Aktuális

Királyi esküvők

A szőke herceg bevágtat fehér lován, és elviszi választottját birodalmába, ahol hetedhét országra szóló lakodalmat csapnak. Ez a herceg ugyan nem szőke, ráadásul még kopaszodik is – viszont herceg a javából, és hamarosan valóra váltja szíve hölgye mesébe illő álmait. Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője kapcsán a század emlékezetes királyi kézfogóinak kulisszatitkait Kuszkó Judit kutatta fel.
Királyi esküvők Milyen sorsot kapott Diana gyűrűjével Kate Middleton?

II. ERZSÉBET ÉS FÜLÖP HERCEG, 1947

Bár a második világháború erősen rásüti bélyegét erre a neves napra, az ifjú pár hatalmas boldogságban úszik. És tortában, ami közel három méter magas, kétszáz kilónál is nehezebb; a felszeletelésére – vagyis átvágására – a vőlegény kardját találják csak alkalmasnak.

Királyi esküvők A Buckingham-palotában tartott kézfogó a háborús jegyrendszer ellenére díszes ünnepség, és ki gondolta volna akkor, hogy az ifjú ara lesz a brit uralkodóház első tagja, aki gyémántlakodalmat is ünnepel majd… 2007-ben a királynő és görög származású párja hosszú és régóta tartó szerelmet koronázhatott újjá, hiszen Elizabeth 1934-ben, mindössze 13 évesen szeretett bele az akkor 18 éves, jóképű Philippos hercegbe. A titkos eljegyzést követően a család végül beleegyezését adta a nászra, a leendő királynő pedig aprólékosan gyűjtögette menyasszonyi ruhájának anyagához a ruhajegyeket…

III. RAINIER HERCEG ÉS GRACE KELLY, 1956

Királyi esküvők Grace Kelly és a monacói herceg, Rainier tortája is emlékezetes: a hatemeletes, kastélyokkal és monacói történelmi utalásokkal díszített édesség a nap fénypontja lett volna – ha nincs ott Grace Kelly. A filmcsillag mindent túlragyogott aznap, ami nem is csoda, hiszen „az évszázad mesebeli esküvőjeként” emlegették nászukat. Pedig kapcsolatuk nem indult túl romantikusan: az amerikai filmszínésznőt és a magányos herceget a Paris Match fotósai akarták egy képen tudni, és miközben Kelly a szállodai áramkimaradás miatt zilált idegekkel és frizurával robogott Cannes-ból Monacóba a fotózásra, a herceg még további két órát váratta. És míg Rainier-nél szerelem volt első látásra, Kellyt csak a sokadik találkozás gyújtotta lángra. Az ő esküvőjük volt az első olyan szertartás, amelyet a televízió Európában és Amerikában egyaránt közvetített, és a megfilmesítés jogát megszerző amerikai MGM filmstúdió által felvett filmanyag két héttel a kézfogó után már a mozikban volt. Méltó utolsó fellépése volt ez Grace hercegnőnek, aki soha nem tudta feldolgozni, hogy ez volt élete utolsó filmje.

KÁROLY HERCEG ÉS LADY DIANA, 1981

Királyi esküvők Ha az előző az évszázad esküvője volt, Károly herceg frigyére Dianával nehéz jelzőket találni. Az egyszerű származású Diana – aki többek szerint lebénult a herceg rangjától – és a korántsem annyira szerelmes, ám tétova Károly románca nem volt akadálytalan. A herceget többen – köztük az apja is – megpróbálták lebeszélni Dianáról, mert látták, hogy valami nem stimmel, ám „Di” minden kritériumnak megfelelt, és a nép is elfogadta, ezért Károly úgy döntött: megkéri a kezét. Házasságkötésüket 58 országban 750 millió ember követte otthon és kivetítőkön – és volt is mit nézni. A menyasszony ugyanazzal az aranydíszítéses üveghintóval gurult a Szent Pál-katedrálisba, mint amellyel Erzsébet királynő érkezett saját esküvőjére. Az út mentén végig hatalmas tömeg gyűlt össze köszöntésére. Diana ruháját Elizabeth és David Emanuel tervezte. A romantikus selyemruha 30 méter anyagból készült, ujját brüsszeli csipke szegte, 10000 kézzel felvarrott gyöngy díszítette, selyemuszálya pedig 8 méter hosszú volt. A ruha derekán pici kék szalag jelképezte a „valami kéket”, mellette egy pici brill lópatkó volt hivatott szerencsét hozni a frigyre. És hogy mennyire zavarban voltak a fiatalok, arról az apró hibák árulkodtak. Diana rosszul sorolta Károly megannyi nevének sorrendjét – ekképp hozzáígérve magát Károly apjához –, míg Károly arájának minden javát arájával kívánta megosztani, majd Diana bal kezére húzta a gyűrűt, és elfeledkezett a hitvesi csókról. Bár Károly herceg volt az első királyi családból származó apa, aki jelen volt gyermekei születésénél, a meseként indult házasságot ez sem tudta megmenteni a szörnyű végtől. Alig tíz évvel az esküvő után Diana és Károly már külön élt, 1996-ban pedig hivatalosan is elváltak útjaik. Egy évvel később jött az a végzetes párizsi éjjel.

