Aktuális

Az otthon szülés 6 feltétele

Hat feltételhez köti az intézményen kívüli szülést a tegnap bejelentett rendelettervezet, melyet várhatóan áprilisban fogadnak el.

Az otthon szülés 6 feltételeMég több olvasnivaló a témában:
Otthon szülés: Hazánk ellen döntött a strasbourgi bíróság
Ki akar a kórok házában szülni?
Majd mi megmondjuk, mikor szülsz és mikor vagy éhes!

Elkészült az intézeten kívül szülést szabályozó rendelettervezet – jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
    
Szócska Miklós elmondta, hogy a jogszabálytervezetet hétfőn küldik közigazgatási egyeztetésre, és várhatóan áprilisra el tudják fogadtatni.
A rendelettervezet további, kiegészítő szabályozásokat igényel; a szakmai, képzési követelményrendszer pontosítását a jövő év elején kezdik meg – tette hozzá.
Szócska Miklós kifejtette, hogy a jogszabálytervezetet háromkörös egyeztetés előzte meg a szakma képviselőivel. Nem biztos, hogy a végső változattal mindenki száz százalékig elégedett lesz, de minden érintett szervezet számára vállalható.

Az otthon szülés 6 feltétele

 

A dokumentum szerint a szülés helyszíne lehet a várandós nő otthona vagy bármely más helyszín, ha az megfelel a tervezet szerinti higiénés körülményeknek, és onnan a nő a háttérkórházba beszállítható.
Kiemelte: „ha előre nem látható ok esetében a háttérkórházba történő beszállítás akadályozott, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani a szülő nőt és az újszülöttet”.
A szülést – a jogszabályban „felelős személyként” megnevezve – szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő, bába vezetheti le – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szakmai képzési rendszer még tisztázásra vár. A felelős személy feladatai egyebek mellett a védőnő értesítése, az újszülött vizsgálata az első órában. Biztosítania kell az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő hat órában, valamint további négy napon át naponta ellenőriznie kell őket.
A szükséges oltást, valamint a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatait viszont már a házi gyermekorvos intézi. Szócska Miklós szerint ez azért fontos, mert így az otthon szülés integrálva lesz az alapellátás rendszerébe.
A tervezet szabályozza az ellátás igénybevételének feltételeit és kizáró okait, leírja, hogy mely esetekben van szükséges kórházba szállításra, és melyek az ellátás tárgyi és higiénés feltételei.

A dokumentum az ellátás igénybevételéhez hat feltétel együttes megvalósulását írja elő.

Ezek:

  • szövődménymentes terhesség,
  • a várandós nő a fogamzás időpontjában a 18. életévét betöltötte,
  • első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét még nem töltötte be,
  • a terhesség a 37. és 42. hét között van,
  • a magzat koponyavégű fekvésű,
  • a magzat becsült súlya az ultrahangos vizsgálat alapján az élettani határértéken belül van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top