nlc.hu
Aktuális
Nagy bajban van a világ leggyorsabban öregedő társadalma

Nagy bajban van a világ leggyorsabban öregedő társadalma

A népszámlálások kezdete óta a leglassúbb ütemet mutatja a népességnövekedés Japánban, a világ leggyorsabban öregedő társadalmában – derült ki egy pénteken ismertetett jelentésből.
 Nagy bajban van a világ leggyorsabban öregedő társadalma Egyre kevesebb nő képes szülni

Az ázsiai szigetországban roppant alacsony a születési ráta – áll a legújabb népszámlálási jelentésben.
Japán a világ tizedik legnépesebb állama, 2010 októberében 128,05 millió lakost számláltak, ez csupán 0,2 százalékkal több, mint a legutóbbi méréskor, 2005-ben. A népesség ráadásul 2007 óta folyamatosan csökken.
A népességnövekedés üteme most a leglassúbb azóta, hogy 1920-ban bevezették a rendszeres cenzust – közölte Nodzaki Keiko, a belügyminisztérium munkatársa. – A demográfiai növekedés lassú ütemét legfőképp a rendkívül alacsony születési ráta okozza.
Sok fejlett országhoz hasonlóan Japánban is egyre tovább várnak a fiatalok a házasságkötéssel és a gyermekvállalással, előtérbe helyezve a karriert és a kívánt életszínvonal elérését. A japán nők életük során átlagosan 1,37 gyereket szülnek 2008-as adatok szerint, ez a születési ráta az egyik legalacsonyabb a világon – mutatott rá a kormány.
A szigetország társadalma öregszik a leggyorsabban a világon, tavaly 10 százalékkal, 44 449-re nőtt a száz év felettiek száma. A 65 évnél öregebb lakosok is többen vannak mint valaha, számuk eléri a 29,4 milliót.
(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top