Aktuális

Te mire vagy képes azért, hogy divatos legyél?

A divatszakma képviselői szerint nem lesz jó vége, ha a kifutókról végleg eltűnnek a sovány modellek. A hírt Winkler Nóra kommentálja.
A divat csodákra képes Hordd, ne hordd, ha körte az alkatod – Új sorozat a Nők Lapja Cafén 

A hír: A plus size-modellek miatt több a kövér?
Amikor megjelentek a túlsúlyos modellek a kifutókon, a divatszakma egy része ünnepelt: egyszerre jelentették a csontsovány modellek korának végét, illetve azt, hogy a divat immár hajlandó az egészséges alakú nők kedvében járni. Olasz szakemberek azonban nem látják ennyire optimistán a túlsúlyos modellek megjelenését.

Te mit teszel meg azért, hogy divatos legyél?Különvélemény Winkler Nórától
Emlékszem, mennyire ünnepelte a világ és a normálishoz visszatérésként élte meg, hogy végre-valahára életszerű alkatú modell-lányok járkáltak a kifutókon.
Amerikában a pókember és superman jelmezekre ráírják, hogyha ezt viseled, attól még csak egy kisfiú vagy jelmezben, tehát ne akarj kiugrálni a huszonnyolcadik emeleti szobaablakból, hogy átrepülj a szomszéd tetőre, mert ez a Kínában legyártott műszálas overall igaziból nem tesz csodát. Csak illúzió. Néha nevetnem kell ezen az Amerikában mindennapos gyakorlaton, hogy a totál evidenciákra így külön feliratokon hívják fel a figyelmet. Tudom, hogy ebben benne van a cégek önvédelme is,  hogy mi szóltunk, hozzánk ne gyere, minket ne perelj majd vagyonokra. Inkább ráírják a spagetti dobozára, hogy a forró víz, amiben főzöd majd a tésztát, tényleg meleg. De igaziból! Ne öntsd majd magadra, jó? De ha mégis, hozzánk majd ne gyere sírva, mert mi szóltunk.

Amikor a vissza a normális alkatra lendület beindult a divatban, szinte minden lap közölt írásokat anorexiás lányokról; egy szerencsés részük meggyógyult, de volt aki belehalt a meggyőződésbe, hogy még mindig nem elég vékony. Másik oldalakon egészséges, mellel, fenékkel, combokkal bíró modell-lányok mutatkoztak be, sőt voltak kifejezetten kerekded lányok is. Volt ebben persze valami vicces, mintha egy közös nagy rácsodálkozás lenne a tényekre – jé, most ezt elkezdjük elfogadni? Most ezzel úgy fogunk csinálni, mintha lenne, sőt ez lenne csak igazán? Kábé mintha most derülne ki, hogy az oroszlánok amúgy nem ketrecekben őshonosak, vagy hogy a tévében a híreket súgógépről olvassák, nem az van, hogy fejből tudják a teljes külpolitikát. De minden túlkapásával is, örömteli irány volt. Most meg jön ez az álszent aggodalom, hogy ettől – aha, biztosan ettől – mégse táplálkozik egészségesen a világ, sőt nem is sportol eleget.

A divat óriási hatalom. Szinte bármelyik nagyvárosban bepillanthatunk egy webkamerába és láthatjuk, hogy tömegesen hordanak matrózcsíkost, erős színeket, de például válltömést nem. Kész passz, most ez a konszenzus, Oslótól az Azori-szigetekig, jelenleg egyetértünk ezekben, és eszerint járunk el a nyári szezonban.
A divat ereje csodákra képes. Rengeteg fontos ügyre tudja irányítani a figyelmet, AIDS ellen küzdelemre szed össze hatalmas pénzeket, környezettudatosságra is tanít, ha akar. Így aztán az egészségről való mély, alapos gondolkozásra is rá tud venni, de biztos van ennek másik útja, mint kiválogatott, extrém alkatú elitkommandóval riogatni nőket. Itt is azt kellene csinálni, mint a supermannél – szólni, hogy ez illúzió, de attól még szuper az élet, ha nem tudsz Manhattan felhőkarcolói közt nagy ugrásokkal haladni. Hogy szuper az élet, és bűntudat nélkül vegyél benne részt akkor is, ha nem születtél a legszerencsésebb alkattal és nem is tudod minden napodat a tested karbantartásának szentelni. Egészségesen élni, sokat mozogni nem azért kell, hogy rád jöjjön a 34-es sort, hanem hogy jó életminőséged legyen minél tovább. A sort az csak a bónusz.

Pár napja olvastam, hogy Törőcsik Mari szereplésével film fog készülni az öregedés szépségéről. Rettenetes hír. Simán lehet, hogy felszabadítóan fog hatni, és többen elkezdik elfogadni, hogy az idő tényleg múlik, múlik, és ennek vannak is jelei? Bele se merek gondolni a következményekbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top