Aktuális

Zsírégető citromos fogások

A citrom olyan egészséges és olyan sokféleképpen használható a konyhában, hogy szinte állandóan kéznél kellene lennie. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legjobb szövetségesünk lehet a zsírégetésben...

Zsírégető citromos fogásokA citrom nemcsak vitaminnal van tele, de segíti az anyagcserét serkentő hormonok termelését is, vagyis fogyaszt! Ha belecsavarunk egy keveset az ásványvizünkbe, máris sokat tettünk, de salátára is csöpögtethetjük, akár önmagában, esetleg némi olívaolajjal, vagy joghurtos-mézes öntet részeként.

Tamás citromos menüsorában elsőként egy finom, könnyű, savanykás levest készített: citromos csirkeragulevest. Különlegessége az, hogy nem főzés közben, hanem utána lehet savanyítani, ezzel a citromhéjas-citromleves-olívás-petrezselymes öntettel. Kicsit gazdagíthatjuk valami könnyű levesbetéttel, de tényleg csak könnyűt válasszunk hozzá! Apróra szaggatott daragaluskát, vajgaluskát talán.

A csirke és a citrom illik egymáshoz, Tamás ebben az esetben is készített egy citromos öntetet, és azzal kenegette meg a húst sütés közben. Mivel mézet is csorgatott bele, így szép fényes húsdarabok kerültek az asztalra. Praktikus már az elősütést olyan serpenyőben végezni, amelyet aztán betehetünk a sütőbe (tehát nem műanyag nyelű), így nem kell duplán mosogatni…

A desszertekben csaknem végtelen a citromos lehetőségek száma, hiszen a héját a császármorzsától a rizsfelfújtig és még tovább, szinte mindenbe belereszelhetjük. Csak a csokoládé az, amellyel inkább ne kombináljuk… Tamás ezúttal egy linzer alapú citromtortát sütött, amit nem nehéz elkészíteni, igaz, nem annyira gyors sütemény, hiszen lassú tűzön kell sütni.

Amíg a friss tavaszi gyümölcsökből nem lakmározhatunk kedvünkre, használjunk, együnk, igyunk minél több citromot!

Citromos csirkeleves (75 perc)

Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 citrom, 1 dl tejszín, 1 csokor újhagyma zöldje, 2 ek. olívaolaj, 2 dkg vaj; a pestóhoz: 1 citrom, fél csokor petrezselyem, 4 ek. olívaolaj, csipetnyi fehér bors.

A pestóhoz a citrom héját lereszeljük, összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel, a fehér borssal, a citrom levével és az olívaolajjal. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk. A csirkemellet kockákra vágjuk. Lábasban kevés olívaolaj és vaj keverékén a zöldségeket megpirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkemellet és tovább pirítjuk. Felöntjük másfél liter csirkehúslevessel (leveskockából) vagy vízzel, hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát, ízesítjük sóval, és fedő alatt 20 perc alatt megfőzzük. A legvégén kevés levessel elkeverjük a tejszínt, visszaöntjük a levesbe, újra felforraljuk és lehúzzuk a tűzről. A már tányérba szedett levest meglocsoljuk a pestóval.

Zsírégető citromos fogások


A Nők Lapja 11. számában még két ínycsiklandozó citromos receptet
(Citromos sült csirke, Citromtorta) találhattok!

A népszerű híradósnak megint kisfia lesz!Még több az e heti Nők Lapjából:

Novodomszky Éva: Megint fiam lesz! »
Gyerekesek kontra gyerektelenek »
Mi baj volt, Zsanett? – Kétségek és kérdések egy nemierőszak-ügyben »
Szigorú fogyózás után féktelen habzsolás »
Hajrá palacsinta, húzz bele, mákos guba! »
Nők a változó világban: Miért zavar minket a burka? »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top