nlc.hu
Aktuális
Soha nem indult ennyi nő az olimpián

Soha nem indult ennyi nő az olimpián

Akad olyan ország, mely először küld női sportolókat az olimpiai játékokra, de olyan is, ahonnan több a női induló, mint a férfi.

Soha nem indult ennyi nő az olimpiánAz 1984-es olimpián még nem futhattak maratont a nők, 1996-ban pedig 26 olyan ország akadt, mely egyáltalán nem küldött női sportolót az atlantai olimpiára, idén, Londonban azonban a közel 10 500 olimpikon több mint 40 százaléka nő lesz. Az egyik legbátrabb női induló minden bizonnyal a maláj Nur Suryani Mohamed Taibi, aki – ahogy azt meg is írtuk – nyolc hónapos terhesen versenyez majd sportlövészetben.

Sőt az Egyesült Államok csapatában már meg is fordult a nemek aránya a korábban megszokott férfitöbbséghez képest: ezúttal 269 nő és 261 férfi versenyez majd amerikai színekben. Szaúd-Arábia, Brunei és Katar pedig most először indít – kettő, illetve egy-egy – női sportolót a megmérettetésen, ami szintén komoly áttörésnek számít, még ha 2012-ben ez némileg ijesztően hangzik is.

Magyarország 158 fővel képviselteti magát a londoni olimpián, ebből 63 a nő, 95 a férfi sportoló, ami az átlagnak megfelelő arány.

Az idei olimpia műsorán szerepel először a női ökölvívás, igaz, a férfiak tíz súlycsoportjával szemben a nők csak háromban indulhatnak, és magyar női bokszolónak sajnos nem szurkolhatunk. A nőknek általában véve viszont annál inkább: 2016-ban, Rio de Janeiróban legyünk ennél is többen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top