Aktuális

Egy liter fény segít ingyen bevilágítani a lakást

Nem kell hozzá sem áram, sem napelemcellák, teljesen ingyen van, és sosem fogy el a fénye – túl szép, hogy igaz legyen? Pedig van, ahol működik.
A fénye egy elektromos izzóéval vetekszik
A fénye egy elektromos izzóéval vetekszik

Végy egy kétliteres műanyag flakont, töltsd meg vízzel, és adj hozzá két evőkanál hipót, hogy a víz ne algásodjon el. Azután vágj egy kerek lyukat a ház tetejébe, és told át rajta félig a palackot – és hopp, kész is a világítás: ugyanis a kinti napfényt a tartályban lévő víz valódi elektromos izzóhoz hasonlóan szétszórja a belső térben. Ennyiből áll az a zseniálisan egyszerű „lámpa”, amit a Fülöp-szigeteken találtak fel, és most egy szegényeket segítő mozgalom támogatásával igyekeznek elterjeszteni a rászorulók közt, Manilában.

A szellemes találmányra nagy szükség van, ugyanis az emberiség jelentős részének az elektromosság luxusnak számít, így az ő életükbe  komoly változást hozhatnak ezek az egyszerű, vízzel töltött palackok.

A mi szempontunkból sajnos a találmány nem lehet forradalmi, hiszen ezen az éghajlaton, ennyi napfény mellett nem érné meg kilyukasztani a háztetőt. Másrészt az épületek sem olyanok, hogy megoldható a világ legegyszerűbb lámpájának beüzemelése. Ha valaki mégis kedvet kap, és kipróbálja, várjuk a beszámolóját!

 
Az „Egy Liter Fény” kampány reklámszpotja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top