Aktuális

Mint a ma sütött bárány… Báránycomb paradicsomos babbal

Bárány, bárányka, bari. Aranyos, gyapjas jószág. Komoly vallás- és kultúrtörténeti jelentőséggel, népmesék, mondókák hőseként, énekelve, versekben. Ez mind rendben volna, de arról se feledkezzünk el, hogy a bárány mindezeken túl finom is! Tamás észben tartotta...

Mint a ma sütött bárány...Rémesen hangzik, de sajnos igaz: a szopós, tehát legfeljebb hat-nyolc hetes bárány húsa a legfinomabb, mert akkor még gyenge, fehér és puha. Az idő múlásával ez a lágy hús egyre sötétebbé, zsírosabbá válik, és megjelenik benne az a jellegzetes íz, ami miatt néhányan nem képesek megenni. Mások viszont éppen azért szeretik. Faggyús – fanyalognak az ellenzők, a pártolók meg nem mondanak semmit, mert éppen tele van a szájuk.

A báránynak elsősorban a combját és a gerincét keresik, de készíthető étel a karajból, csülökből, nyaktőből is. Nálunk nem olyan gyakran kerül az asztalra, mint például a görögöknél, pedig nagyon egészséges.

Ahogy az a fehérbabos báránysült receptjéből és példájából kiderül, a fehérbab jól illeszkedik ehhez a húshoz, és így egy nem annyira könnyű, ám nagyon finom ételt kapunk. A bárányragu különleges egytálétel, megörvendeztethetjük vele családtagjainkat ünnepibb alkalmakkor.

Fontos tudni, hogy a bárányhúshoz a súlyosabb fűszerek illenek, nyugodtan használjunk hozzá mustárt, mustármagot, borsot, koriandert, a zöldfűszerek közül pedig rozmaringot vagy bazsalikomot!

 

Báránycomb paradicsomos babbal (2 óra 15 perc+30 perc pihentetés)

Hozzávalók: 80 dkg báránycomb, só, 4 gerezd fokhagyma, római kömény, olívaolaj, 1 fej vöröshagyma; a babhoz: 60 dkg konzerv fehérbab, fél dl rizsecet, 5-10 dkg barnacukor, fél l paradicsomlé, 2 kis doboz (kb. 400 g) hámozott darabolt konzerv paradicsom, 2 csilipaprika, 1 lime, 1 mk. római kömény, 1 csokor friss koriander, tengeri só, fél dl olívaolaj.

A báránycombot besózzuk és bedörzsöljük őrölt római köménnyel. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és körbesütjük a bárányt. Kivesszük a húst, és tepsibe tesszük. A serpenyőben maradt zsiradékban megpirítjuk a szeletelt fokhagymát és hagymát. Felöntjük húslével, és miután felforrt, ráöntjük a húsra. Fóliával letakarjuk, és 160 °C-os sütőben 1,5-2 óra alatt puhára pároljuk. Felszeletelés előtt 30 percig pihentetjük. A csilipaprikát félbevágjuk, magját és erét kikaparjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A lime héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. A paradicsomlevet tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a rizsecetet, a lime héját és levét, csipet tengeri sót, a csíkokra vágott csilipaprikát és a római köményt. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad. Hozzáadjuk a hámozott, darabolt konzerv paradicsomot és a lecsepegtetett fehérbabot. Alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, és ízesítünk még rajta cukorral, ecettel vagy sóval.

Mint a ma sütött bárány...

A Nők Lapja eheti számában további két csodálatos bárány-receptet (Báránygerinc mángolddal, Zöldséges bárányragu) találhattok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top