Aktuális

A nőknek köszönheti győzelmét Obama

Nemcsak az amerikai választók, de a nők körében is Obama győzött. De mások is nyertek: bekerült például az első nyíltan meleg nő a szenátusba, de akad magyar származású képviselő is.

Szorosnak látszott a verseny eleinte, de végül Barack Obama demokrata jelölt könnyedén újította meg elnökségét a republikánus Mitt Romney-val szemben – újabb négy évig Obama hát az Egyesült Államok elnöke. Győzelme után így írt választóinak a közösségi oldalon: „Mindent, amit elértem, nektek köszönhetek. (…) Újabb négy év… Mindnyájunknak részünk van benne.”

A hála elsősorban a nőknek és a fiataloknak szólt, hiszen mondhatni, szinte ők döntötték el a választást. A CNN adatai szerint Barack Obama a nők szavazatainak 55 százalékát szerezte meg, míg Romney csak a 43 százalékát. A férfiak körében hajszálnyival Romney volt a népszerűbb, de ez kevés volt a változáshoz.

Nagyik, anyák, lányok

A nőknek köszönheti győzelmét Obama

Elemzők úgy vélik, jó húzás volt Obamától, hogy a második tévévitán sokat beszélt nőket érintő témákról. Többször megemlítette például a Planned Parenthood nevű családtervezési egészségügyi szervezetet, amelynek működését támogatja, ellenfele viszont ellenzi (a szervezet a fogamzásgátláshoz, illetve nem kívánt terhességről való döntéshez és rákszűréshez nyújt segítséget). Romney azzal vágott vissza, hogy ő a gazdaság fellendítésével szolgálja a nőket és mindenki mást – de konkrét pozitívumokat nem mondott. Obama viszont édesanyjáról, nagyanyjáról és lányairól beszélt: „Két lányom van, és biztosítani akarom, hogy ugyanolyan esélyekkel induljanak, mint fiaink.”

Ami a korosztályokat illeti, nem is kérdés, hogy Obamát leginkább a fiatalok kedvelik: a 29 évesnél fiatalabbak 60 százaléka rá szavazott, Romney épp csak a felét érte el ennek az eredménynek – kárpótlásul a 65 év felettiek főként neki drukkoltak. A városiak szintén a régi-új elnök mellett állnak: 62 százalékuk szavazott rá.

A nőknek köszönheti győzelmét ObamaTammy, az úttörő

Óriási dolog, hogy az amerikai történelem során most került be a legtöbb nő a szenátusba: legalább tizenkilencen ülnek majd döntéshozói székben. Ott lesz a testületben az első nyíltan meleg tag is: a demokrata Tammy Baldwin 51 százalékkal nyert férfi ellenfelével szemben, akire a szavazók 47 százaléka adta le a voksát – írja a Washington Post. Baldwin más szempontból is kuriózum: ő Wisconsin állam első szenátornője. „Nem azért harcoltam, hogy történelmet írjak, hanem azért, hogy változást hozzak” – mondta győzelmét követően.

Visszatért a kongresszusba az Egyesült Államok híres politikai dinasztiája a 32 éves Joseph Kennedy által képviseltetve; a meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor unokáját is képviselőházi tagnak választották Massachusetts állam egyik körzetéből.

Magyar a képviselők között

Újraválasztották a képviselőház egyetlen magyar származású tagját, Andy Harrist is. A republikánus képviselő Maryland 1-es választókörzetében 64,6:31,7 százalék arányban győzött demokrata ellenfelével, John LaFerlával szemben.
Az 55 éves politikusról annyit tudni, hogy apja még Miskolcon volt altatóorvos, anyja pedig Galícia ukrajnai részéről származik. Harris maga is altatóorvos lett, és a haditengerészet kötelékében részt vett az első iraki háborúban. Jelszavai: új munkahelyek létrehozása, és a szövetségi költekezés visszafogása.

Az újraválasztott Barack Obama szenátusában marad a demokrata többség, a képviselőházban pedig a republikánus túlsúly. Utóbbiak vesztettek Indiana államban, ahol Richard Mourdock azzal kampányolt, hogy „isten szándéka szerint való”, ha egy nő nemi erőszak következtében teherbe esik. Nem került be a szenátusba Todd Akin sem, aki abortuszellenes nézeteiről vált híressé-hírhedtté: úgy tűnik, mind a nők, mind a férfiak elfogadóbbakká váltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top