nlc.hu
Aktuális
Bin Laden halála nem lesz az év híre?

Bin Laden halála nem lesz az év híre?

Az amerikai média sokkal nagyobb figyelmet szentelt Oszama bin Laden halálának, mint amennyire ez a hír érdekelte a hírfogyasztókat – derült ki egy friss felmérésből.
Bin Laden halála nem lesz az év híre?Élőben közvetítette Bin Laden halálát

A Pew Research Center aktuális heti médiaindexe érezhető aránytalanságot mutatott ki a fogyasztók és a hírszolgáltatók érdeklődése között. Míg ugyanis Oszama bin Laden halálának bejelentését követő héten az amerikai média által közölt hírek 69 százaléka az al-Kaida vezér megölésével foglalkozott, addig a hírfogyasztóknak csak 42 százaléka tekintette a hét fő hírének az esetet. Mintegy húszszázaléknyi médiafogyasztót például az ország déli és középső részét sújtó tornádók és árvizek jobban érdekeltek.

A Pew adatai szerint az amerikai média utoljára egyazon héten ugyanazon témával akkor foglalkozott ilyen nagy arányban, amikor az elnökválasztási kampány során a demokraták bejelentették Barack Obama jelöltségét, és a republikánus jelölt, John McCain bemutatta a nyilvánosságnak Sarah Palint mint megválasztása esetén leendő alelnökét.

Ami a fogyasztók figyelmét illeti, nem Bin Laden halála a vezető hír körükben, legalábbis ami az év eleje óta történt eseményeket illeti. 2011 eddigi vezető híre számukra a Japánt március közepén sújtó földrengés, cunami és az ezek következményeként kialakult atomkatasztrófa. A vonatkozó japán híreket mintegy 60 százalék követte feszült érdeklődéssel. Az év során szintén nagyobb arányban minősítették vezető hírnek a fogyasztók azt az arizonai lövöldözést, amelynek során Gabrielle Giffords republikánus képviselő is súlyos sérüléseket szenvedett, továbbá az egyiptomi zavargásokat, amelyek Mubarak elnök lemondásához vezettek. Mindkét hír esetében a fogyasztók közel 50 százaléka tartotta ezeket a hét eseményének.

Nem fő hír, de figyelnek nagyon?

Kicsit árnyalja a képet a vonatkozó beszámolókról az a kérdés, hogy milyen figyelemmel követték az amerikaiak a Bin Laden haláláról szóló híreket: minden második megkérdezett állította ugyanis, hogy kiemelt figyelmet szentelt a témába vágó médiaanyagoknak. Ha ezt vesszük alapul, akkor az év során a japán földrengés, valamint az olaj- és gázárak áprilisi emelkedése kapott nagyobb érdeklődést. Az előbbi téma híreit 55, utóbbit a hírfogyasztók 53 százaléka követte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top