma nemcsak a saját hibájukból, de az ORTT miatt is olyanok, amilyenek), ugyanakkor e „kicsik” mögött nagy, multinacionális tőke és tapasztalat is áll.

Legyen hát intenzív verseny! Legyen ellenfél az AXN és a Viasat3 a nagyoknak! Szorítsák rá arra a TV2-t és az RTL-t, hogy új pályán mérettessék meg magukat – ugyanis nekünk, a nézőknek ez a legjobb. Úgyhogy hajrá, két kicsi Dávid, én veletek vagyok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top