8 tanács, hogy mivel segítheted a szüleidet

nlc | 2013. Március 11.
Te is megteheted, hogy támogatod idős, nyugdíjaskorú szüleidet. Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy havonta utalj át a bankszámlájukra, és ezt nem is mindenki teheti meg. Íme 8 hasznos tanács, amivel mégis sokat segíthetsz nekik!

8.
Ésszerű és nagyszerű ötlet a hónap eleji aktuális nagy bevásárlásnál, akár anyukánkkal megyünk, akár mi magunk vesszük meg neki is a szükséges termékeket: gyakran két-három darabos akcióban kaphatjuk meg az árukat, így spórolhatunk, ráadásul nagy terhet veszünk le azzal is szüleink válláról, ha a számlát mi álljuk!

7.
Főleg az idősebb emberek esnek bele abba a hibába, hogy kétes újsághirdetésen keresztül rendelnek egy drága terméket, vagy később nem lemondható emelt díjas telefonszolgáltatásra fizetnek elő. Szánjunk arra időt – és legyünk türelmesek(!) –, hogy elmagyarázzuk nekik ezek lehetséges buktatóit!

6.
Győzd meg idős, egyedül élő családtagodat, hogy ne tartson otthon készpénzt vagy más értéket!

5.
Ha teheted, havonta támogasd szüleidet, nagyszüleidet – lehetőségedhez mérten –, olykor azonban előfordulhat, hogy ők is „csak” félretennék a kapott összeget, amit ott hagysz nekik a konyhaasztalon. Néha érdemesebb lekötni a megtakarításunkat akár például féléves kincstárjegybe, amit később a család arra fordít, amire igazán szükség van.

4.
Ne csak a saját lakásodra, házadra gondolj, amikor kihívod a villany-, gáz-, vízszerelőt az éves ellenőrzésekre. Nemcsak szüleid rezsijén spórolhatsz a rendszeres szakvizsgálatokkal, de egy esetleges háztartási balesetet is elkerülhettek!

3.
A fiatalok gyakran kidobnak vagy eladnak egy egyébként még modern elektronikai felszerelést, mert újat vettek, miközben az idősebbek ragaszkodnak a régi, ám például az áramot zabáló hűtőszekrényhez. Nézd meg, nincs-e szükségük a te régi, de az övékénél energiatakarékosabb felszerelésedre. 

2.
Lapozzátok át együtt a különböző kedvezményeket tartalmazó füzeteket, prospektusokat! Nézzétek meg, a nyugdíjaskedvezményeken kívül milyen lehetőségekkel élhet mondjuk egy színházban vagy egy fürdőben!

1.
Karácsonykor a nagyszülők és a szülők akkor is szeretnének adni valami keveset a gyerekeknek, ha éppen nem feltétlenül tehetnék meg. Valljuk be: ők bizony hajthatatlanok. Ilyenkor lebeszélés helyett inkább beszélgessetek vele, kérjétek, hogy csináljon kézzel készített ajándékot, vagy a kedvenc süteményeteket, amit csakis ő csinálhat a világon a legjobban. Próbáljátok meggyőzni, hogy ne verje magát adósságba, de nem kell lebeszélni az ajándékozásról!

Korábbi cikkek a témában:
– Fiataloknak államkötvényt ajándékba!
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 2. rész
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Exit mobile version