NARUHITO JAPÁN TRÓNÖRÖKÖS ÉS MASZAKO HERCEGNŐ, 1993

Forrás: answers.com
Forrás: answers.com

Nem minden közember képes viselni a királyi terheket, és nem minden esküvő tündérmese. Maszako hercegnő, a japán trónörökös párja az elmúlt években egyre kevesebbet mutatkozik a nyilvánosság előtt, holott megismerkedésük története japán szemmel nézve nagyon is világi volt. A hercegnőre viszont azóta nagy nyomás nehezedik, hogy szüljön az uralkodócsaládnak királyi utódot, és ezt az sem enyhítette, hogy a párnak 2001-ben lánya született. A Harvardon és Oxfordban tanult hercegnőt több száz potenciális arajelölt közül választotta Naruhito herceg a Királyi Háztartási Ügynökség ajánlásával, amelynek tagjai szigorú kritériumokkal kerestek méltó partnert a császári trón várományosa mellé. A leendő hercegnő három generációra visszamenőleg csak japán felmenőkkel rendelkezhet, húszas éveinek elején jár, és alacsonyabb a hercegnél, legalább egy idegen nyelvet beszél, és mindenféle testi akadály – így például az átlyuggatott fül és az elvesztett szüzesség is – kizáró tényezők. Mindez nem számított a hercegnek, amikor meglátta Maszakót, aki idősebb, magasabb és világibb volt az udvar által elképzeltnél. Ráadásul a lány nemet mondott. Újra és újra, öt éven keresztül, mígnem az elutasításhoz nem szokott trónörökös komolyabb fegyverzetet vetett be: az udvar vette rá Maszakót az igen kimondására (egyesek szerint zsarolással és a kiközösítés rémével fenyegetve a lányt és családját, ez pedig nagyon komoly érv a zárt japán társadalomban). Esküvőjükön a hagyományos kimonóban és leviaszolt hajviselettel mutatkozó Maszako a modern japán nő megtestesítője helyett „szomorú japán hercegnővé” vált.

VIKTÓRIA SVÉD HERCEGNŐ ÉS DANIEL WESTLING, 2010

Királyi esküvők Nem kivételes dolog manapság, ha egy királyi fő egyszerű származású emberhez megy hozzá. Ilyen volt a monacói Stéphanie hercegnő testőrével kötött frigye, és ilyen a tavalyi év legrangosabb napja a svédek számára, amikor Viktória svéd hercegnő hozzáment korábbi személyi edzőjéhez, Daniel Westlinghez. Az ő házasságkötésük az egész svéd nemzetet összekovácsolta: félmillióan mentek ki éljenezni az újdonsült házasokat, s a monarchia amúgy megkopott eszméje sosem látott népszerűségnek örvendett ismét a skandináv országban. A menyasszony gyönyörű, egyszerű szabású, váll nélküli szaténruhában kápráztatta el jövendőbelijét és az ötszázmilliósra becsült tévénézősereget. Közel ötméteres uszályát ketten segítették. A menyasszony éke az a tiara és fülbevaló szett volt, amelyet édesanyja, Szilvia királynő viselt saját esküvőjén 30 évvel korábban. A szerelmes egymásra pillantások közepette csak egyetlen mozzanat volt, amikor a jegyespár megremegett, és láttatni engedte zavarát: alig tudták egymás ujjára felhúzni a gyűrűt.

A KIRÁLYNÉ RUHÁJA

Királyi esküvők Amióta bejelentették eljegyzésüket, minden lap, szakértő és tervező azt találgatja: vajon milyen ruhát visel majd Kate Middleton áprilisi esküvőjén? Vilmos és Kate nem amolyan hebrencs szerelmespár: nyolc éve rajtuk a világ szeme, amikor Skóciában az egyetemen találkoztak. Az eljegyzési gyűrű – a világon mindenki tudja már – egy kék zafírköves csoda, melyet Vilmos apja húzott szerelme jeléül Diana hercegnő ujjára. Kate esküvői ruhájáról is az a pletyka járja, hogy visszahozza majd Lady Di szellemét a nagy napra. Mindenesetre Miss Middleton már végre kiválasztotta menyasszonyi ruhájának tervezőjét: a brit Bruce Oldfieldet. A dizájner neves hollywoodi és királyi fők ruháit tervezte Catherine Zeta-Jonestól Sienna Milleren át… Lady Dianáig. A tervező esküvői ruhái manapság szűk, testre simuló csipke- vagy selyemköltemények, sokkal több rafinériával, mint uszállyal, viszont jobban meg is felelnek az épp ilyen stílust kedvelő Kate Middletonnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top