Aktuális

Szerinted mitől esnek szét a házasságok?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

Szerinted mitől esnek szét a házasságok? Bandi: Az emberek többsége ma már nem igazán kitartó. Azt várják, hogy a szerelem majd mindig lángol, ha pedig már nem, akkor keresik az újabb lángolást. Egy kapcsolatban a kezdeti időszakban tényleg megy minden, mint a karikacsapás, aztán viszont már keményen dolgozni kellene érte. Ehhez sokaknak nincs ereje. Azt mondják, ahhoz kell erő, hogy kimondják: vége. Szerintem pedig sokkal több kell ahhoz, hogy belássuk: nem jó irányba megyünk, változtassunk, próbáljuk megmenteni a kapcsolatot! Kicsit úgy érzem, a felgyorsult élettempóhoz hozzátartozik, hogy ha valami elromlott, akkor nem vacakolunk a javítással, hanem veszünk újat – akkor is, ha ez porszívó és akkor is, ha házasság.

Seheresezádé: Szerintem régebben sem voltak jobbak a házasságok, mint manapság, csak az elvárások miatt sokan együtt maradtak. Nem volt divat a válás, így jobb híján végigszenvedték az életüket egy olyan ember mellett, akit már a hátuk közepére sem kívántak, csak kifelé mást kellett mutatni. Szerintem ma azért gyakoribbak a válások, mert már nem elvárás együtt maradni, ha elmúlt a szerelem.

Holdfényecske: Sajnos a családok anyagi helyzete is hozzájárul, hogy szétesnek a házasságok. Mindenkit hajt, hogy felülmúlja a másikat. Nehéz már egyszerű életet élni. A kimerültség, a fáradtság, és bizony az internet is hozzájárul, hogy megfeledkezünk egymásról. Még valami, ami sokszor a házasságokban komplikációt okozhat: a 3. belépése. Nem utolsósorban pedig a korán kezdett szex is fásultsághoz vezethet.

Déméter: Változik a világ, változó válaszokat adunk rá. Nincsenek hosszú távú, stabil elemek az életünkben. Nyilván a magánéletünkben is egyre kevesebb lesz. Aki ebben lubickol, együtt pörög az élettel, az nem is fog megházasodni. Akinek pedig szüksége van stabil pontokra, hogy ne veszítse el a tájékozódást, az továbbra is az oltár elé járul – és nem, nem tanul, vagy hiába tanul a válások egyre növekvő számából.

Hapcibenő: A szerelmi házasságok pontosan olyan törékenyek, mint a szerelmi kapcsolatok. Nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, hogy egy fiatal nő és férfi a saját elhatározásából, szülei engedélyét mellőzve szerelmi házasságot kössön egymással. Amikor az emberek úgy gondolják, hogy joguk van szerelemből házasodni, sőt ezt az egyetlen okot találják elfogadhatónak a házasságra, abban a pillanatban megjelenik az az igény is, hogy ha viszont a szerelem elmúlik, ki is léphessenek belőle.

Selloke: Legtöbben élnek a rózsaszín ködben, csodálkoznak, ítélkeznek, hogy mások miért válnak el. Aztán pár év múlva ők is válnak. Miért? Mert senki sem úgy lépett házasságra, hogy ő aztán el fog válni. Akkor azt hitte, akkor azt gondolta… Én speciel nem az első problémára váltam. Mindent megpróbáltam, de falra hányt borsónak bizonyult. A végén kiüresedett minden. Megpróbáltam még egy évet, mivel gyerek volt, de ez sem oldott meg semmit. Én csak azt tudom mondani, nagy szerencséje van annak az embernek, aki megtalálta az igazi párját! Kár ítélkezni azokon, akiknek ez nem sikerült.

Következő heti feltevésünk: Hogyan szakítsunk időt a gyerekre?

Szerinted mitől esnek szét a házasságok?

 

                                                                     Szóvá teszem

Szerinted mitől esnek szét a házasságok? Tisztelt szerkesztőség!

Mélyen felháborított a dr. Geréb Ágnes ügyében született szigorú ítélet. Igazságtalannak és méltatlannak tartom, hogy egy bába munkáját bíróság és nem egy szakmai szervezet minősíti. Hogy olyan „szakértők” véleményére támaszkodnak ebben, akik kórházi protokoll alapján és megkövesedett hatalmi pozíciók védelme érdekében próbálják meg G. Á. – szemszögükből – „anarchista” tevékenységét ellehetetleníteni.

