Aktuális

Fogyókúráznak a szent elefántok

Egy 48 éves elefánttehénről 700 kiló súlyfelesleget kell leolvasztani egy indiai templomban.

Nem elég, hogy futópadot találtak ki az elhízott kutyáknak, most az indiai templomokban tartott elefántokat fogják fogyókúrára, írja a BBC. Miután Tamil Nadu tartományban felmérték a szent állatok súlyát, kiderült, hogy egytől egyik túlsúlyosak a mozgásszegény életmód miatt.

Egy túlkényeztetett elefánt forrás: BBC
Egy túlkényeztetett elefánt  forrás: BBC

„A 15 éves Parvathi 500 kilóval nyom többet a kelleténél, de már elkezdtünk dolgozni azon, hogy leadjon belőle” – nyilatkozta az egyik templom vezetője. Van olyan 48 éves elefánttehén, akiről 700 kiló súlyfelesleget kell leolvasztani.

Állatkínzás?

Az állatorvosok szerint az elhízás a fogságban élő elefántoknál elkerülhetetlen, hiába sétáltatják őket napi öt kilométert. A szabadon élő állatok legalább kétszáz féle gyümölcsöt, virágot, gyökeret és ágat fogyasztanak naponta, és ehhez hatalmas területeken járnak be a dzsungelben. A templomokban viszont rizzsel, kölessel és finomítatlan cukortömbökkel etetik őket.

Az állatoknak nemcsak a súlyuk miatt árt a bezártság, hanem azért is, mert társasági lények. „A lehető legnagyobb büntetés számukra, hogy egyedül kell lenniük, úgy érezhetik magukat, mint egy magánzárkára ítélt ember” – az indiai nemzeti parkok igazgatóságának korábbi vezetője. Sokan állatkínzásnak tartják azt, ahogy az indiai templomok a hagyományok miatt az elefántokkal bánnak. Azt javasolják, hogy egy nagyobb, elzárt, természeti területen tartsák az állatokat, és csak az ünnepek alkalmával vigyék be őket a templomokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top