Aktuális

Akár 77 éves korig is élhetnek a nők

"Olyan ez a hír, mint azok az ajándékok, ahol egy szépen feldíszített, hatalmas masnival átkötött dobozt kinyitva kipattan egy rugós bokszkesztyű, és pofán veri az embert" – indítja különvéleményét Winkler Nóra.
Akár 77 éves korig is élhetnek a nők Heti három szex lenne a hosszú élet titka?

A hír:
Még soha nem volt ilyen magas a születéskor várható átlagos élettartam Magyarországon. A nők 77,9, a férfiak 70,1 évet remélhetnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 1990-hez képest a nők 4,2 évvel, a férfiak öt évvel hosszabb életre számíthatnak – számolt be a Népszabadság.
A lapnak a KSH főtanácsadója azt mondta, hogy egyre csökken a két nem várható élettartama közötti különbség. Kamarás Ferenc szerint a férfiak egy részének megváltozott a viszonya az egészséghez, mert aki sokat betegeskedik, az könnyen elvesztheti a munkáját. A férfiak mutatói továbbra sem jók, csak az utóbbi időben jobban javultak, mint a nőkéi. Ezt Pikó Bettina egészségszociológus azzal magyarázza, hogy a nők egyre „férfiasabb” életet élnek, nemcsak a munkahelyeken, hanem a szabadidejükben is. Emelkedik körükben a stressztől szenvedők, a dohányosok, az alkoholfogyasztók aránya. Emiatt bizonyos betegségek: a tüdőrák vagy a szívbetegségek nagy arányban jelentek meg a nőknél az utóbbi néhány évben.

Akár 77 éves korig is élhetnek a nők Különvélemény Winkler Nórától
Olyan ez a hír, mint azok az ajándékok, ahol egy szépen feldíszített, hatalmas masnival átkötött dobozt kinyitva kipattan egy rugós bokszkesztyű, és pofán veri az embert. Mert az alaphír nagyon jó hír – tovább élünk, juhéjjj!
Az elmúlt időkben ha valami nőtt, az leginkább a benzinár volt, vagy a svájci frank alapú törlesztőrészleteink, esetileg a szmog, meg persze az alapélelmiszer-árak, hát már csak ezért is csodálatos, hogy ez egy jóra végződő növekedési hír. Épp ennyire meglepő is.
A legtöbbet ugyanis olyan tényezőkről hallani, amelyekből logikusan az következne, hogy rövidebb életünk lesz – mindig arról van szó, hogy a magyarok nem mozognak eleget, rosszkedvük van, sokat isznak, nem jó a levegő, az uniós átlaghoz képest magas a cukorfogyasztás, és egyáltalán. De lehet, hogy ezek a hatások nem pusztító erejűek, inkább csak kondicionálók, melyek túlélésre ösztönzik az alanyokat. Nemrég hallottam egy tüdőorvosról, aki nagy felháborodást keltett azzal, hogy egyes betegeinek kifejezetten előírta – szívjanak el napi három-négy szál cigit. Indoklásában azt mondta, hogy ez a kisebb mérgezés arra ösztönzi a betegek tüdejét, hogy aktívan dolgozzanak a tisztuláson és regenerálódáson, és ez a folyamat az eredeti betegségükre is gyógyítólag hat.  
Az viszont a bokszkesztyűs rész, hogy az elmúlt húsz év alatt bekövetkezett élethossz-növekedésben azért kerülnek közelebb a férfiak és a nők, mert a nők egyre durvábban élnek, egyre több olyan fajta stressz alatt, ami korábban a pasikat érintette inkább. Ez hangozhatna úgy, mintha a női egyenjogúság kis diadala lenne, de azért ennek nehéz lenne örülni. Kár, mert összességében ünnepelhetnénk, hogy több évvel is megnőtt a várható élettartam, de olyan nagy bulit mégse csaphatunk, mert a sok ivás – látjuk – káros, és a vállunk mögött meg ott ólálkodik a nyomás, hogy másnap munka van, ahol helytállni ma nagyobb stressz, mint két évtizede volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top