Aktuális

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedén

Egy születésnap mindig jó alkalom arra, hogy néhány ínycsiklandó falattal lepjük meg a családot. Vrábel Krisztina gyors fogásainak elkészítése mellett még arra is bőven marad időnk, hogy ajándékot vegyünk az ünnepeltnek. Persze nem kell speciális alkalom az alábbi finomságok megfőzéséhez, egy hétköznap estét is különlegessé varázsolhatunk velük.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénNarancsos trüffeltorta
Hozzávalók 18 cm-es formához:

• 5 nagy tojás
• 15 dkg cukor
• 20 dkg liszt

A csokoládékrémhez:

• 15 dkg étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 4 dl hideg habtejszín

A narancslekvárhoz:

• 1 kg narancs
• 20 dkg cukor

Készítsük el a narancslekvárt: a narancs felét hámozzuk meg, daraboljuk fel, a másik felét sikáljuk meg, kockázzuk fel (héjastul). Tegyük fazékba, adjuk hozzá a cukrot, kezdjük el főzni. Amikor levet engedett, turmixoljuk át, majd főzzük sűrű lekvárrá 1-1,5 óra alatt. Hűtsük ki! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A tésztához az egész tojásokat a cukorral habosítsuk ki: elektromos habverővel verjük 4-5 percen keresztül, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük el! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig lesz benne), és tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük.
A csokoládékrémhez a kockákra tört csokoládét a vajjal együtt vízfürdő felett kíméletesen olvasszuk meg. Keverjük simára, hagyjuk hűlni. Verjük kemény habbá a tejszínt és keverjük a csokoládés részhez.
Összeállítás: a kihűlt piskótát vágjuk 4 részre, az első réteget helyezzük tortatálra, kenjük meg a narancslekvárral, arra kenjünk csokoládékrémet, majd jöhet az újabb réteg piskóta. Úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson a csokoládékrémből. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, utána tálaljuk.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénNarancssaláta kékpenészes sajttal
Hozzávalók 4 személyre:

• 4 narancs
• 1 nagy fej lila hagyma
• só, frissen őrölt bors
• 3 ek. olívaolaj
• 15 dkg kékpenészes sajt
• kb. 15 dkg zöldsaláta

A narancsokat hámozzuk meg, karikázzuk fel. Helyezzünk a tányérokra 1-1 szeletelt narancsot, szórjuk rá a vékonyan karikázott/ felkockázott lila hagymát, sózzuk és borsozzuk meg a salátát, locsoljunk rá olívaolajat. Szórjuk rá a felkockázott kékpenészes sajtot, díszítsük a zöldsalátával. Készíthetjük az egészet egyben, akkor a narancskarikákat felezzük el, adjuk hozzá a többi alapanyagot, majd lazán keverjük el a salátát, és osszuk négyfelé.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénMogyorós tésztasaláta zöldségekkel és pulykamellel
Hozzávalók 4 személyre:

• 70 dkg fehér káposzta
• 1 kaliforniai paprika
• 1 csokor újhagyma
• 1 szál sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• 15 dkg pörkölt, héjas földimogyoró
• 3-4 ek. napraforgóolaj
• 30 dkg pulykamell
• 1 ek. wok fűszerkeverék
• só, frissen őrölt bors
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl szójaszósz
• 18-20 dkg ázsiai instant tészta

A zöldségeket és a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjunk mindent vékony csíkokra, szeletekre. A megpucolt mogyorót pirítsuk meg a napraforgóolajon. Dobjuk rá a felkockázott húst, adjuk hozzá a wok fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon süssük körbe 2-3 perc alatt. Adjuk hozzá a zöldségeket és az aprított fokhagymát, majd nagy lángon süssük pár percig, míg minden közepesen megpuhul. Öntsük hozzá a szójaszószt, pároljuk 1-2 percet. A tésztát a tasakon lévő utasítás szerinti ideig főzzük sós vízben (2-3 perc), szűrjük le, keverjük el a zöldséges-húsos résszel. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénLazacos krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:

• 3 dkg vaj
• 1 szál póréhagyma
• 1 csapott tk. kurkuma
• 1 kg krumpli
• 1,5 liter zöldségleves
• 2 darab babérlevél
• 1,5 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors
• negyed citrom
• 1 csokor snidling
• 10 dkg füstölt lazac

A vajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát a kurkumával együtt, majd adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott krumplit. Öntsük fel a zöldséglevessel, adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük puhára a krumplit. Szedjünk ki a levesből két evőkanálnyi sűrűt, adjuk hozzá a tejszínt, turmixoljuk át, majd öntsük vissza a levesbe. Sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. Tálaláskor frissen vágjuk bele a snidlinget és helyezzük rá a felcsíkozott lazachúst.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénBorskéregben sült szűzérme
Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg szűzérme (2 darab)
• só, 40 g durvára darált színes bors

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A húst mossuk meg, formázzuk szabályosra, sózzuk körbe. A borsot szórjuk egy nagy lapos tálba. Forgassuk meg benne a húsokat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 20 percet. Sütés után hagyjuk 5 percet pihenni, majd szeleteljük, tálaljuk. Köretnek adjunk hozzá hagyományos módon készített krumplipürét, amelyben elkevertünk 1 teáskanál mustárt.

Ropogós csirkeszárny tökös rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedén• 1 dl olaj,
• só, frissen őrölt bors, pirospaprika
• 1 ek. mustár
• 1 ek. ketchup
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kg csirkeszárny
• 20 dkg friss fehér kenyér

A körethez:

• 30 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• olívaolaj
• 25 dkg hosszú szemű rizs (vagy vadrizs)
• 2-3 szál újhagyma

Készítsünk pácot: az olajat keverjük el borssal, pirospaprikával, a mustárral, a ketchuppel és az aprított fokhagymával. A csirkeszárnyakat sózzuk be, kenjük be a páccal. (Akinek van ideje, 30 percre félre is teheti.) Káposztareszelőn reszeljük le a friss kenyeret. A csirkeszárnyakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg a friss morzsával, és 220 fokos sütőben süssük 40 perc alatt ropogósra. A körethez a sütőtököt kockázzuk fel, kevés olívaolajon grillezzük meg. A rizst főzzük ki a bő, forrásban lévő sós vízben. Ha megpuhult, szűrjük le. Keverjük hozzá azonnal a vékonyra karikázott újhagymát, majd a tököt. Ezzel tálaljuk a sült csirkeszárnyakat.

Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénZsályás-gombás vajpástétom
Hozzávalók 4 személyre:

• 1 dkg szárított trombitagomba
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 25 dkg vaj
• 15 dkg apró csiperke
• 15 levél friss zsálya vagy 1 ek. szárított zsálya
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl száraz fehérbor

A szárított gombát áztassuk 30 percre langyos vízbe, majd csepegtessük le. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 5 dkg vajon. Adjuk hozzá a negyedelt csiperkét, a lecsepegtetett trombitagombát, az összevágott zsályát, az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pároljuk 3-4 percet, majd öntsük fel a borral. Pároljuk, míg a bor elpárolog. Ekkor keverjük hozzá a többi vajat, melegítsük, míg az összes vaj elolvad. Öntsük a krémet tálkákba, tegyük a hűtőszekrénybe, míg megdermed. Pirítóssal kínáljuk.

 Születésnapi fogások gyorsan és könnyedénCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg.

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top