Aktuális

“A transzvesztita Barbie az igazságra tanít”

Barbie a maga aránytalan idomaival kultuszt teremtett: ezerféle változatban gyártották már. Most itt a transzvesztita verzió. Soma különvéleménye.

A hír: A Barbie baba az elmúlt fél évszázadban szinte minden volt már, bikinis buta szőkétől az elnökjelöltig, transzvesztita azonban eddig még nem. A gyártó azonban elérkezettnek látta az időt, hogy piacra dobja az első transzvesztita Barbie-t. A baba a Philippe és David Blond divattervező-párossal együttműködésben készült.

„A transzvesztita Barbie az igazságra tanít”Soma véleménye: Az első reakcióm: de jó ötlet! A második: ez nem is traveszti Barbie… Jó ötlet, hiszen a nemi (és egyéb) identitászavar az élet része, mért kéne titokban tartani? Ami ki akar jönni, az így vagy úgy, de ki fog, hiába próbálják elnyomni a vallás és társadalmi „erkölcsök” szószólói. Egy látens homoszexuális férfi szerintem sokkal többet árt a világnak (önmagának), mint az, aki felvállalja (legalább önmaga előtt) a nemi identitását. Az ugyanis nem tudatos döntés kérdése. Senki nem azért lesz, vagy nem lesz hetero-, homo- vagy biszexuális, mert eldönti. Ennek az okai sokkal mélyebben vannak. Márpedig ha ez a jelenség akaratunktól függetlenül létezik, az élet része, ráadásul olyan dolog, amivel nem lehet embertársainknak ártani (nem pedofíliáról, vagy mondjuk erőszaktételről van szó, csupán nemi identitásról), akkor mért ne lehetne jelen az élet színpadán? Felesleges farizeuskodni, attól csak ellenállás és zavar gerjed.

Szóval persze, legyenek transzvesztita babák, a gyerekek szerintem önmaguktól nem találnak semmi kivetnivalót abban, ha egy „bácsi bácsit szeret”, vagy egy „bácsi néninek szeret öltözni”, a negatív hozzáállást legfeljebb a felnőttektől tanulják meg, tutira nem maguktól. Ők még nyitottak, a hazugságot csak később tanulják meg, többnyire megfelelni akarásból.
Az egész Barbie egyébként meg annyira aránytalan, ilyen alapon akár ufonauta is lehetne. Viszont travesztinek kevés lett. Csak egy túlsminkelt (jó, ez jellemző rájuk, de ez sok nőre is), szokásos Barbie lett belőle. Ahhoz, hogy traveszti legyen, inkább Ken testét kellett volna alárakni. Ken teste Barbie fejével eltúlzott nőcis ruhákban, na az már tényleg transzvesztita Barbie lett volna!

Izgalmasnak találtam a gyűjtők installációit a szülő Barbie-tól a domináig, sőt egyenesen a véres jelenetekig, amelyekben csakis a férfiakon álltak bosszút a lányok. Barbie él, saját külön világa van. (Az is lehet, hogy már annyi mindent vetítettek bele, oly sok millió kislány játszott vele, képzelt, sőt lehelt bele lelket, hogy egy másik dimenzióban gólem-Barbie-ként kelt életre…) Nagy tanítás ez, hogy így tudunk nem létező dolgokat (egy nem létező arányú emberutánzatféléről van szó) életre kelteni, és akár kultuszt csinálni belőle. Körbenézhetünk bátran, vajon hány ilyen van még körülöttünk?
Köszönjük a tanítást, Barbie!

Kopasz Barbie-t szeretnének a beteg gyerekeknek
Plasztikai sebészetre szervez gyerekzsúrokat Barbie anyu
Soma: Másfél tonnás autót emelt le apjáról a 22 éves lány

Soma: Te megünnepelnéd a válásodat?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top