Aktuális

Százötvenezer forint egy szülés – akár otthon, akár kórházban

A szülőképes magyar nők átlagosan 1,3 gyermeket vállalnak, noha eredetileg párjukkal együtt többet terveznek. Nem kapnak elég támogatást? Elrettenti őket a kórházi szülés? Luxus lett a gyermekvállalás, vagy csak egyszerűen másként alakult az életük?

Sokan sokszor beszélgettek már nyilvánosan arról, miért nem születik több gyermek, illetve milyen az a szülés, ami főként biztonságos, de amiben az anyát és a babát is a lehető legkevesebb kellemetlen élmény éri. Ám a Születésház Egyesület budapesti kerekasztal-beszélgetésén mindenki ott volt, aki számít: bába, orvos, minisztériumi ember, sőt még a britek „főbábája” is.
Az angolok előttünk járnak: az elmúlt évtizedben 25 százalékkal nőtt a gyermekszülések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke szerint részben azért, mert egyre több negyven év feletti nő vállalkozik a szülésre, részben pedig mert egyre nőközpontúbb náluk a várandósok ellátása. A professzor szerint egy nő akkor vág bele élete egyik legnagyobb kalandjába, ha békésen szülhet (akár otthon, akár kórházban vagy születésházban), ha a társadalom családközpontú, és ha kap hozzá támogatást – nemcsak pénzügyit, de érzelmit is.

Százötvenezer forint egy szülés - akár otthon, akár kórházban

Értekezletről az oviba

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője (és négygyermekes anya) elismeri, hogy nálunk még maga a minisztérium működése sem igazán családbarát. „Nehéz, hosszú napokat dolgozunk át, ám a munkabeosztás egyáltalán nem rugalmas. Hiába van például lehetőség négy órában foglalkoztatni anyákat, nem tudunk számukra egy nyolcórás státuszt felosztani – így költséges az alkalmazásuk.”
Nemzetközi kutatások szerint a magyar nők megítélése az európai átlagnál negatívabb itthon, és ez furcsa módon a kisgyermekesekre is vonatkozik. „Nincs presztízse egy gyeses anyának” – állítja dr. Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa, aki mint a legtöbb szülész-nőgyógyász, legalább annyi terhességet elkerülni próbáló nővel találkozik, mint gyermekre vágyóval. „Millió kifogásuk van, hogy miért nem szülnek” – mondja. Más eset persze, ha valakinek már van gyermeke, és így tapasztalata is a szülésről.

Százötvenezer forint egy szülés - akár otthon, akár kórházbanGörbicz Adria bába szerint főként akkor maradnak rossz emlékek az anyában, ha nem vonták be őt a döntésekbe, ha „nem tudta, pontosan mi történik vele éppen” és felesleges beavatkozásoknak vetették alá. Erre jó példa a császármetszések feltűnően és helyenként indokolatlanul nagy száma itthon. Dr. Csákány György hozzáteszi, előfordul, hogy az anya maga kéri a vágást, mert fél a hüvelyi szülés fájdalmától. „90 százalékukat nem lehet lebeszélni erről” – mondja a főorvos. Felvetődik a kérdés, hogy az orvosilag indokolatlan beavatkozást ilyen esetben miért nem fizettetik ki az azt „megrendelővel”.

