Aktuális

Shoppingolj zöldebben!

Teljes gőzzel beindultak az árleszállítások, de már kidőlnek a ruhák a szekrényedből? Lehet, hogy ideje elindulnod a környezettudatos vásárlás útján… Gyere velünk egy zöld, mégis csajos bevásárlótúrára!

Ha átképzed magad tudatos vásárlóvá, azzal nem csak a bolygónknak használsz. Például nem kell majd többé elkeseredett arccal tanulmányoznod a szekrény tartalmát, és azon töprengened, hogy vajon miért nincs egy használható göncöd sem, amikor egy fülbevalót sem lehetne már betenni a gardróbba. Ráadásul a zsebedben is több marad, ha nem érzel rá kényszert, hogy minden – többé-kevésbé divatos – darabot megvegyél, sőt az egészségedet is véded, ha kikerülöd a ruhákban és a kozmetikumokban rejlő káros vegyi anyagokat.

Ne növeld a szeméthegyet!
„A divatcikkekkel rengeteg szemetet termelünk – mondja Varga Rita, a Levegő Munkacsoport kommunikációs munkatársa. – Erre az egyik legjobb példa a mobiltelefon, amelyet néhány évenként lecserélünk, hogy még több funkcióval rendelkező készüléket vásároljunk, majd meglepődve tapasztaljuk, hogy nagyjából ugyanarra használjuk, mint a régit. Közben pedig elárasztják a világot a le nem bontható és újra sem hasznosítható régi mobilok.” A szakértő szerint az első lépés tehát az – legyen szó ruháról, cipőről, táskáról, mobiltelefonról vagy épp sminkszerekről –, hogy eldöntsd, valóban szükséged van-e az adott cuccra. Már azzal is komoly összeget spórolhatsz, ha csak néhány holmira akasztod rá a „végül is nem is olyan fontos” címkét.

Shoppingolj zöldebben!

Válaszd a természeteset!
Ha mégis vásárolnál egy-két új darabot, semmi baj – nem szigorú, aszkéta életvitelt fogadtál, csupán némi tudatosságot! Varga Rita viszont arra figyelmeztet, hogy nézd meg alaposan, amit választottál. Ha a silány, „a szezon végét sem éri meg” jeligével készített, a pillanatnyi divatot tükröző holmit veszel, megint csak a szeméthegyeket növeled. Épp ezért érdemesebb olyan ruhákat vásárolni, amelyeket évekig büszkén hordhatsz mind a minőségük, mind pedig a stílusuk miatt. Ne aggódj, a „klasszikus” nem jelenti azt, hogy innentől a kiskosztüm lesz a mindennapi viseleted – inkább alakítsd ki a csak rád jellemző, egyéni stílust!
A Levegő Munkacsoport szakértője szerint a ruha anyagára is érdemes figyelni. A műszálas anyagok elkészítése során káros vegyszereket használhatnak fel. A nyomott mintás pólók (figyelj a gyerekpólókra is!) sem jobbak, a műanyag mintákat gyakran egészségkárosító ftalátokkal lágyítják. A vegytisztítást igénylő anyagokat is jobb kerülni: tisztításukhoz ugyanis igen gyakran perklór-etilén-tartalmú szereket használnak. Ennek a maradványai pedig még annak a szobának a levegőjébe is bekerülhetnek, ahol a ruháidat tárolod, pedig a szer egyes vizsgálatok szerint rákkeltő, de a központi idegrendszert, a májat és a vesét is károsítja. A vasalást nem igénylő, folttaszító ruhákat is veszélyes vegyi anyagokkal kezelik a kényelem kedvéért.
„Érdemes inkább a természetes anyagból készült ruhákat választani, amelyek egyrészt egészségesebbek a műszálnál, másrészt kellemesebb is viselni őket” – mondja Varga Rita. A len, a pamut, a gyapjú és a selyem nem gátolják a bőr légzését, felszívják a verejtéket, így igazán jó választásnak számítanak a meleg nyárban. A cipőd is inkább bőrből legyen, mint vegyszerek segítségével előállított, nem lélegző műbőrből.

Shoppingolj zöldebben! Neked is kéne egy trendi ökobevásárlótáska?  Katt ide!

Forogjanak a ruhák!
„Igyekezz minél tovább a körforgásban tartani a ruháidat” – javasolja Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) kommunikációs vezetője. Vagyis törekedj az újrahasználatra, amelynek során a ruha funkciója nem változik: megunt darabjaidat add el egy aukciós portálon, ajándékozd el, vagy tedd be a jótékonysági szervezetek gyűjtőládáiba. Nyáresti parti helyett szervezhetsz a barátnőiddel cserebere vásárt, ahol mindenki bedobja a közösbe a megunt, de jó állapotú ruháit, és egy pohár bor mellett ingyen újítja fel a ruhatárát a többiek cuccaiból.
Graczka Sylvia szerint a vásárlásnál sem érdemes ragaszkodni az újhoz: a turkálókban olyan egyedi darabokat vadászhatsz le potom áron, amilyenekért a márkaboltokban egy vagyont fizetnél, ráadásul az újrahasználatot is szem előtt tartod.

Shoppingolj zöldebben!

A kopott, lyukas ruháknak sem kell a kukában landolniuk: lehet belőlük portörlő, felmosórongy, a törölközőket, takarókat egy állatmenhelynek is odaadhatod. Ha pedig kreatív időtöltésre vágysz, készíts új használati tárgyakat a feleslegessé vált darabokból – egy kis találékonysággal új életre kelhetnek a régi holmik.

Vegyszermentesen
A kozmetikumok címkéit is olvasd el részletesen: rengeteg olyan vegyi anyag található ugyanis a szépítőszerek többségében, amely ártalmas lehet az egészségedre. A legismertebbek egyike, a nátrium-laureth-szulfát a habfürdők habzásáért felelős, ám meglehetősen agresszív anyag, szárítja, irritálja a bőrt. A tartósításra használt parabének szintén irritálhatják a bőrödet, és egyes források szerint rákkeltőek is. Ha ki akarod kerülni ezeket, térj át a biokozmetikumokra: egyre nagyobb a választékuk, és nem is sokkal drágábbak, mint a hagyományos márkák! És persze döntsd el azt is, feltétlenül szükség van-e külön göndörítő és simító hajhabra…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top