Aktuális

Szatír borzolja a kedélyeket Pécsett

Egy kislányt megtámadott, kettőt pedig egy liftben molesztált a "pécsi szatír" néven ismertté vált férfi. Bár Pécsett sem ez az első alkalom, hogy "mutogatós" tartja rettegésben a helyieket, a szakember szerint az ehhez hasonló szexuális bűncselekményeknek csupán töredéke lát napvilágot.
Szatír borzolja a kedélyeket PécsettHírsztár: Aki nemi erőszaktól mentette meg a lányt…

Január elején egy kilenc- és egy tizenkét éves kislány előtt egy liftben önkielégítést végzett egy pécsi férfi, a napokban pedig egy tizenhárom éves lányt támadtak meg egy külvárosi parkban. Bár a rendőrség munkáját nehezíti, hogy gyerekek személyleírásaiból kell kiindulniuk, a támadó valószínűleg mindhárom esetben ugyanaz a személy: a rendőrség egy 170–180 cm magas, negyven év körüli, sebhelyes arcú, erős dohányos (a fogai a nikotintól sárgák) férfit keres.
Murai Ágnes, a Pécsi Rendőrkapitányság szóvivője azt mondja, a járőrök a napokban fokozott létszámban vannak jelen Pécs-Kertvárosban. A rendőrök figyelmeztették a veszélyre az iskolákat és a szülőket is, akik egyébként meglehetősen dühösek a támadások miatt.

Képünk csak illusztráció
Képünk csak illusztráció

– A pécsi szatír esetében – ha az elkövető ugyanaz a személy – kétfajta bűncselekményről van szó. A gyerekeket molesztáló férfi szeméremsértésért két évig terjedő szabadságvesztést kaphat, a harmadik alkalommal azonban már szemérem elleni erőszakról van szó – ebben az esetben 2–8 év a kiszabható büntetés – teszi hozzá Murai Ágnes.
Az elmúlt években többször is bukkant már fel szatír Pécs városában. Öt évvel ezelőtt a belvárosban két fiatal lányt támadott meg egy harminckilenc éves férfi, 2007-ben pedig a Pécsi Tudományegyetem egyik campusán tűnt fel egy „mutogatós”, aki egy liftben végzett önkielégítést az egyik hallgató előtt. Az elkövetőket a rendőrség mindkét alkalommal rövid időn belül elfogta.
Facsarné Werner Mária szexológus és kriminálpszichológus ugyanakkor azt mondja, a szexuális visszaéléseknek csupán töredéke az, ami nyilvánosságra kerül.

– A szatírok cselekménye nem mindig erőszakos, de a törvény büntetni rendeli. Ennél sokkal nagyobb számban vannak jelen azok a személyek, akik szexuális bűncselekményt követnek el erőszakkal, vagy félelemkeltéssel, erőszak nélkül – mondja a szakértő.
Facsarné Werner Mária szerint a szatírok (akik görög mitológia kecskefejű istenségei után kapták a nevüket) megrekedtek a szexuális szocializáció egy bizonyos fokán. Ezek a férfiak képtelenek az intimitás kialakítására, és éppen azt a testrészüket mutogatják, vagy kényszerítenek a megérintésére, amit mások – a szocializációnk során megtanult viselkedésmintáknak köszönhetően – ruhával fednek el és tabu testrésznek tartanak.
– A szorongás, az agresszió és a szexuális késztetések a szatír vágyfantáziájában összekapcsolódnak. Ez a viselkedésforma alig vagy egyáltalán nem változtatható meg. Gondoljunk csak abba bele, mi magunk is milyen nehezen tudjuk megváltoztatni a felnőttkori szexuális szokásainkat – teszi hozzá Facsarné Werner Mária.

A szakértő szerint a fontos lenne, hogy a gyerekek és felnőttek is tudják, hogyan kell a veszélyhelyzetben viselkedni – erre a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt fel kell készíteniük a legkisebbeket. Gyanakodnunk kell, ha az iskolák környékén gyermeket vagy nőt követ, esetleg megszólít valaki. A nyílt utcán a legegyszerűbb és legjobb módszer a hangos kiabálás, ha pedig egy liftben akadtunk össze gyanús alakkal, akkor szálljunk ki a következő szinten, és csöngessünk be minél több lakásba – az összesereglő sokaság láttán a szatír feltehetően megijed, így elfogni is könnyebb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top