A Magyar Államtól elképesztő felelőtlenségnek érzem, hogy az intézeten kívüli szülés jogi szabályozásához 18 év civil kezdeményezés ellenére strasbourgi elmarasztalás kell, hogy ebben előrelépés történhessen és ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozzék.

Köszönettel: Csíkvölgyi Barbara

                                                                  Találkozzunk újra!

A Budapesti Közgazdasági Technikum, Közlekedési Tagozatának 1961-ben végzett IV/a osztályos tanulói (oszt. főnök: Nyári Józsefné) 50. érettségi találkozójukat szervezik. Az osztálytársak jelentkezését várja:
Dombi Andrásné (Felkai Eta), tel: 316-13-79

e-mail: hozsuzs19@gmail.com

                                                                  JOGI TANÁCSUNK

Tisztelt Ügyvédnő!

A férjem négy éve hitelt vett fel, melyre hitelfedezeti biztosítást kötöttünk, azonban kórházba került, majd két hónappal ezelőtt meghalt, és én egyedül maradtam a kiskorú gyerekeimmel. Kórházba kerülése után a bank azt mondta, hogy töltsem ki a hitelfedezeti biztosítónak szóló papírokat, az majd kártalanítani fogja őket. Én kitöltöttem ugyan, de lehet, hogy nem jól, mert később a fizetési felszólítások változatlanul jöttek, majd halála után hatósági eljárást indítottak ellenünk. Ingatlanvagyonunk nincs, megtakarításunk nincs, férjem fele részben örökölné majd a szülei lakását, arra terhelhetnek-e bármit is? Egyáltalán, a gyerekeim öröklik-e az adósságot is, vagy nekem kell kifizetni?

Dr. Magyari Csilla válasza:
Leveléből kitűnik, hogy a felvett kölcsön mögött feltehetően nem volt lekötve ingatlanfedezet, ezért kellett hitelfedezeti biztosítást kötnie a férjének. A hitelfedezeti biztosítás arra szolgál, hogy ha valami történik a hitelfelvevővel, vagy meghal, akkor a biztosító kifizesse a hitel fennmaradó részét. A hitelfedezeti biztosítási szerződés szerződési feltételei tartalmazzák azokat az eseteket, amikor vagy eleve nem is lehet megkötni a biztosítást, vagy pedig a biztosító megkötött biztosítás esetén sem fizet. Ilyen eset szokott lenni bizonyos betegségek bekövetkezte, vagy ilyen a betegségek miatti haláleset.
Ha végrendelet másként nem rendelkezik, úgy a szülő után a gyerekek örökölnek, a hagyaték állhat vagyontárgyakból és tartozásokból is. Tartozásokkal terhelt vagyon esetén a gyermekek vagy az egész örökséget visszautasíthatják a közjegyzőnek címzett levéllel, amely ezzel az államra száll, vagy az egész örökséget elfogadhatják, de ez utóbbi esetben is csak az örökségük erejéig, annak mértékéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért. Kiskorú gyermeknél a tartozásokkal terhelt örökség elfogadása a gyámhatóság engedélyéhez kötött.
Az önök esetében az apa külön vagyona és/vagy a házastársi közös ingó vagyon felének megfelelő értékű ingóság lenne az örökség, amely három gyermek között oszlik meg, azaz ennyit lehet végrehajtás alá vonni. Ha ön adóstársa vagy kezese volt a hitelnek, akkor viszont ön felel vagyonával a hitel visszafizetéséért. Még életben lévő nagyszülők utáni várható örökség semmiképpen sem vonható végrehajtás alá, ha eredetileg nem volt a kölcsönfedezeteként lekötve.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

Szerinted mitől esnek szét a házasságok? A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  •  Mi lesz az ukrán béranyától született gyermekek sorsa?
  • Candida – mítosz és valóság
  • Böjtös ételek
  • Szerinted mitől esnek szét a házasságok?
  • Egy élet szerelme, egy élet sikere – Címlapon Elizabeth Taylor
  • Rajzoljunk a jobb agyféltekénkkel!

Ha szeretnél előfizetni a hetilapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top