Köztes megoldás

A megoldás persze nemcsak az lehet, ha a nők lakásokra „menekülnek” a nem túl humánus, futószalagszerű ellátás elől, hanem az is, ha a kórházi szülés lesz békésebb. Horváth Ildikó például nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a bábák már a terhesgondozásban komolyabb szerepet kapjanak, ami akár tehermentesítheti is az orvosokat, hiszen e munka jelentős része nem orvosszakmai jellegű. „Csakhogy a legtöbb helyen az orvosok ragaszkodnak az akár százezres nagyságrendű hálapénzhez” – szögezi le dr. Csákány György, akinek intézménye arról híres, hogy náluk már öt éve vezethetnek szülést a szülésznők orvos nélkül, ha a szülés komplikációmentes. A felsőfokú végzettségű szülésznők ehhez féléves képzésben vettek részt (a negyven szakemberből egyébként csak tizennyolc vállalta ezt a feladatot). A dolog sikeres: míg a kezdetekkor csak minden ötödik nő mondta, hogy nyugodtan szül orvos nélkül is, addig ma már 60 százalékuk ezt az utat választja. „Ők szinte végig alig látnak orvost” – mondja dr. Csákány György. Ám olyan is van, aki azt mondja, ha nem szülhet otthon, akkor inkább nem vállal még egy gyereket.

Százötvenezer forint egy szülés - akár otthon, akár kórházbanTernovszky Anna  második gyermekével volt várandós, amikor rájött, hogy hiába tervez otthonszülést, ha az ugyan nem tiltott, de a részt vevő bábák ellen büntetőjogi eljárást indíthatnak. Az ő indítványának lett a következménye, hogy nemzetközi bíróság elmarasztalta a magyar államot, mondván, nem adja meg a magánélethez való jogot, aminek része a szülés körülményeinek megválasztása. Rá egy évre megszületett az otthonszülés szabályozása és a bábaság (jogilag legalábbis) elismert szakmává vált, ám aki otthon szül, annak fizetnie kell (akár százötvenezer forintot), a társadalombiztosítás ugyanis nem támogathatja ezt az ellátást. (Igaz, hogy a legtöbben a kórházban is áldoznak a szülésre ennyit, de azt nettó, zsebbe fizetik.) Sőt, ha egy RH-negatív vércsoportú anyának meg kell kapnia az amúgy kötelező védőinjekciót, azt is külön meg kell vennie, holott a kórházban szülőknek ez ingyenes. Az már bizonyított tény, hogy alacsony rizikójú várandósságok esetében az intézményen kívüli szülés költséghatékonyabb, mint a kórházi, és a statisztika szerint nem történik több komplikáció otthon, mint a kórházban (más kérdés, hogy jelenleg nem biztosított, hogy mindenhová kiérjen a mentő negyedórán belül). Középút lehet az „ambuláns szülés”, ami annyit jelent, hogy a kismama néhány órás megfigyelés után hazamehet, igaz, ekkor a kórház kevesebb pénzt kap utána a biztosítótól.

Fizesd meg a nyugalmat!

„A szülés alapellátás, ezért állami feladatnak kellene lennie, bárhol történjék is” – véli Görbicz Adria bába, aki azt mondja, a rendelet olyannyira megnehezítette a dolgukat és drágává tette a munkájukat, hogy a legtöbb bába ki sem váltotta a működési engedélyt, aki pedig igen, az kénytelen sok pénzt kérni a munkájáért.
Az otthonszülésről szóló jogszabály életszerűtlen, „csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet” – nyilatkozta videóbejátszáson házi őrizetéből Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász. Szerinte a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, csak az orvosok lehetnek kompetensek ebben a kérdésben.

„Az otthonszülés a lehető legolcsóbb, ami pedig a kockázatokat illeti, kockázatmentes szülés nem létezik” – erősíti meg Lesley Page. Angliában a várandósokat automatikusan megkérdezik: otthon vagy kórházban szeretnének-e szülni, és mindkét helyen ugyanazok a szülésznők dolgoznak (vagyis a szakember megy házhoz, és nem fordítva). A bábák folyamatosan konzultálnak az orvossal, a két szakma képviselői elismerik, és nem akadályozzák egymás munkáját.
„A szemlélet lassan változik, de változik nálunk is” – mondja dr. Csákány György. Csak egy példa: egykor még azt sem akarták engedni, hogy az apák jelen legyenek, mondván, rosszul lesznek a szülőszobán. Ehhez képest bebizonyították, hogy egészen jól elboldogulnak…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top