Aktuális

A férfiak jobb kapcsolatépítők a nőknél

HR-es szakemberek szerint a legtöbb nőből hiányzik a tudatos kapcsolatépítés készsége, pedig a kapcsolati tőke legalább olyan fontos, mint a tehetség, a végzettség vagy egy jól megírt önéletrajz.

A kapcsolatépítéshez rengeteg negatív asszociáció kapcsolódik: például, hogy agresszívnek, tolakodónak kell lenni hozzá, vagy hogy mindenáron beszélgetésbe kell elegyedni valakivel, hogy átadhassuk a névjegykártyánkat, sőt sokan gondolják úgy, hogy ez a fajta ismerkedés az érdekembereknek való. Ám a kapcsolatépítés mindenkinek való, aki valamilyen szakterületen tevékenykedik, hiszen a szakmai ismeretségeink segíthetnek problémák megoldásában, karrierépítésben, vagy épp álláskeresésben, de értékes, előrevivő információhoz is juthatunk általuk. Lényegében egy „szakmai védőhálóról” beszélhetünk.

A férfiak jobb kapcsolatépítők a nőknél

„Egymásba kapaszkodunk”

A nők kapcsolatépítésbeli hiányosságait és a kapcsolati tőke fontosságát felismerve jött létre egy fiatal nőket támogató szervezet, az Effemine, a Corvinus egyetem diáklányaiból. „A nők alapvetően kevésbé céltudatosak, sokkal kevésbé merészek, mint a férfiak – mondja Szabó Ágnes, az Effemine elnökségi tagja. – A férfiak könnyebben és lazábban tudnak kapcsolatot építeni, mint a nők. Nekünk ezt meg kell tanulni, hiszen nagy segítség lehet, ha jól tudjuk alkalmazni. Célunk, hogy már az egyetem évei alatt is támogassuk a lányokat abban, hogy tudatosabbak legyenek, ehhez nyújtunk segítséget, ezt tanuljuk közösen. Különböző tréningeket szervezünk, sikeres nőket hívunk meg előadást tartani, hogy jobban lássuk, hogyan lehet egy karriert elindítani, felépíteni. Milyen képességekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy jól tudjuk eladni magunkat, milyen is az a való világ, ahol az egyetemi éveket követően helyt kell majd állni. A legfőbb cél pedig az, hogy egy hosszú távú kapcsolat és tudásbázis jöjjön létre. Ha elmegyünk szülni, vagy váltani szeretnénk, új munkahelyet keresünk, akkor tudjuk egymást támogatni, egymásba tudjunk kapaszkodni.” A kapcsolatépítést már csak azért is érdemes a főiskolai, egyetemi évek alatt elkezdeni, hiszen sok csoporttárssal nagy valószínűséggel hasonló szakterületen fogtok elhelyezkedni.

A férfiak jobb kapcsolatépítők a nőknél

„A volt munkatársaimnak köszönhetem a jelenlegi állásomat”

A szakmai kapcsolatrendszer kiépítésének egyik legfontosabb helyszíne a munkahely.  Ha bekerülsz egy szakmai közegbe, akkor olyan kapcsolatokra tehetsz szert, melyek támogathatják a későbbi karrierutadat is. Érdemes tehát jó viszonyt kialakítani a munkatársakkal, sőt hasznos lehet a volt kollégákkal való kapcsolattartás is. „Pár évvel ezelőtt egy nemzetközi könyvelő-adótanácsadó cégnél dolgoztam – meséli Marosán Réka pénzügyi asszisztens. – Nagyon jó társaság alakult ki, a mai napig összejár onnan a kollégák nagy része. Havonta egyszer beülünk egy kávézóba, és megvitatjuk, hogy melyik cégnél milyen változások történtek, illetve ha hallunk valami hasznos információt, akkor azt is megosztjuk egymással. Két munkahelyemet is nekik köszönhetem. Ebből a társaságból hívták fel a figyelmemet egy meghirdetett pozícióra egy szintén könyvelő-adótanácsadó cégnél, mondván, passzol  hozzám. Megpályáztam, és meg is kaptam a helyet. A jelenlegi munkahelyemről szintén ebből a társaságból értesültem. Itt mindenki könyvelő, így szakmai kérdésekben is segítjük egymást.”

A kapcsolatépítés tanulható

A kapcsolatépítés fejleszthető képesség, tulajdonképpen egyfajta tudatos figyelmet jelent. Nem feltétlenül erőltetett, nyomulós, izzadságszagú valami ez, csupán egy másfajta figyelmet, tudatosabb szemléletet igényel. Amikor találkozol valakivel, légy nyitott és érdeklődő, tudd meg, hogy ki ő, mit tud, miben lehet a segítségedre, illetve te milyen információval rendelkezel, ami az ő számára lehet fontos. Figyelem és nyitottság: ez a két alapvető szempont, melyet a kölcsönösség egészít ki. Ha te is segítesz másoknak, akkor máris nem érdekviszonyról, vagy mások kihasználásáról szól a kapcsolatépítés, sokkal inkább egy egymást támogató információáramlásról, ami éppoly hasznos lehet a hétköznapi életben is, mint szakmai szempontból.

Szabó Ágnes, az Effemine elnökségi tagja
Szabó Ágnes, az Effemine
elnökségi tagja

 Tippek

• Keresd aktívan a kapcsolódási lehetőségeket, növeld az ismeretségi körödet!
• Mindenkivel légy nyitott, és érdeklődj őszintén mások iránt, hiszen sosem tudhatod, melyik kapcsolat lehet értékes számodra, illetve viszont.
• A beszélgetések során mesélj magadról, oszd meg a tapasztalataidat, és hallgass aktívan. Kérdezz, és figyelj a válaszokra!
• Készíts listát a kapcsolataidról, és írd össze, hogy miben nyújthatnak segítséget vagy információt a számodra!
• Emlékezz azokra, akikkel beszéltél! Tartsd meg az elérhetőségeket, és készíts feljegyzést arról, hol találkoztál velük, esetleg milyen munkakörben dolgoznak – mindezek biztosítják, hogy elérd őket, ha szükséged van rájuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top