Aktuális

“Minden gyereknek az anyja mellett a helye!”

A börtönben lévő anyák mellett csak akkor lehet ott a csecsemőjük, ha külön engedélyt kapnak rá. Az ombudsman törvénymódosítást kér. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Az ombudsman jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal. Szabó Máté rámutatott: a kötődés kialakulása és a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából is nagyon fontos, hogy az édesanyja, amennyiben alkalmas rá, egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét.

Winkler NóraWinkler Nóra véleménye: Pontosan emlékszem Stohl András szabadulása utáni egyik első interjújára, amelyben arról beszél, hogy a börtönbeli lét nem elképzelhető. Nem lehet rá felkészülni, mert nem olyan, ahogy az ember modellezi. Börtönben másfajta üzemmódra kapcsol az agy, megszűnik egy csomó olyan gondolat, amit kint az ember állandóan pörget a fejében. Mesélte, hogy karácsonykor meglátogathatta a társulata és játszottak is neki, aminek nagyon örült, de közben ehhez meg kellett nyitni magán egy jól lezárt burkot. Ha ez a burok nincs, nem lehet bent létezni. Ezt valamennyire értem. Nagyjából azt jelentheti, hogy le kell válnod mindenről, ami a kinti normális életed része, lekapcsolni az egódat és kicsit robotikus üzemmódban tölteni az időt. De hogyan lehet ebben a világban elhelyezni egy kisgyereket? Ő annyira része az anyjának, hogy ketten egy burokban vannak, vagy a mama lép ki folyton ebből a túlélés miatt magára vett másállapotból? Akármelyik is, az tény, hogy ez az életszakasz az egyik legfontosabb egy kisbaba fejlődése, érzelmi kötődése szempontjából. Szóval bármi, ami azt szolgálja, hogy a lehetőségekhez mérten az anyjával legyen, jó.

Sőt, ha komolyan vesszük, amit oly gyakran hangoztatunk, miszerint egy gyerek nem tehet dolgokról, mert amíg eléggé kicsi, addig a szülei határozzák meg, mennyi esélye van nyugodt, kielégítő módon élni, akkor ez a rendelkezés nagyon is tiszteli a gyereket, mint önálló lényt. Komolyan veszi, hogy az ő saját, normális életre való esélyei nagyon is függnek ettől a bizonyos első szakasztól. Külön értelmezi a gyereket és a bűnelkövető anyát, és a gyerek érdekében próbálja minél közelebb tartani őket egymáshoz. Felteszem, így is komoly akadályokat kell majd ledolgoznia annak, akinek az anyukája börtönben van vagy volt. Így minden, ami egy ilyen kisgyerek megerősödését szolgálja – leginkább a mamája állandó közelsége ebben az első évben – és a leendő akadályokhoz elég erős alapot adhat, jó és fontos dolog.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top