Aktuális

Javít a munkatempón a bérelt fikusz?

Az irodai növény óvja a beosztott egészségét, de a motivációra is jó hatással van. Ráadásul ma már a növénybérlés sem ismeretlen műfaj.

A munkahelyi irodánál egészségesebb munkakörnyezetet is el tud magának képzelni az ember: nyári szezonban tombol a klímaőrület, télen a radiátorok szárítják cserepesre a bőrt, és akkor a nem épp higiénikus íróasztalról, a monitor egész napos bambulásáról, a nonstop görnyedésről és az állandó stresszről még nem is beszéltünk. Ha valamennyi negatív tényezőt véglegesen kiiktatni nem is lehet, néhány óvintézkedés sokat lendíthet az irodai nyavalyákon. A szobanövények például sokkal többet tesznek az alkalmazottak közérzetéért, mint azt sokan gondolják.

Nem látszik, de Ő is dolgozik...
Nem látszik, de Ő is dolgozik…
Fotó: sociomantik – flickr.com

 

A tudósok is megmondták: kell a növény az irodába

Norvég és svéd kutatók bizonyították, hogy azok az irodai alkalmazottak, akik dísznövények között dolgoznak, sokkal éberebbek, kevésbé stresszelnek, kevesebbet köhögnek, ritkábban panaszkodnak fejfájásra, és a bőrük sem annyira száraz, mint azoknak, akik mellőzik a zöld társaságot – írja a német hírportál, a Zeit Online. 

A Washington Állami Egyetem kutatói szintén igazolták, minél több virág veszi körül a dolgozót, annál kevesebbszer betegszik le, ráadásul a növény látványa, a zöld szín nyugtatólag hat, és állítólag motivál is. Egy másik kísérletben azt bizonyították, hogy 12 százalékkal gyorsabb a reakcióidejük és alacsonyabb a vérnyomásuk azoknak, akiket növények vesznek körül, szemben a kontrollcsoporttal, akik növények nélkül csinálták végig a munkaidőt. 

 

Ezekkel a tudományos érvekkel marketingelnek azok a cégek, melyek kimondottan szobanövények bérbeadásával foglalkoznak, havi fix tarifáért vállalják a növény szállítását, gondozását, annak elpusztulása esetén pedig elszállítását, cseréjét. Németországban egy növény körülbelül 14 euróba (körülbelül 3-4000 forintba) kerül a megrendelőnek, amiért cserébe oxigéndús levegőt, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb alkalmazottakat kap cserébe. Persze a növénykölcsönzés itthon sem ismeretlen műfaj, kültéri és beltéri növények rövid és hosszú távú bérlése is gond nélkül megoldható. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top