Aktuális

Alkotmányellenes, ha a hó miatt elakadunk?

Sokan hiába indultak el otthonról a nagy havazás idején, nem értek célba: lehetetlen volt közlekedni. Már az ombudsman is vizsgálódik az ügyben a felelősöket keresve.

A budapestiek közül sokan átkozódtak múlt héten, az első igazi nagy havazás idején, mert nem tudtak eljutni a munkahelyükre, az iskolába, a boltba vagy épp az orvoshoz.

Az időjárás csak az elsődleges probléma volt, ezt tetézte a közlekedési káosz és az utak állapota. Vagyis – úgy tűnt – senki nem áll a helyzet magaslatán azok közül, akiknek az lenne a dolguk, hogy január közepén (nem túl extrém gondolat) felkészülten várjanak egy esetleges havazást.

Alkotmányellenes, ha a hó miatt elakadunk?

A buszok rengeteget késtek vagy egyáltalán nem is jöttek (ezért Budapesten egy idő után bejelentették, hogy aki minden akadály ellenére feljut egy járműre, az ingyen utazhat), a legforgalmasabb főutakon állt a hó – örült, aki nem akadt el benne, mindenhol hatalmas dugók alakultak ki.

A fővárosiak megszokták már, hogy szidják a közlekedést, ezúttal is kidühöngték magukat, aztán beletörődtek a megváltoztathatatlanba. Azt nemigen gondolták, hogy a dolognak bármi következménye lesz, azt meg végképp nem, hogy netán alkotmányos jogaik sérültek a szokatlanul rideg napon.

Pedig az ombudsman szerint nagyon is lehetséges, és nem feltétlen kell annyiban hagyni a dolgot. A hivatal most soron kívül, sürgősséggel vizsgálja, ki mit nem tett meg a közlekedők érdekében. Vagyis ki a felelős azért, hogy – mint a közleményben írják –, „aznap a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált”.

Lássuk, hogy vélelmezhetően milyen alapjogaink sérültek:
  • Szabad mozgáshoz való jog
  • Tartózkodási hely szabad megválasztásához való jog
  • Közlekedés szabadságának joga
  • Balesetveszély kapcsán a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog

Az alapjogi biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a Budapesti Közlekedési Központtól egyebek mellett arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, és hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket, de a trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről és az utak takarításáról is adatokat kért az egyéb illetékesektől.
Reméljük, a következő hidegfrontig újragondolják a “havazási vészforgatókönyvet”, addig pedig drukkolunk az enyhe időért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top