Narancsos trüffeltorta
Hozzávalók 18 cm-es formához:
• 5 nagy tojás
• 15 dkg cukor
• 20 dkg liszt
A csokoládékrémhez:
• 15 dkg étcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 4 dl hideg habtejszín
A narancslekvárhoz:
• 1 kg narancs
• 20 dkg cukor
Készítsük el a narancslekvárt: a narancs felét hámozzuk meg, daraboljuk fel, a másik felét sikáljuk meg, kockázzuk fel (héjastul). Tegyük fazékba, adjuk hozzá a cukrot, kezdjük el főzni. Amikor levet engedett, turmixoljuk át, majd főzzük sűrű lekvárrá 1-1,5 óra alatt. Hűtsük ki! Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A tésztához az egész tojásokat a cukorral habosítsuk ki: elektromos habverővel verjük 4-5 percen keresztül, míg kifehéredik, habos, könnyű lesz. Szitáljuk hozzá a lisztet, keverjük el! Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, öntsük bele a tésztát (majdnem a tetejéig lesz benne), és tegyük be sülni 35-40 percre. Tűpróbával ellenőrizzük.
A csokoládékrémhez a kockákra tört csokoládét a vajjal együtt vízfürdő felett kíméletesen olvasszuk meg. Keverjük simára, hagyjuk hűlni. Verjük kemény habbá a tejszínt és keverjük a csokoládés részhez.
Összeállítás: a kihűlt piskótát vágjuk 4 részre, az első réteget helyezzük tortatálra, kenjük meg a narancslekvárral, arra kenjünk csokoládékrémet, majd jöhet az újabb réteg piskóta. Úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére és az oldalára is jusson a csokoládékrémből. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, utána tálaljuk.
Narancssaláta kékpenészes sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 narancs
• 1 nagy fej lila hagyma
• só, frissen őrölt bors
• 3 ek. olívaolaj
• 15 dkg kékpenészes sajt
• kb. 15 dkg zöldsaláta
A narancsokat hámozzuk meg, karikázzuk fel. Helyezzünk a tányérokra 1-1 szeletelt narancsot, szórjuk rá a vékonyan karikázott/ felkockázott lila hagymát, sózzuk és borsozzuk meg a salátát, locsoljunk rá olívaolajat. Szórjuk rá a felkockázott kékpenészes sajtot, díszítsük a zöldsalátával. Készíthetjük az egészet egyben, akkor a narancskarikákat felezzük el, adjuk hozzá a többi alapanyagot, majd lazán keverjük el a salátát, és osszuk négyfelé.
Mogyorós tésztasaláta zöldségekkel és pulykamellel
Hozzávalók 4 személyre:
• 70 dkg fehér káposzta
• 1 kaliforniai paprika
• 1 csokor újhagyma
• 1 szál sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• 15 dkg pörkölt, héjas földimogyoró
• 3-4 ek. napraforgóolaj
• 30 dkg pulykamell
• 1 ek. wok fűszerkeverék
• só, frissen őrölt bors
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl szójaszósz
• 18-20 dkg ázsiai instant tészta
A zöldségeket és a vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjunk mindent vékony csíkokra, szeletekre. A megpucolt mogyorót pirítsuk meg a napraforgóolajon. Dobjuk rá a felkockázott húst, adjuk hozzá a wok fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon süssük körbe 2-3 perc alatt. Adjuk hozzá a zöldségeket és az aprított fokhagymát, majd nagy lángon süssük pár percig, míg minden közepesen megpuhul. Öntsük hozzá a szójaszószt, pároljuk 1-2 percet. A tésztát a tasakon lévő utasítás szerinti ideig főzzük sós vízben (2-3 perc), szűrjük le, keverjük el a zöldséges-húsos résszel. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Lazacos krumplileves
Hozzávalók 4 személyre:
• 3 dkg vaj
• 1 szál póréhagyma
• 1 csapott tk. kurkuma
• 1 kg krumpli
• 1,5 liter zöldségleves
• 2 darab babérlevél
• 1,5 dl tejszín
• só, frissen őrölt bors
• negyed citrom
• 1 csokor snidling
• 10 dkg füstölt lazac
A vajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát a kurkumával együtt, majd adjuk hozzá a megpucolt, felkockázott krumplit. Öntsük fel a zöldséglevessel, adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük puhára a krumplit. Szedjünk ki a levesből két evőkanálnyi sűrűt, adjuk hozzá a tejszínt, turmixoljuk át, majd öntsük vissza a levesbe. Sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítsük. Tálaláskor frissen vágjuk bele a snidlinget és helyezzük rá a felcsíkozott lazachúst.
Borskéregben sült szűzérme
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg szűzérme (2 darab)
• só, 40 g durvára darált színes bors
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra! A húst mossuk meg, formázzuk szabályosra, sózzuk körbe. A borsot szórjuk egy nagy lapos tálba. Forgassuk meg benne a húsokat, majd helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 20 percet. Sütés után hagyjuk 5 percet pihenni, majd szeleteljük, tálaljuk. Köretnek adjunk hozzá hagyományos módon készített krumplipürét, amelyben elkevertünk 1 teáskanál mustárt.
Ropogós csirkeszárny tökös rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 dl olaj,
• só, frissen őrölt bors, pirospaprika
• 1 ek. mustár
• 1 ek. ketchup
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kg csirkeszárny
• 20 dkg friss fehér kenyér
A körethez:
• 30 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• olívaolaj
• 25 dkg hosszú szemű rizs (vagy vadrizs)
• 2-3 szál újhagyma
Készítsünk pácot: az olajat keverjük el borssal, pirospaprikával, a mustárral, a ketchuppel és az aprított fokhagymával. A csirkeszárnyakat sózzuk be, kenjük be a páccal. (Akinek van ideje, 30 percre félre is teheti.) Káposztareszelőn reszeljük le a friss kenyeret. A csirkeszárnyakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg a friss morzsával, és 220 fokos sütőben süssük 40 perc alatt ropogósra. A körethez a sütőtököt kockázzuk fel, kevés olívaolajon grillezzük meg. A rizst főzzük ki a bő, forrásban lévő sós vízben. Ha megpuhult, szűrjük le. Keverjük hozzá azonnal a vékonyra karikázott újhagymát, majd a tököt. Ezzel tálaljuk a sült csirkeszárnyakat.
Zsályás-gombás vajpástétom
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 dkg szárított trombitagomba
• 1 kisebb fej vöröshagyma
• 25 dkg vaj
• 15 dkg apró csiperke
• 15 levél friss zsálya vagy 1 ek. szárított zsálya
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 dl száraz fehérbor
A szárított gombát áztassuk 30 percre langyos vízbe, majd csepegtessük le. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 5 dkg vajon. Adjuk hozzá a negyedelt csiperkét, a lecsepegtetett trombitagombát, az összevágott zsályát, az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, pároljuk 3-4 percet, majd öntsük fel a borral. Pároljuk, míg a bor elpárolog. Ekkor keverjük hozzá a többi vajat, melegítsük, míg az összes vaj elolvad. Öntsük a krémet tálkákba, tegyük a hűtőszekrénybe, míg megdermed. Pirítóssal kínáljuk.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg.
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |