Aktuális

Mi lett a híres sorozathősökkel?

A Tenkestől a Dallasig volt néhány tévésorozat, amely egykor a képernyő elé szögezte a televíziónézőket. Ma már minden csatornából ömlik a szappanopera, mégis sokan vagyunk, akik szívesen látnánk viszont régi kedvenceiket! A hatvanas évek elején, amikor az egyetlen fekete-fehér tévét nézte az egész ház, már csak egy hiányzott: a sorozat. És akkor jött a Tenkes kapitánya... Utánajártunk, hogyan alakult az egykori sztárok sorsa.

Buga Jakab – Szabó Gyula

Mi lett a híres sorozathősökkel?

Szabó Gyula alakította Tenkes kapitány hűséges társát, máig vele azonosítják az idősebbek. Nevetve  mesélte, hogy amikor pár éve karambolozott, odaszaladt egy nénike, és felsikoltott: Jesszusom, a Buga Jakab! S miután ő kölcsönözte hangját Columbónak, sokan hitték, hogy a ballonkabátos nyomozót is ő játssza. Ahogyan az ő hangján szólalt meg sok rajzfilmmese kedves hőse: dr. Bubó, Frakk és Éder  mester, Pumukli gazdája. Ma már visszavonultan él kertes családi házukban, de mindig szívesen emlékszik vissza a Tenkes-sorozatra, amelyet még Kínába is megvásároltak.

Isaura – Lucélia Santos

Mi lett a híres sorozathősökkel?

Mai szemmel érthetetlen, mivel váltott ki akkora rokonszenvet a szegény kis rabszolgalány, hogy állítólag pénzt is gyűjtöttek neki a magyar rajongók, nem is keveset: 75 ezer dollárt. Így akarták  kiszabadítani a gaz Leoncio rabságából. A Rabszolgasors Isaurája idén ünnepelte 55. születésnapját. Sikeres színésznője a São Pauló-i színháznak, legutóbb egy díjnyertes komédiában játszott, amelyet fia, Peter Neschling rendezett. Közben utazó nagykövetként erősíti Brazília és Kína kulturális kapcsolatait. De mi lett a gonosz Leoncióval? Húsz éve találkoztam vele Kubában, büszkén újságolta, hogy még mindig rengeteg levelet kap a magyar hölgyektől, akik hajlandóak lennének hozzámenni feleségül, amennyiben felhagy Isaura üldözésével. Sosem nősült meg. 2008-ban hunyt el, 76 évesen, egy brazíliai idősek otthonában.

Sandokan – Kabir Bedi

Mi lett a híres sorozathősökkel?

Pestre is meghívták a hetvenes években, és nem lehetett megközelíteni: serdülők serege rohamozta meg a tüzes pillantású indiai színészt, Sandokant üvöltve. A legendás kalóz, aki az eredeti sorozat felvétele után húsz év múlva még leforgatott két részt A maláj tigrisből, ma már békeharcosként járja a világot. A sorozattal szerzett hatalmas vagyonát befektette a rendkívül sikeres indiai filmgyártásba. Ma is gyakran hívják sztárvendégnek olasz és más európai televíziós műsorokba, még mindig jól mutat rövidre nyírt, ősz hajával, markáns vonásaival. Három házasságából három gyermeke született, állítólag hét éve él együtt egy nála jóval fiatalabb színésznővel. De az is lehet, hogy már őt is lecserélte.

Kojak – Telly Savalas

Mi lett a híres sorozathősökkel?

A görög származású Aristotelis „Telly” Savalas New Yorkban született, de csak tizennyolc éves korára tanult meg tökéletesen angolul. Érettségi után egy évig vízimentőként dolgozott, de élete végéig nem tudta feldolgozni, hogy ez idő alatt egyetlen embert sem tudott kimenteni. Ami persze nem akadályozta meg abban, hogy dörzsölt vagányokat vagy éppen humoros figurákat alakítson filmjeiben. Bazi Joe-t a Kelly hőseiben, pszichopatából lett háborús hőst A piszkos tizenkettőben. Világhírt mégis a máig népszerű krimisorozat folyton nyalókázó, szivarozó Kojak hadnagyával szerzett. Háromszor nősült, harmadik felesége, Julie Hovland vele egyazon évben hunyt el, 1994-ben.

Columbo – Peter Falk

Mi lett a híres sorozathősökkel?

Harminc éve egyszer csak belépett az otthonunkba, gyűrött ballonjában, szivarral a szája szegletében. Inkább csavargónak nézett ki, mint híres nyomozó hadnagynak. Ettől volt eredeti, ezzel nyerte meg a nézőket. Saját elmondása szerint orosz, lengyel, cseh és magyar felmenőkkel rendelkezett, állítólag Falk Miksa volt a dédapja, a Pester Lloyd egykori főszerkesztője. Peter háromévesen vesztette el a jobb szemét, de rajongóit sosem zavarta a kivehető üvegszem, sőt kifejezetten szexisnek találták különös tekintetét. Az Egyesült Államokban már ismert színésznek Columbo figurája hozta meg a világhírt. Tavaly halt meg, 83 évesen, Beverly Hills-i otthonában.

Onedin – Peter Gilmore

Mi lett a híres sorozathősökkel?


Az Onedin család
ízig-vérig angol BBC-sorozat volt: szép kosztümök, régi hajók dagadó vitorlákkal, bozontos pofaszakállak, a brit őskapitalizmus antik bája. Nálunk nagyon bejött. Csaknem tíz évig csüngtek rajta a nézők, ma is lenne rá érdeklődés, de a tekercsek furcsa módon eltűntek. Állítólag
macerás lenne a nyolc évad közel száz epizódjának az újrabeszerzése, és valahogy a szinkronhang is elkallódott. Gilmore két dolgot köszönhet James Onedinnek: egyrészt a világhírt, másrészt második feleségét, Anne Stallybrasst, akinek a férjét játszotta a sorozatban is. Miután a színésznőt kiírták a szériából, rádöbbent, hogy nem tud nélküle élni, és gyorsan elvette. Ma is együtt élnek.

Bobby – Patrick Duffy

Mi lett a híres sorozathősökkel?

A Warner Bross filmgyárban személyesen is megismerhettem Bobby Ewingot, azaz Patrick Duffyt, a Step by step – nálunk Egyről a kettőre címmel vetített – szappanopera felvételén. Ennek volt sztárja és rendezője. Két felvétel szünetében leült közénk, magyar újságírókhoz, beszélgetni. Egyszerű volt, közvetlen, és jól nézett ki. Már kiheverte szülei tragikus halálát – két tinédzser gyilkolta meg –, és több kollégájával ellentétben őt azonnal elhalmozták feladatokkal, ahogy a Dallast befejezte. Jót nevetett azon, hogy nálunk egyszer már valódi halálhírét is keltették. A valóság az, hogy ki akart szállni a sorozatból, de erről a nézők hallani sem akartak. Akkor kitalálták, hogy a filmbeli halála csupán Pamela álma volt. „Feltámasztásának” ötlete feleségétől, Carlyn Rossertől származott, akivel 1974-ben házasodtak össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top