Aktuális

A nők dönthetik el az amerikai elnökválasztást

November 6-án megkezdődik az amerikai elnökválasztás; az 50 éves demokrata elnök, Barack Obama és kihívója, a 64 éves, republikánus Mitt Romney csap össze. Az utolsó hetekben főként a női voksokért folyt a harc: az egyik jelölt a gazdaság felpörgetésével, a másik egyenlő fizetésekkel és ingyenes rákszűréssel támogatná a nőket.
A nők dönthetik el az amerikai elnökválasztást

Bárkit is választanak meg november 6-án az Egyesült Államok következő elnökének, az illető hosszú évekre fogja meghatározni a világ női felének személyes, gazdasági és fejlődési lehetőségeit. Ha nem is azonnal, de a világ vezető államának nőpolitikája előbb-utóbb Magyarországon is éreztetni fogja hatását, ezért nekünk is nagyon fontos, hogy melyik jelölt milyen elveket és célokat képvisel. Amerikában kiemelten figyelnek erre, ugyanis egy közismert kutatás szerint a nők a férfiaknál nagyobb arányban hajlamosak az utolsó pillanatban eldönteni, kire adják a voksukat, így az utolsó időszak kampánya nem kis részben az ő meggyőzésükről szól.

Fej fej mellett

Két vallásos (Romney még vallásvezető is volt), házas, a közvélemény tudta szerint hűséges családapa áll egymással szemben a választók előtt, tehát ilyen téren nincs különbség Romney és Obama között, utóbbi mégis jó darabig sokkal népszerűbb volt a nő választók körében. Talán ebben az is közrejátszott, hogy Obama vérbeli lányos apukaként sokkal jobban értette, mire van szükségük a nőknek, míg Romney konzervatív, mormon vallási háttere nem tette lehetővé, hogy a női jogok élharcosává váljon. Persze nem is törekedett rá. És bár nem politikai kérdés (habár a személyiség ereje fontos lehet), Obamát sokan nagyon sármos férfinak mondják, míg riválisa ritkán kap hasonló dicséreteket. Eleinte Romney jócskán le volt szakadva Obamától, amit a szakértők főleg annak tudtak be, hogy kevésbé volt képes meggyőzni Amerikai női felét. Ám Romney látszólag megtalálta az ellenszert, és elkezdett felzárkózni. Az utóbbi időben sokkal kevésbé konzervatív politikát képvisel, próbálja kerülni a számára kényes témákat, és azzal igyekszik meggyőzni a választókat, hogy Obama elnöksége idején több mint hárommillió amerikai nő szegényedett el, és a gazdasági programjával ő számukra is tudna munkahelyeket teremteni. Úgy tűnik, a pénztárcára való utalás bejött. Ugyan a fekete, a latin-amerikai és az iskolázott fehér nők között Obama még mindig népszerűbb, de az iskolázatlan fehér nők körében Romney magasan az élre tört. Csakhogy a kampánya egyik támogatója vele is alaposan kiszúrt.

A nők dönthetik el az amerikai elnökválasztást

 

„A nemi erőszakból eredő teherbe esés Isten szándékai szerint való”

A fenti mondatot nyilatkozta nemrég Richard Mourdoch indianai szenátorjelölt, és ez még a magyar parlamentben a családon belüli erőszak témájánál felhozott primitív érveknél is meredekebb kijelentés. Habár Romney igyekezett azonnal elzárkózni az elhangzottaktól, mégis könnyen a nevéhez tapadhat, mivel sokan amúgy is azzal vádolják, hogy köpönyegforgató, és a kampányban nem az igazi arcát mutatja. Árulkodó, hogy 2005-ben még kormányzóként az egyik amerikai államban megvétózott egy törvényjavaslatot, mely támogatta volna a megerőszakolt nők sürgősségi fogamzásgátlását.


Ki dönt a születendő gyermek sorsáról?

Radikális különbség mutatkozik Obama és Romney között abban, hogy szerintük ki dönthet egy megfogant magzatról. A republikánus jelölt csak abban az esetben tudja támogatni az abortuszt, ha azzal az anya élete megmenthető az esetleges komplikációk miatt, vagy ha a magzat nemi erőszak következményeként fogant. Ezzel szemben Obama teljes döntési jogkört biztosít a nőknek, mert szerinte rendkívül fontos a családtervezés, és a nők csak akkor válhatnak jó családanyákká, ha ezt a döntést szabad akaratukból hozzák meg. Az elnök azzal a lépésével is szerzett egy piros pontot a nőknél, hogy korábban ellenezte a konzervatív államok azon törekvéseit, melyek a nőket ultrahang elvégzésére kényszerítették volna az abortusz előtt.

A nők dönthetik el az amerikai elnökválasztást

 

A fogamzásgátlás Isten ellen való?

Nemcsak az abortusz, hanem a fogamzásgátlás kérdésében is gyökeresen ellentétes elveket képvisel a két jelölt. Romney pár éve támogatott egy törvényjavaslatot, ami az életet rögtön a fogamzás pillanatától ismerte volna el, ezzel is elősegítve a fogamzásgátlók betiltását. Ma már persze visszafogottabban nyilatkozik. „Nem hiszem, hogy a washingtoni bürokratáknak kellene megmondaniuk a nőknek, hogy használjanak-e fogamzásgátlót vagy sem. Minden amerikai nőnek továbbra is joga lesz fogamzásgátlót használni” – fejtette ki nemrég, azonban egy korábbi nyilatkozata óvatosságra int. „Támogatnunk kell az embereket abban, hogy gyakorolhassák a hitüket, és ha lelkiismereti kérdésre kerül sor, nem vehetnek részt olyan tevékenységben, amivel erőszakot tesznek a hitükön. Meg kell akadályozni, hogy a hitük ellen számtalan különböző eszközzel tudjanak tenni” – mondta Romney, amivel burkoltan jelezte, hogy korlátozni szeretné a fogamzásgátló szerek használatát. Betiltásra valószínűleg nem kerülne sor, viszont várhatóan megszüntetné az ilyen szerek állami/biztosítói támogatását, megnehezítve a használatukat. Obama más irányvonalat képvisel: „A fogamzásgátló szerek nemcsak a nőknek, hanem az amerikai gazdaságnak is segítenek. A tabletták tömeges elterjedése óta a nők 30 százalékkal aktívabban tudnak részt venni a munkaerőpiacon, és jelentősen megnőtt a szerepük az oktatásban” – nyilatkozta a témáról.


Az egészséges nők drágák

Obama elnökségének egyik jelentős eredménye volt az ún. planned parenthood (családtervezés) program, melyben az elnök tömegesen tette ingyenessé a rákszűrést a nőknek, egészségügyi programokat indított, és segített a teherbe esett nőknek a családtervezésben. Romney a jelenlegi gazdasági körülmények között túl drágának és pazarlónak tartja a programot, és el akarja venni az állami támogatását. Szerinte az ilyen szolgáltatásokat a klinikáknak önerőből vagy a páciensek pénzéből kell fenntartania, de némelyik konzervatív államban (pl. Texasban) a planned parenthood nélkül ezen szolgáltatások egy része gyakorlatilag teljesen megszűnne.

Egyenlő fizetés az egyenlő munkáért

„A nők ugyanannyit tanulnak és ugyanannyit dolgoznak, mint a férfiak. Akkor miért ne járna nekik ugyanannyi fizetés is?” – érvelt logikusan Obama, aki a Lilly Ledbetter Fair Pay Act nevű törvény megszavazásával maga is sokat tett az ügy érdekében. A törvény arra is jó volt, hogy a választási vitákon zavarba hozza ellenfelét, aki arra a kérdésre, hogy megszavazta-e a tervezetet, egy átlátszó mellébeszéléssel válaszolt. „Még massachusettsi kormányzó koromban sok gondot okozott számomra, hogy kizárólag férfiak jelentkeztek a kabinetembe. A tanácsadóim szerint azért, mert csak nekik volt megfelelő végzettségük ehhez a munkához. Ezen mindenképp változtatni akartam, ezért számos női szervezethez fordultam, és azt kérdeztem, tudnának-e segíteni nekem női munkaerőt találni. Egész iratkötegeket hoztak, tele női nevekkel.” A kérdésre azért ügyesen nem válaszolt, de tanácsadói látható idegessége ellenére még akadt némi mondandója a témában: „Ha nők dolgoznak az ember körül, velük rugalmasabban kell bánni. Az irodavezetőmnek például még két iskoláskorú gyereke van. Mondta is nekem, hogy ő nem tud este 7-ig vagy 8-ig bent lenni az irodában, mivel már ötkor haza kell mennie a gyerekeihez, hogy vacsorát adjon nekik.” Természetesen a hős Romney elengedte a beosztottját, de a kérdés az, hogy ezt akkor is megtette-e volna, ha az irodavezető esetleg esti nyelvlecke vagy továbbképzés miatt kér kimenőt…


Barack Obama és a gyerekek

Jézusban hisz, de a felmelegedésben nem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top